Sindicaliştii din învăţământul sălăjean se pregătesc de proteste şi grevă generală

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de salarii, de reducerea de posturi din mai multe şcoli şi de comasarea claselor, acuzând discriminarea personalului din educaţie prin neacordarea unor sporuri. Reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Sălaj, Eusebiu Lehene, susține că, dacă în maximum două săptămâni nu vor începe negocierile, se va trece la proteste şi chiar şi grevă generală.

Sindicalistul afirmă că, deşi s-a promis că nu vor fi scăderi salariale, personalul nedidactic cu jumătate sau un sfert de normă pierd bani din salariu din cauza Codului fiscal, pentru că toate contribuţiile sociale se plătesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar dacă aceştia au venituri mai mici. El spune că sunt şcoli şi grădiniţe aflate în imposibilitatea funcţionării din punct de vedere administrativ, pentru că nu sunt contabili sau secretare.

„Suntem de părere că cea mai gravă problemă a sistemului de învățământ se referă la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care, în opinia noastră, și nu numai, este calculat greşit. Acesta permite – la nivelul celor aproximativ 115 unități de învățământ cu personalitate juridică din Sălaj – supraviețuirea a cel mult șapte unități din mediul urban și tot atâtea din mediul rural. De asemenea, sunt posturi unice care sunt desfiinţate. Mai mult, nu este niciun secret că, și la noi în județ, există unități de învățământ în care angajaţii nu-şi vor primi salariile pentru că nu avem contabili care să semneze statele şi ordinele de plată”, ne declară președintele FSLI Sălaj, Eusebiu Lehene.

Potrivit aceleiași surse, deși actualii guvernanți au promis ceva în campania electorală, realitatea de astăzi este cu totul alta. Președintele FSLI Sălaj precizează că sindicaliștii au dat un ultimatum Guvernului prin care au cerut rezolvarea unor probleme cu care se confruntă angajaţii din educaţie, respectiv reducerea posturilor din mai multe unităţi de învăţământ, comasarea claselor, salariile, discriminarea personalului din educaţie prin neacordarea unor sporuri. “Lucrurile încep să se precipite, pentru că oamenii au conștientizat că lucrurile nu sunt așa cum s-a promis. Și aici vorbim despre salariile mici – o problemă care este foarte gravă. Vă reamintesc că, prin Legea cadru 153/2017, a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de ierarhizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare ”, a mai spus Eusebiu Lehene.

FSLI Sălaj avertizează că, dacă în maximum două săptămâni nu vor începe negocierile, sindicaliştii vor trece la acţiuni de protest şi chiar grevă generală. “Sper că, în cel mai scurt timp, colegii mei din unitățile de învățământ să se trezească și să privească realitatea în față. Sindicatul are nevioie de forța oamenilor, astfel încât oamenii să fie alături de el”, a încheiat Eusebiu Lehene.

Alte articole

8 Thoughts to “Sindicaliştii din învăţământul sălăjean se pregătesc de proteste şi grevă generală”

 1. Anonim

  A protestat vreun sindicat din învățămînt că repetentul Dragnea a pus ministru al învățămîntului pe analfabetul „profunivdring” Popa? Ca să nu mai vorbim că toți directorii și inspectorii școlari sînt membri activi ai PSD, iar majoritatea profesorilor votează cu partidul tîlharilor de guvernămînt!

 2. Anonim

  sa mearga dracului toti sindicalisti ! doar de salarii va pasa si nu de invatamant la general !
  ct timp invatamantul produce doar prosti, astia voteaza si asti o sa va plateasca pe viitor !

 3. Anonim

  Sindicalisti schimbati conducerea , acesti baroni sindicalisti nu se lupta cu guvewrnul pentru voi ci pentru ei.Va propun sa nu mai platiti taxa sindicala.Atunci o sa vedeti cum se intoarce roata.Exemplu acest parazit numit Lehene ce a obtinut pentru voi?DE asemenea va propun ca liga sindicatului din Salaj sa se numeasca simplu ” Liga Lehene”!!!!DECI CU TOTII SA VA DEPUNETI DEMISIA DIN SINDICAT !! Daca nu faceti asta , va rog sa tacem !!Pentru ce va scoate in greva :pentru niste scoli care au 1- 25 de copii in clasele 5 -8.Asemenea scoli cu predare au functionat in 1952 cand un profesor preda la 4 clase intr-o ora. ADEVARATII DASCALI SA REFLECTEZE LA DCEASTRA PROBLEMA.nU MA ADRESEZI CELOR CU STUDII OBTINUTE PE LA CASELE DE CULTURA !!!!

 4. Anonim

  Pesedeilor, ati castigat alegerile cu minciuni. Odata ajunsi la guvernare va scaldati in minciuni. Va tasnesc minciunile prin porii pielii. Pana si in poze mintiti.

 5. Tăunu

  Nu cred că profesorii vor face grevă pentru femeile de servici angajate cu o jumătate de normă !

 6. Anonim

  Cu ingrijitoarele de preşcolari ce faceti ? Nu sint femei de servici sä facä numai curäţenie !

 7. Ion

  Dc.nu sunt scutiti profesorii si doctorii de impozitul pe venit?Cu ce naiba sunt It-istii mai presus de toti?

 8. Anonim

  Cand cei din invatamant au facut o greva generala , int-un moment oportun ? Raspuns-niciodata si nici nu vor face vreodata. Asa ca stati linistiti/la locurile voastre.

Leave a Comment