Trei elevi sălăjeni au construit un „motor cu apă”

Ardelean Bogdan, Szabo Atilla și Szabo Zsolt sunt elevi în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei, iar recent s-au remarcat la un concurs național cu un motor pe care l-au construit „de la zero”. Și nu este un motor oarecare, ci unul care funcționează cu hidrogen. Cei trei sunt pasionați de mecanică auto, de mașini și învață meseria de mecanic auto în cadrul unității de învățământ.

 

I-am întâlnit zilele trecute. Toți au în familie mecanici sau pasionați de mașini, iar ei vor să învețe, să se perfecționeze, cine știe, poate într-o zi vor deveni ingineri auto. Echipa de elevi a fost pregătită în acest proiect de profesorii Florin Chiș și Adina Pocola. „Este ceea ce numim în termen popular ca fiind un motor cu apă. Tehnic vorbind, acest motor este de fapt un generator care produce hidrogen. Cu ajutorul acestui generator scoatem hidrogenul din apă și îl folosim sub formă de combustibil pentru motoarele cu scânteie. Principiul care stă la baza funcționării acestei instalații este electroliza apei. Introducem un curent în apă, iar acest curent separă moleculele de hidrogen, moleculele de oxigen și cu ajutorul acestei celule de electroliză scoatem hidrogenul din apă. Desigur, proiectul este unul educațional, dar important este că elevii au construit instalația în întregime”, ne-a declarat profesorul Florin Chiș.

4 Thoughts to “Trei elevi sălăjeni au construit un „motor cu apă””

  1. […] mecanici sau pasionați de mașini, iar ei vor să învețe,… Articolul Trei elevi sălăjeni au construit un „motor cu apă” apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Când tatăl tău se numea Oșan, tu să-ți zici pompos Ossian, ca și cum te-ai trage din osie, sau nu? Asta îmi aduce aminte de unul care pe când era asistent se numea Boaru, dar când s-a făcut profesor și-a zis Boari (mă rog, nu chiar cu y, dar tot cu accent pe vocala finală).

  3. Ala sfintită

    Românii au cei mai multi inventatori de motore cu apa. In tara in care presedintele este profesor de Fizica. 🤣🤣🤣

  4. dorin

    Unii nu stiu cine a fost Ossian? Dar, daca ai cercetare in domeniu, asteptam argumentul! Ossian a fost Osan?

Leave a Comment