Şcolile „îşi deschid porţile” pentru clasa pregătitoare

Înscrierile în clasa pregătitoare vor demara la începutul lunii aprilie şi vor avea loc în două etape. La a doua etapă participă doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ. Înscrierea se poate face la şcoala de circumscripţie sau la altă unitate de învăţământ, în limita locurilor disponibile. Părinţii şi copiii vor putea vizita şcoala la care doresc să se înscrie, participând la “Ziua porţilor deschise”, între 30 martie – 7 aprilie. De asemenea, părinţii pot obţine informaţiile necesare apelând telefonul verde pentru clasa pregătitoare, disponibil în judeţul Sălaj la numărul 0800 816 260. Linia va fi deschisă începând cu 1 aprilie, de luni până vineri, între orele 8- 16.
Potrivit inspectorului general şcolar, Gheorghe Bancea, metodologia pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2013 – 2014, deocamdată în stadiu de proiect, este supusă dezbaterii publice până pe 24 martie. Documentul porneşte de la modelul aplicat anul trecut, dar propune proceduri simplificate şi lasă părinţilor posibilitatea de a alege. Cei interesaţi îl pot găsi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.
Potrivit documentului, în clasa pregătitoare vor fi înscrişi copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august, inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie 2013 – 31 decembrie 2013, inclusiv, vor putea fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Totodată, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare.

Vor fi organizate două etape pentru înscrierea în clasa pregătitoare. Astfel, prima etapă va avea loc între 2 şi 22 aprilie. Înscrierile se vor putea face la secretariatul şcolii pentru care optează părintele, dar şi online, accesând un formular de pe pagina oficială a Ministerului Educaţiei. Fişele completate online trebuie validate, apoi, la secretariatul şcolii. A doua etapă de înscriere este programată în perioada 8 – 17 mai, la care vor participa doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă.
De asemenea, unităţile de învăţământ vor fi obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile după fiecare etapă.

Pentru o mai bună informare a părinţilor privind condiţiile oferite de fiecare şcoală în parte va fi organizat evenimentul „Ziua porţilor deschise”, în perioada 30 martie-7 aprilie. Astfel, fiecare unitate de învăţământ în care există clasa pregătitoare are obligaţia să organizeze evenimentul într-una din zilele din această perioadă. De asemenea, în cadrul grădiniţelor, în perioada 1-12 aprilie, vor fi organizate întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor ai căror copii se află în grădiniţă şi care vor fi cuprinşi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014.

Alte articole

Leave a Comment