Rebeca și Ionuț, tinerii de la sat deveniți elevi de excepție

Ionuț Oneț a obținut premiul I la Olimpiada națională – Aria curriculara Tehnologii, disciplina „tehnician veterinar”, iar Rebeca Marincaș a obținut premiul I la Concursul Național, domeniul turism și alimentație publică, faza județeană. Amândoi sunt elevi ai Liceului Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei și provin de la sat.

Performanța celor doi liceeni a fost evidențiată într-un cadru festiv organizat astăzi de către directorul Liceului Tehnologic „Ioan Ossian”, profesorul Benedek Vasile. Acestea le-a oferit diplome celor doi elevi, profesorilor care i-au pregătit și părinților. Povestea celor doi elevi este una impresionantă. Ionuț este sătmărean și vine pentru a studia la Șimleu Silvaniei de la o distanță de peste o sută de kilometri. Adolescentul de 17 ani este pasionat de animale, îi plac păsările, visează să devină medic veterinar și cântă la tulnic, un instrument aproape uitat. Ionuț pare o fire disciplinată, limbajul său dovedește că a petrecut mult timp citind, studiind. Acasă, într-un sat din apropierea Careiului, are grijă de animale în gospodăria familiei, a crescut printre animale și vrea să le îngrijească. Este elev în clasa a XI-a la liceul șimleuan, iar aici este pregătit pentru a-și continua studiile la Facultatea de medicină veterinară. Prezent la momentul festiv, tatăl lui Ionuț a vorbit despre educație, despre liceul din Șimleu Silvaniei, unitate de învățământ care a dat personalități în agricultura și viața academică românescă, dar și unii dintre cei mai buni medici veterinari din România. Părintele lui Ionuț a spus că și-a lăsat copilul să-și urmeze visul, să studieze ceea ce îi place. În opinia părintelui, cea mai mare greșeală a părinților este să le impună copiilor ce să studieze sau ce meserie să învețe. Olimpiada a fost una cu teste dificile, o probă teoretică și una practică. Ionuț s-a bucurat de buna pregătire alături de prof. ing. dr. Gheorghina Preda și dr. vet. Peter Raimond Erdei. Pregătirea practică a elevului a avut loc în ferma didactică a liceului.

Rebeca și visul unei tinere sălăjence

A urmat acordarea diplomei pentru Rebeca Marincaș, tânăra elevă care a obținut premiul I la concursul de meserii. Emoționată, Rebeca mi-a spus că își dorește să profeseze în domeniul alimentar, să devină un bun ospătar. S-a pregătit mult, a învățat chiar și partea de etichetă și protocol. Vă propun un exercițiu de sinceritate. Câți dintre noi cunoaștem și știm să folosim corect toate tacâmurile de lângă o farfurie, pentru ce sunt anumite pahare, la ce băuturi se folosesc și cum se folosesc anumite tacâmuri de pe mesele festive? Asta ține de etichetă, iar această tânără tocmai asta a învățat și a câștigat. Rebeca a fost felicitată alături de cei care au pregătit-o: prof.ing. Laura Bențe și prof. Silvia Lazăr. La eveniment a fost și mama tinerei. Vizibil emoționată și cu lacrimi în ochi, mama i-a mulțumit fiicei sale pentru rezultatul obținut și profesorilor care au pregătit-o. Sunt doar două exemple de tineri cu rezultate deosebite. Și nu sunt singurii elevi care vin de la sat și au obținut calificative excepționale. Astfel de tineri trebuie să fie o lecție și pentru noi, adulții. Felicitări tuturor!

2 Thoughts to “Rebeca și Ionuț, tinerii de la sat deveniți elevi de excepție”

  1. […] Ionuț Oneț a obținut premiul I la Olimpiada națională – Aria curriculara Tehnologii, disciplina „tehnician veterinar”, iar Rebeca Marincaș a obținut premiul I la Concursul Național, domeniul turism și alimentație publică, faza județeană. Amândoi sunt elevi ai Liceului Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei și provin de la sat. Performanța celor doi liceeni a fost evidențiată într-un cadru festiv organizat astăzi de către directorul Liceului Tehnologic „Ioan Ossian”, profesorul Benedek Vasile. Acestea le-a oferit diplome celor doi elevi, profesorilor care i-au pregătit și părinților. Povestea celor doi elevi este una… Citeste mai mult […]

    1. Laita

      Ianchis Finu, cântărețul , donează-le un salariu de al tău acestor copii ptr ca ai de unde! Nu-i feliciți? Ptr ca merita! Vrei sa emigreze? Bine ar face! La ce si ptr ce sa stea in tara așa?

Leave a Comment