Mii de elevi dârdâie în şcolile din Zalău

 

Dacă în şcolile din mediul rural focul arde deja în sobe, iar cursurile se desfăşoară în condiţii decente, majoritatea elevilor din Zalău îngheaţă în bănci. Deşi, oficial, sezonul rece şi-a intrat în drepturi de aproape două săptămâni, în ultimele zile temperaturile scăzând simţitor, înfofoliţi în haine cât mai groase, peste 7.000 de elevi, începând cu cei din clasele primare până la cei de liceu, sunt nevoiţi să sufle în degete pentru a putea ţine stiloul în mână. În această situaţie sunt 11 unităţi de învăţământ din municipiu. Asta după ce municipalitatea a decis să renunţe la sistemul centralizat de încălzire din oraş, în instituţiile subordonate primăriei.

Lucrări întârziate la Şcoala „Porolissum” şi Liceul Pedagogic

Cu toate că, în urmă cu câteva luni a început demersurile de montare a unor centrale termice pe gaz, din anumite motive, lucrările se derulează într-un ritm extrem de lent, singurele unităţi încălzite în prezent fiind grădiniţele, o şcoală gimnazială, respectiv „Corneliu Coposu” şi trei licee – Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu”, Liceul de Artă „Ioan Sima” şi Colegiul Naţional „Silvania”. În restul unităţilor de învăţământ, potrivit municipalităţii, se estimează punerea în funcţionare a centralelor termice în următoarele zile. ” La Şcoala Gimnazială <<Mihai Eminescu>> se lucrează la reţeaua de gaz, însă până miercuri se estimează finalizarea lucrărilor. La Şcoala Gimnazială <<Simion Bărnuţiu>> urmează ca în cel mult o zi sau două să fie dat drumul la căldură. În cazul a două unităţi, Şcoala Gimnazială <<Gheorghe Lazăr>> şi <<Iuliu Maniu>> se efectuează montarea contorului”, a explicat primarul municipiului Radu Căpîlnaşiu. Potrivit acestuia, cele mai întârziate lucrări sunt la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” şi la Şcoala Gimnazială „Porolissum”, unde trebuie realizat racordul la reţeaua de apă şi cea de gaz, în prezent, corpul principal al şcolii nefiind încălzit. „Astăzi l-am chemat pe directorul unităţii pentru a vedea exact stadiul în care sunt lucrările şi motivele pentru care sunt în întârziere”, a completat edilul.
În ceea ce priveşte Liceul Tehnologic „Voievod Gelu”, deşi lucrările de montare a centralelor termice a demarat abia săptămâna trecută, conform spuselor primarului municipiului, ritmul de execuţie al acestora este unul destul de bun şi rapid. Lucrările la unitatea liceală nu au putut începe mai repede întrucât licitaţia câştigată de o firmă din Bucureşti a fost contestată, iar până la analizarea contestaţiei de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) nu s-a putut stabilit executantul.

Frigul scurtează programul în unele şcoli
De cealaltă parte, până la punerea în funcţiune a centralelor termice, conducerile unor unităţi de învăţământ au luat în calcul varianta reducerii orelor de curs. „Sperăm ca în zilele următoare să fie rezolvată problema căldurii. Însă având în vedere că majoritatea şcolilor sunt neîncălzite, directorii au solicitat reducerea orelor de curs. Le-am transmis că, acolo unde consideră necesar acest lucru, să propună această variantă în Consiliul de Administraţie. Nu merită să ne jucăm cu sănătatea copiilor. Ştiu că mulţi părinţi sunt foarte supăraţi, însă nu noi suntem în măsură să urgentăm finalizarea lucrărilor”, a explicat Maria Pop, inspectorul şcolar al judeţului Sălaj.
Reamintim că, odată cu închiderea Uzinei Electrice – principalul furnizor de energie termică din municipiu, 46 de instituţii aflate în subordinea Primăriei Zalău (majoritatea şcoli şi grădiniţe) şi agenţi economici, precum şi proprietarii din 195 de apartamente au rămas fără agent termic şi apă caldă. Costul montării centralelor, mai precis valoarea investiţiei, este de 6.050.000 de lei – fără TVA. Montarea acestor centrale în unităţile subordonate Primăriei înseamnă implict şi costuri mai reduse, cu aproximativ 40 la sută.

Alte articole

6 Thoughts to “Mii de elevi dârdâie în şcolile din Zalău”

 1. Anonim

  L-aș invita pe domnul primar (a fi domn e o ȋntâmplare) să stea o zi ȋntr-o școală care nu este ȋncălzită. Ce zici domn’ primar – te bagi?

 2. de ce nu se sanctioneaza aceste firme ca nu fa c treaba la timp ????au castigat licitatiile dar nu au oameni !!!se poate asa ceva ???hai la vot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!cu mincinosii !!!!

 3. pandora

  in alte tari civilizate oamenii ieseau pe strada si demiteau pe primar,acest popor mamaliga atata poate ,isi merita soarta din plin,pacat de acesti copii nevinovati,oricum cand vor creste majoritatea vor emigra din acest loc mizerabil

 4. XXzzrealitatea

  vorbiti in necunostinta de cauza , nu toate scolile nu au caldura dar ca de obicei articolele au titluri ‘bomba ‘ situatia este neincheiata doar la o scoala unde era o contestatie depusa nu sa finalizat . ce ziceti daca ramaneu la uzina electrica scolile si nu aveau caldura deloc cum era mai bine ?

 5. XXzzrealitatea

  primarul este de vina? ca a dorit autonomie proprie la scoli ,sa aiba caldura cand doresc ?totul se face cu rabdare nu fiti asa de inraiti

 6. XXzzrealitatea

  au lucrat si firme din zalau si din alta parte dar daca sunt contestatii legea e lege !

Leave a Comment