Sute de profesori sălăjeni susţin mâine examenul de titularizare

Peste 490 de cadre didactice vor susţine mâine examenul naţional de titularizare. Deşi, iniţial, s-au înscris la concurs 523 de cadre didactice, din care 88 aparţinând promoţiei 2013, potrivit lui Viorel Lungu, inspector resurse umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, au fost validaţi 491 de candidaţi. „O parte dintre candidaţii care şi-au depus dosarele pentru concurs nu au reuşit să promoveze examenul de licenţă, iar alţii nu aveau studiile corespunzătoare. În consecinţă, dosarele acestora nu au putut fi validate”, a explicat inspectorul sălăjean.

Doar 82 de posturi titularizabile
Peste 520 de dascăli sălăjeni şi-au depus dosarele cu speranţa că vor reuşi să ocupe unul din cele 82 de posturi titularizabile în şcolile din judeţ, scoase la concurs anul acesta. La nivel de judeţ sunt disponibile 516 posturi, din care 82 sunt titularizabile, adică cu viabilitate de cel puţin patru ani. Conform explicaţiilor lui Viorel Lungu, din cele 516 posturi disponibile, 411 sunt vacante, iar 105 sunt rezervate. “Posturile rezervate au fost scoase la concurs, însă acestea pot fi ocupate doar până la întoarcerea titularului. Este vorba despre cadre didactice aflate în concediu de îngrijire a copilului sau cele care şi-au luat concediu fără plată din diverse motive. De asemenea, tot în categoria posturilor rezervate intră şi catedrele unor directori de instituţii de învăţământ care au fost degrevaţi total de norma didactică”, a precizat inspectorul sălăjean. Totodată, din totalul posturilor scoase în acest la concurs, sunt complete 340. Cele mai multe posturi disponibile sunt şi în acest an cele în învăţământul preşcolar şi primar, la polul opus fiind cele la disciplina geografie.

Examenul se susţine la API
Noutatea din acest an o constituie faptul că profesorii care vor obţine minim 7 la examenul de titularizare se vor putea titulariza pe orice post disponibil, nu doar pe cel al unităţii de învăţământ care a organizat examenul, aşa cum a fost în anul şcolar trecut.
În Sălaj, centrul de examinare a fost stabilit la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. ” În acest an, s-a stabilit un singur centru de examinare, spre deosebire de anul precedent când examenul de titularizare a fost susţinut în trei centre. Decizia a fost luată după ce anul trecut au fost cazuri ale unor candidaţi care, deşi au obţinut notă la concurs, au rămas fără posturi. De exemplu, candidat din municipiu, care a obţinut nota nouă, nu s-a putut titulariza deoarece în şcolile arondate centrului unde a susţinut examenul nu era disponibil niciun post. În schimb, candidat de la Jibou, cu nota şapte a putut să se titularizeze, fiind post disponibil. Aşadar, în acest an, toţi candidaţii vor susţine examenul într-un singur centru, urmând să fie repartizaţi în ordinea notelor obţinute pe posturile disponibile.”, a explicat inspectorul şcolar sălăjean.
Potrivit sursei citate, comisia de examen va fi formată din opt directori şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, iar preşedintele comisiei va fi directorul Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”, Ioan Lung.

2 Thoughts to “Sute de profesori sălăjeni susţin mâine examenul de titularizare”

  1. Zălăuan

    Încet, încet se revine la CNUT (Concurs naţional unic de titularizare), aşa cum era înainte de a-l modifica handicapatul de Funeriu.
    Aşa este bine !

  2. Anonim

    Definitivarea in invatamant, bun prilej pentru directori si inspectori sa isi umple buzunarele.

Leave a Comment