Rusine pentru invatamantul salajean! Doua treimi din posturile de titulari au ramas neocupate

Rusine pentru invatamantul salajean! Doua treimi din posturile de titulari au ramas neocupate

Peste 60 la suta dintre posturile titularizabile scoase la concurs pentru anul scolar urmator, in unitatile de invatamant din judetul Salaj, au ramas neocupate in urma sedintei de repartizare desfasurata vineri, la Colegiul National Silvania din Zalau. Explicatia este simpla: fie notele obtinute de candidati la titularizare au fost prea mici la anumite discipline pentru a ocupa un post, fie au fost prea multi candidati pentru disciplinele cu locuri reduse.

Inspectorul de resurse umane din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Viorel Lungu, ne-a declarat ca doar 33 de posturi titularizabile scoase la concurs au fost ocupate in cadrul sedintei publice de vineri. Dintre cele 84 de posturi pentru cadre didactice titulare, doar 33 au fost ocupate in sedinta de vineri. Din pacate, pentru posturile libere, la anumite discipline nu am avut suficienti candidati cu note peste 7, in timp ce pentru alte discipline concurenta a fost prea mare, a mentionat Viorel Lungu.

Spre exemplu, la disciplina istorie, doar doi dintre cei noua candidati care au obtinut note peste 7 la concursul de titularizare au fost incadrati pe post, singurele locuri de munca disponibile fiind la scolile din Ip si Dragu. De asemenea, la disciplina Educatie fizica si sport, din cinci candidati doar unul a avut sansa la singurul post titularizabil disponibil la nivelul judetului, in comuna Marca.

La polul opus se afla posturile geografie, fizica si chimie, unde niciun candidat nu a obtinut nota minima pentru ocuparea unui post titularizabil. Nici pentru posturile de invatatoare nu au fost suficienti candidati, din cele zece disponibile doar cinci fiind ocupate. Mai mult, salajenii au aratat ca nu se prea pricep sa predea matematica, din cele 11 posturi scoase la concurs fiind ocupate doar doua.

Posturi vacante pentru candidati din alte judete

Cele 51 de posturi ramase neocupate de catre salajeni vor putea fi repartizate candidatilor din alte judete. Cei interesati isi pot depune optiunile de inscriere in perioada 27-28 iulie, la centrele de concurs unde s-au inscris. In data de 29 iulie va avea loc repartizarea posturilor, in baza optiunilor depuse de candidati. Potrivit acestuia, locurile libere si dupa aceasta etapa de repartizare devin netitularizabile. Acestea se vor alatura celor 425 de posturi complete si incomplete scoase la concurs pentru viitorul an scolar in unitatile de invatamant salajene. Dintre posturile de suplinitori pentru un an de zile, 280 sunt vacante si celelalte 145 sunt rezervate.

Ultimul an pentru actuala varianta de angajare

Rezultatele slabe obtinute de candidatii salajeni la disciplinele ramase cu posturi neocupate au urmari pentru acestia incepand de anul viitor, cand va fi eliminat concursul de titularizare. De anul viitor, pentru ocuparea unui post, candidatii vor fi selectati la nivelul unitatii de invatamant in baza unor concursuri si interviuri. Jobul va fi pe perioada limitata, pana cand candidatul va obtine definitivatul.

Noile criterii de angajare in invatamant presupun eliminarea candidatilor cu pregatire slaba. Astfel, acestia vor trebui sa aiba neaparat diploma de licenta si sa urmeze doi ani de masterat. Acestia vor trebui sa urmeze un an de practica la scoala la care doresc sa se angajeze, in urma unui concurs sustinut la nivelul unitatii de invatamant. Angajarea se va face pe termen limitat, doar obtinerea definitivatului oferind un post pe viata in invatamant. Actualii titulari in sistem nu vor fi afectati de noile modificari aduse prin Legea Educatiei Nationale, fiind mentinuta si activitatea de suplinire.

Alte articole

Leave a Comment