Patru minute de luptă împotriva traficului de persoane

Ia-ţi patru minute şi începe lupta împotriva traficului de persoane! Acesta a fost sloganul zilei de vineri, 18 octombrie. În acest context, circa 1.000 de adolescenţi din Zalău au încercat să tragă un semnal de alarmă alegând o modalitate mai puţin obişnuită, cea a protestului tăcut. Astfel, fix la ora 17, pe platoul din centrul municipiului, sute de elevi, îmbrăcaţi în negru şi înarmaţi cu pancarte, care conţineau diferite mesaje despre drepturile încălcate prin traficul de persoane, cărora li s-au alăturat şi câteva persoane îmbrăcate în alb, „au îngheţat” timp de patru minute. Acţiunea, cunoscută sub denumirea flashmob, este parte a proiectului “Nu eşti de vânzare-Alege pentru binele tău!”, demarat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagocică (CJAP) Sălaj, care îşi propune motivarea şi conştientizarea tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, din unităţile de învăţământ din judeţul Sălaj, să se informeze şi să ia atitudine în faţa fenomenului traficului de persoane.

Astfel, prin flashmob-ul organizat vineri s-a urmărit mobilizarea întregii comunităţi prin intermediul apelurilor publice de participare şi prin mesajele de stopare a sclaviei moderne şi de întărire a spiritului civic.Populaţia este încurajată în acest fel să preia iniţiativa în lupta împotriva unei probleme sociale care se manifestă şi are efecte la nivel global.
„La Zalău au fost mobilizaţi aproximativ 1.000 de elevi din toate şcolile. De asemenea, această activitate a fost marcată în acelaşi mod şi în celelalte oraşe ale judeţulu. Sperăm să atragem atenţia într-un mod benefic, în aşa fel încât să fie cât mai puţine persoane traficate şi să nu fie probleme de această natură la noi în judeţ şi nicăieri”, a precizat Melania Gârdan, director CJRAE Sălaj.
Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor şi a demnităţii umane. Drept urmare, ziua de 18 octombrie a fost declarată de Comisia Europeană în anul 2007, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.

 

Alte articole

Leave a Comment