Sarbatoare la Inspectoratul Scolar si zi libera pentru elevi

Sarbatoare la Inspectoratul Scolar si zi libera pentru elevi

Zilele Invatamantului Salajean au fost sarbatorite cu fast, ieri, la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, incadrand o serie de manifestari festive: inaugurarea noii aripi a sediului Inspectoratului, lansari de carte, precum si Gala Olimpicilor si omagierea cadrelor care s-au pensionat anul trecut scolar.

Sarbatoarea Zilele Invatamantului Salajean, aflata la a IV-a editie, a fost marcata in cursul zilei de ieri la sediul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, in prezenta reprezentantilor educatiei salajene, a inspectorilor si directorilor de scoli, precum si a autoritatilor judetene si reprezentantilor institutiilor deconcentrate. Au fost prezenti inspectorul general scolar Ioan Abrudan, prefectul Vehg Alexandru, secretarul de stat al judetului Cosmin Vlaicu, edilul Zalaului, Radu Capilnasiu, deputatul Lucian Bode, directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE), Melania Gardan, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Salaj, Maria Turcas, precum si reprezentanti ai Directiei Finantelor Publice, ai Centrului pentru Cultura, ai Agentiei pentru Protectia Mediului, ai Politiei Municipale si Politiei de Proximitate, reprezentanti ai Jandarmeriei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, si altii.

Inaugurare cladire noua

Activitatile zilei au debutat cu taieri de panglica, pentru inaugurarea noii aripi a sediului Inspectoratului Scolar. Potrivit inspectorului general scolar Ioan Abrudan, investitia de extindere si modernizare a cladirii a insumat aproximativ 750.000 de lei, reprezentand fonduri de investitie din bugetul de stat. Noul spatiu dobandit prin extinderea cladirii are mai multe destinatii pentru cele trei structuri ale Ministerului Educatiei care functioneaza in aceasta locatie, respectiv: Inspectoratul Scolar, CJRAE si CCD Salaj. Prin urmare, o parte din birouri au fost repartizate inspectorilor scolari, un spatiu a fost dat in folosinta pentru extinderea bibliotecii si salii de lectura a CCD Salaj, iar o alta parte a revenit cabinetului multimedia pentru CJRAE Salaj, a declarat Ioan Abrudan. Potrivit acestuia, cladirea ce apartine in prezent Inspectoratului Scolar a fost construita in anul 1979 si data in functiune Cabinetului Judetean de Partid. Incepand cu anul 1990, imobilul a fost preluat de CDD Salaj, iar patru ani mai tarziu, de catre inspectorat.

Istoricul scolilor salajene in file de carte

Lansarea publicatiei Cartea Scolilor Salajene a fost urmatorul moment al programului festiv. Inspectorul de specialitate de limba si literatura romana, Marcel Lucaciu, a prezentat cuprinsul acestei carti realizate prin implicarea tuturor cadrelor unitatilor de invatamant, precum si a personalului din inspectorat. Aceasta carte incadreaza o harta istorica a educatiei salajene. Este o carte de vizita a scolilor din judet, prin prezentarea realizarilor si a identitatii fiecarei unitati de invatamant in parte, inca de la infiintare. Aceste file stau marturie implicarii dascalilor in modelarea si formarea de caractere, a precizat inspectorul Lucaciu.

O alta publicatie lansata ieri este Buletinul Informativ Nr.1 Scoala Salajeana, sub egida Editurii Scoala Noastra a CCD Salaj. Potrivit inspectorului scolar Alexandru Muresan, acest numar incadreaza programul activitatilor inspectorilor scolari si managementul activitatilor educative curriculare, extracurriculare si extrascolare. Al doilea numar al buletinului va fi lansat anul viitor si va cuprinde contributia inspectorilor scolari la perfectionarea si imbunatatirea corpului administrativ.

Premii pentru olimpicii judetului

Si elevii au fost invitati sa participe la activitatile de ieri, la o manifestare dedicata intru totul lor: Gala Olimpicilor. Au fost premiati 71 de elevi care au obtinut rezultate deosebite la etapa nationala a olimpiadelor scolare de anul trecut scolar si cei aproximativ 100 de profesori care i-au pregatit. Potrivit inspectorului general Abrudan, Inspectoratul Scolar si Consiliul Judetean a oferit premii cu sume cuprinse intre 70 de lei pentru mentiuni si 250 de lei pentru premii.

Pe langa aceste recompense s-au adaugat si premiile oferite prin sponsorizari din partea firmelor din judet, a bisericilor si a bancilor: Episcopia Ortodoxa a Salajului, Protopopiatul Greco-Catolic Zalau, Protopopiatul Reformat, Optica Doru, Primaria Simleu, Gradina Botanica Jibou, firma Vidalis, Clubul Rotary, Banca Romana de Dezvoltare, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si Banca Romaneasca.

De asemenea, la manifestarile zilei au fost prezente si cadrele didactice care au parasit invatamantul iesind la pensie anul trecut scolar. Au fost omagiati 87 de dascali pentru activitatea depusa de-a lungul anilor pentru educatia salajeana.

Zi libera pentru elevi

Zilele Invatamantului Salajean aduc cu sine si o minivacanta pentru elevi. Astazi au loc cercurile pedagogice pe specialitati, astfel ca elevii au liber de la scoala. Sambata se desfasoara a IV-a editie a Concursului Interjudetean de Matematica Teodor Topan, organizat de Scoala Gimnaziala Silvania Simleu Silvaniei, in colaborare cu ISJ Salaj si Primaria orasului Simleu Silvaniei. In cursul zilei de duminica, ultima zi dedicata sarbatoririi Zilelor Invatamantului Salajean, vor fi premiati de catre TenarisSilcotub elevii de liceu din municipiu care au incheiat anul trecut scolar cu medii generale de peste 9,95. Evenimentul va avea loc incepand cu ora 15, in sala Casei de Cultura a Sindicatelor Zalau.

Alte articole

Leave a Comment