Un sfert dintre absolvenţii claselor a VIII-a au medii sub 5 la Evaluarea Naţională

Absolvenţii de gimnaziu au aflat luni, 26 iunie, notele pe care le-au obţinut la cele două probe ale Evaluării Naţionale. Rezultatele înainte de contestaţii au fost publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, în judeţ fiind înregistrată o singură medie de 10 (faţă de patru, în 2016), obţinută de către eleva Andreea Valentina Martin, absolventă a Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău.
I-au urmat la distanţă foarte mică elevele Denisa Andreea Anton, de la Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, şi Tania Alexandra Crişan, de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, ambele cu media 9,92, pe treapta a treia a podiumului judeţean urcând Daria Maria Remeş, de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Bocşa, notată cu 9,90.
În clasamentul celor mai bune 20 de medii la Evaluare, conduce detaşat Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”, cu nu mai puţin de şase reprezentanţi, urmată de şcolile „Simion Bărnuţiu”, „Mihai Eminescu” şi „Corneliu Coposu” , fiecare cu câte trei elevi. Potrivit rezultatelor de pe edu.ro, 28 de elevi au reuşit să obţină nota maximă la proba de matematică, în timp ce la testul la limba şi literatura română, doar 14 lucrări au fost primit nota 10. În schimb, aproape 450 de absolvenţi de gimnaziu, adică aproape un sfert dintre candidaţii prezenţi în sălile de examen, au avut medii mai mici de 5. Trei dintre aceştia s-au ales cu nota 1, după ce la niciuna dintre probe nu au primit decât punctul din oficiu.
Promovalibilitatea pe judeţ este, înainte de contestaţii, de 75,16 la sută, cu 2,5 la sută mai mare decât în 2016. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, la proba scrisă la limba şi literatura română promovabilitatea a fost de 81,48 la sută, faţă de 77,82 la sută în anul precendent, iar la matematică, de 64,52 la sută, faţă de 65,46 la sută cu un an înainte. La limba şi literatura maternă, 96,02 la sută dintre candidaţi au luat medie „de trecere”, fiind înregistrată o singură nota de 10.
Contestaţiile au putut fi depuse în cursul zilei de luni, ele urmând să fie soluţionate până în 29 iunie. Rezultatele finale ce vor fi luate în calcul la admiterea în liceu vor fi afişate în 30 iunie. Notele obţinute vor avea o pondere de 80 la sută în calculul medie de admitere la liceu, diferenţa de 20 la sută fiind dată de media de absolvire a claselor V-VIII.
La Evaluarea Naţională din acest an s-au înscris 1.896 de elevi, dintre care 1.803 au participat la probe, 92 au absentat, iar unul a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.

Alte articole

One Thought to “Un sfert dintre absolvenţii claselor a VIII-a au medii sub 5 la Evaluarea Naţională”

  1. avram

    Cu media 9,90 sunt mai multi elevi, era greu sa cititi toate numele aranjate in ordine alfabetica. Felicitari elevilor si cadrelor didactice de la Scoala Gh. Lazar!

Leave a Comment