Şcolile şi liceele sălăjene, fruntaşe la nivel naţional

Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău şi Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău au ajuns pe podium într-un clasament care încadrează peste 1.000 de unităţi de învăţământ de stat şi private din întreaga ţară. Aceste unităţi au primit primele atestate privind nivelul calităţii educaţiei oferite.

Un număr de 15 grădiniţe, şcoli şi licee sălăjene sunt cuprinse în ierarhia unităţilor de învăţământ evaluate în funcţie de indicele de eficienţă şi realizată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). Locurile deţinute de aceste unităţi în clasament aduce judeţul nostru între cele mai bune din ţară privind calitatea actului educaţional.
Trei dintre cele 81 de licee aflate în clasament sunt din Sălaj. Cel mai bun rezultat a fost obţinut de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, care deţine locul al doilea în ierarhia liceelor, cu un indice de eficienţă de 1,309. Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău se situează pe locul 15 (indice de eficienţă de 1,134), în timp ce Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei se află pe locul 25 (indice de eficienţă de 1,088).
Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău deţine, de asemenea, o poziţie de excepţie în rândul celor 559 de şcoli gimnaziale din ţară aflate în ierarhia realizată de ARACIP. Această unitate se află pe locul al doilea la nivel naţional, cu un indice de eficienţă de 1,361. A doua şcoală gimnazială din judeţ se află doar pe locul 97 în clasament. Este vorba de Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Bocşa (indice de eficienţă de 1,107). Alte şapte şcoli gimnaziale aflate în clasament sunt: Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău (indice de eficienţă de 1,106), Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău (indice de eficienţă de 1,060), Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” Cehu Silvaniei (indice de eficienţă de 1,010), Şcoala Gimnazială „Traian Creţu” Năpradea (indice de eficienţă de 0,987), Şcoala Gimnazială „Gyulaffy László” Cehu Silvaniei (indice de eficienţă 0,958) şi Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou (indice de eficienţă 0,777).
Prima poziţie deţinută de o unitate sălăjeană între cele 195 de grădiniţe din clasament este doar 20. Pe acest loc se situează Grădiniţa cu Program Prelungit din comuna Pericei, cu un indice de eficienţă de 1,264. Pe locul 37 se află Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 Şimleu Silvaniei (indice de eficienţă 1,182), iar pe locul 47 – Grădiniţa de copii „Dumbrava Minunată” din Zalău (indice de eficienţă 1,146).
În ierarhie sunt cuprinse şi şapte şcoli primare, 144 de licee cu nivel gimnazial şi 32 de şcoli postliceale, dintre care nicio unitate din este judeţul nostru.
Ierarhizarea a fost realizată în cadrul proiectului “Dezvoltarea culturii calităţii şi furnizarea unei educaţii de calitate în sistemul de învăţământ preuniversitar din România prin implementarea standardelor de referinţă”, care a fost derulat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013.
Pe baza evaluării cantitative, referitoare la contextul de funcţionare şi resursele unităţii de învăţământ, pe de o parte şi la rezultatele obţinute cu elevii, pe de altă parte, s-a procedat la o corelare între performanţele obţinute de elevi şi factorii care favorizează sau defavorizează calitatea acestora. Raportarea rezultatelor obţinute la resursele disponibile defineşte tocmai eficienţa unităţii. Pe baza evaluării calitative, referitoare la gradul de realizare a obiectivelor educaţionale ale unităţii de învăţământ, a fost pusă în evidenţă eficacitatea unităţii.

Alte articole

9 Thoughts to “Şcolile şi liceele sălăjene, fruntaşe la nivel naţional”

 1. Ce imi plac mie ziaristii astia care ne incearca vigilenta...

  sau incearca sa faca un soi de jurnalism „interactiv”
  In clasamentul national al liceelor Gr. Sc. API este pe locul I, nu pe II…
  Mai multe nu pot sa spun, ca nu ma lasa nevasta…

 2. super.....

  bine ca s-a descoperit adevarul pana acum tot liceele din simleu, cns, lic pedagogic si uita -te surpriza,asa e cand esti evaluat doar pe plan local,pe tara e alta treaba ,bravo lor si scolii generale Mihai Eminescu,felicitari!

 3. Anonim

  Felicitari desteptului de mai sus care a facut din API grup scolar, desi e recunoscut sub titlul de colegiu tehnic

 4. Anonim

  Scoala Mihai Eminescu e o scoala excelenta! Am ambii copii acolo si sunt extrem de multumita .

 5. Anonim

  Felicitari tutror celor care au contribuit la obtinerea acestui rezultata. Sa nu -i uitam pe cei care au condus colegiul in ultimii ani …… inseamana ca au avut o colaborare extraordinara cu toti factorii implicati in actul educational…altfel nu s-ar fi putut obtine acest rezultat. Felicitari !!!!!

 6. "Multumesc" anonimului

  Colegiu Tehnic, Grup Scolar sau pur si simplu Liceu, API este pe locul I, nu pe II, iar „scaparea” respectiva nu cred ca merita apelative atat de virulente…

 7. Anonim

  Simona, „marea absenta” a mandatului de director pe care l-a avut, n-are nicio „vina”…
  Ea s-a remarcat mai mult prin crizele de istericale pe care le-a facut.
  Danut Avram, profesorul de Religie, impreuna cu comisia pentru calitate in educatie, sunt principalii „artizani” al celor intamplate.

 8. Curiozitate

  Scoala la care directorul Simona nu si-a facut nici o ora in anul scolar trecut, a iesit pe primul loc pe tara. Ce paradox !!!! ( si mai si primeste felicitari! ) , sau cei din comisie nu au cautat adevarul, sau nici nu au vrut sa-l afle si s-au bazat numai pe hartii si povesti….

Leave a Comment