Tradiţiile – punte între suflete la Centrul de Cultură Sălaj

Evenimentul „Tradiţiile – punte între suflete” a avut loc, joi, la Centrul de Cultură şi Artă Judeţean (CCAJ) Sălaj, scopul acţiunii cultural-artistice fiind promovarea portului popular, a obiceiurilor şi tradiţiilor diferitor etnii care coexistă în judeţul nostru. Manifestarea face parte dintr-o serie de activităţi care se desfăşoară timp de 6 luni în Zalău şi sunt cuprinse în proiectul educaţional „Solidaritate pentru o lume mai bună”, iniţiat de Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu – Structura „Speranţa” Zalău. Cele două unităţi, împreună cu alte opt instituţii din judeţ (Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sălaj, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, Liceul de Artă „Ioan Sima”, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Asociaţia „Prader Willi” din România, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj, „Sălăjeanul”şi „Magazin Sălăjean”, n.r.), îşi deschid braţele şi inima spre a fi parteneri sustenabili în acţiuni care promovează relaţii şi atitudini noi într-o lume care se doreşte a fi echitabilă şi durabilă.

În cadrul evenimentului de ieri, după cuvintele de bun sosit rostite de directorul CCAJ Sălaj, Daniel Săuca, şi de Ildiana Jurca, inspector şcolar de Educaţie Permanentă în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, copiii au oferit celor prezenţi un adevărat cadou – surpriză, alcătuit din suite de dansuri populare româneşti, maghiare şi germane. Totul a fost completat de cântece populare, dar şi de o expoziţie de bucate tradiţionale, gătite după reţete din gastronomia celor trei etnii. De la mic la mare, copiii care au interpretat în faţa publicului au oferit acestuia emoţie şi căldură, fiind răsplătiţi cu aplauze. De remarcat parada portului popular, costumele îmbrăcate de participanţi fiind scoase din lada de zestre a Sălajului.

Proiectul educaţional „Solidaritate pentru o lume mai bună”, din care face parte evenimentul de joi, a fost lansat cu prilejul celei de-a XIV-a ediţii a „Săptămânii Educaţiei Globale”, în perioada 10-18 noiembrie anul curent.

Alte articole

Leave a Comment