Profesorii asteapta posturile de suplinire de la toamna

Profesorii asteapta posturile de suplinire de la toamna

Aproape jumatate din cele 583 de posturi de suplinire scoase la concurs de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj, pentru anul scolar 2009-2010, au ramas neocupate in urma repartizarilor din perioada 27-29 iulie. Potrivit inspectorului de resurse umane din cadrul ISJ Salaj, Viorel Lungu, cele mai multe locuri de munca vacante in scolile salajene au fost refuzate de candidati tocmai pentru ca se afla in zonele greu accesibile sau in zonele limitrofe ale judetului. Din posturile de suplinire scoase la concurs pentru viitorul an scolar in unitatile de invatamant din judetul Salaj, 154 au fost ocupate de suplinitori calificati, 133 prin continuitate prin suplinire, iar alte 20 de locuri au fost date pentru completarea posturilor de detasare la cerere si continuitate. Cele 276 de posturi ramase libere vor fi repartizate in sedintele din 3 si 4 septembrie, majoritatea nefiind ocupate tocmai pentru ca dascalii asteapta posturile < mai bune > de la toamna, ne-a declarat Lungu, adaugand ca in aceste ultime sedinte cu siguranta se vor ocupa toate locurile de munca vacante pentru anul scolar 2009-2010.

Pe cat de cautate, la suplinire refuzate

Nici cele mai ravnite posturi, cele de educatori in limba romana, nu au fost ocupate de suplinitori. Este vorba de 23 de locuri in scolile din Badacin, Hurez, Galgau Almasului, Fantanele si in alte localitati din zonele marginase ale judetului. Alte trei posturi de invatatori in limba romana nu au fost in lista celor preferate de suplinitori, si anume in localitatile Podisu (comuna Ileanda), Iaz si Motis. Si un post de profesor de Educatie Fizica si sport la scoala din Cheud, din Napradea, a ramas neocupat, chiar daca lupta pentru aceasta specializare la concursul de titularizare a fost acerba.

Insa nu toti au refuzat posturile de suplinire pentru ca nu le convine locul de munca, ci multi candidati nu au avut pregatirea necesara. Din locurile ramase vacante pentru suplinitori, cele mai multe sunt pentru dubla specializare, cum ar fi la Istorie/Geografie, cinci locuri, sau la Franceza/Engleza, alte opt. La Liceul de Arta din Zalau au ramas neocupate 20 de posturi, majoritatea din cauza slabelor rezultate obtinute de candidati la concursul de titularizare, a precizat inspectorul scolar. Candidatii n-au ales nici cele 37 de posturi rezervate, pe motiv ca locul de munca nu reprezinta siguranta. Posturile rezervate trebuie eliberate de suplinitori in momentul reintoarcerii titularului pe post, astfel incat acestea au fost refuzate de candidati, a amintit Viorel Lungu. Posturile de suplinire ramase libere vor fi afisate in data de 3 august la avizierul ISJ Salaj.

189 de posturi dispar din invatamantul salajean

Potrivit unei note a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, inspectoratele scolare din tara vor trebui sa reduca in total 20.000 de cadre didactice din predare. In Salaj, conducerea ISJ Salaj va trebui sa gaseasca solutii pentru a anula 189 de posturi in unitatile de invatamant din judet, astfel incat sa nu se depaseasca limita maxima impusa de minister, de 4.658 de posturi. O solutie pentru ca aceasta reducere de personal sa nu afecteze prea mult cadrele din invatamantul salajean l-ar putea reprezenta si cele 123 de posturi de suplinire incomplete vacante, ne-a spus Viorel Lungu. Insa doar dupa intrunirea conducerii ISJ Salaj se vor lua masurile necesare pentru a se conforma cerintelor ministerului.

Alte articole

Leave a Comment