Sprijinul financiar oferit elevilor din şcolile profesionale ar putea fi majorat

Vești bune pentru elevii din învățământul profesional: cuantumul bursei pentru frecventarea învățământului profesional, inclusiv dual, ar putea fi majorat de Guvern de la 200 lei la 250 lei lunar, începând cu noul an școlar. Prevederea este inclusă într-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi urmăreşte încurajarea elevilor în a frecventa această formă de învăţământ.
Bursa profesională, în valoare de 200 de lei, a fost introdusă în 2012 şi se acordă tuturor elevilor care frecventează învățământul profesional, inclusiv dual pentru nivelul 3 de calificare profesională, „în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale”, prin Programul național de protecție socială.

Printr-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Educației, se propune majorarea cuantumului acestui sprijin până la 250 lei lunar. Potrivit Ministerului, aplicarea prevederilor poate duce la creşterea nivelului de calificare a absolvenţilor învăţământului profesional, inclusiv dual, pentru nivelul 3 de calificare profesională, fapt care poate ajuta la creșterea gradului de angajare al acestora, a satisfacerii nevoii de forță de muncă calificată a operatorilor economici și, nu în ultimul rând, la îmbunătăţirea calităţii mediului de afaceri.

În anul şcolar 2017-2018, aproape 85.000 de elevi au fost înscrişi în învăţământul profesional şi dual din România, pentru anul şcolar 2018-2019 estimându-se o creştere de aproximativ 5 la sută.
În judeţul Sălaj, pentru anul şcolar 2018-2019 au fost disponibile 572 de locuri, dintre care, după prima etapă de admitere, doar 264 au fost ocupate.

Alte articole

Leave a Comment