Salariile din învăţământ vor fi majorate cu 15 procente

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că, de la 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ se majorează cu 15 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015 a fost publicat, zilele de trecute, pe site-ul Ministerului Educaţiei. Actul normativ cuprinde şi faptul că, de la aceeaşi dată, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, unităţile conexe ale învăţământului preuniversitar de stat, instituţiile de învăţământ superior de stat şi din bibliotecile centrale universitare creşte tot cu 15 la sută în raport cu luna noiembrie.
Proiectul menţionat ar urma să completeze Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.
De altfel, la jumătatea acestei luni, ministrul Educaţiei a anunţat că tot personalul din învăţământ va beneficia de o creştere salarială de 15 la sută de la 1 decembrie, pe lângă cele primite în acest an, astfel că în 2015 majorările din acest sector ajung în medie la 26,7 la sută. Oficialul a precizat că a fost acceptată solicitarea ca în Educaţie, după ce s-au acordat creşterile salariale de 10 la sută pentru personalul didactic şi didactic auxiliar de 5 la sută în martie, 5 la sută în septembrie, după ce s-au acordat 12 la sută pentru personalul nedidactic în luna august, să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creştere de 15 la sută pentru tot personalul din învăţământ, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.
Ministrul a adăugat că efortul bugetar pentru aplicarea acestei majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei. Potrivit acestuia, este vorba de 221.000 personal didactic şi didactic auxiliar, la care se adaugă 53.000 personal nedidactic în învăţământul preuniversitar, la care se adaugă 30.000 de persoane din învăţământul universitar, 23.000 de persoane personal didactic şi 7.000 de persoane angajate ca nedidactic.
În total, 304.000 de persoane vor beneficia de aceste creşteri salariale de 15 la sută, peste cele deja acordate de 10 la sută, respectiv 12 la sută în anul 2015. Practic, din acordul semnat anul trecut cu Guvernul României de către sindicate s-au acordat în 2015 creşterile salariale de 10 la sută prevăzute iniţial pentru 2016, la care s-au adăugat încă 5 la sută peste cele 10 la sută, conform solicitării sindicatelor, conform explicaţiilor ministrului Educaţiei.

Leave a Comment