Mii de copii din judeţ vor primi rechizite şi ghiozdane gratuite

Aproape 5.000 de preşcolari şi elevi proveniți din familiile cele mai defavorizate din judeţul Sălaj aşteaptă să primească pachetele de rechizite şi ghiozdane acordate gratuit de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, rechizitele și ghiozdanele vor fi distribuite prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean către unitățile de învățământ, care vor repartiza mai departe materialele școlare către elevii și preșcolarii din grupul-țintă.

Datele centralizate ale ISJ Sălaj arată că în anul şcolar 2018-2019, în judeţul nostru vor primi rechizite 902 preșcolari, în timp ce ghiozdanele vor ajunge la 4.046 de elevi din clasele II-VIII. „Contractul încheiat cu Ministerul Educației este în derulare, termenul de finalizare a acestuia fiind 31 decembrie 2018. Până la această dată, Ministerul va anunța inspectoratele şcolare când vor fi livrate rechizitele și ghiozdanele”, ne-au transmis reprezentanţii Inspectoratului.

Numărul beneficiarilor la nivel naţional depăşeşte 360.000. Dintre aceştia, 308.611 elevi vor primi ghiozdane. Beneficiarii sunt înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi, fiind în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maxim 50 la sută din salariul de bază minim brut pe țară.
Elevii din grupul-țintă au devenit eligibili în proiect după ce au solicitat, la începutul anului școlar, sprijinul acordat în cadrul programului național desfășurat anual în baza Legii 126/2004 și a ordinului de ministru nr. 4385/2012.

În plus, 51.539 de preșcolari vor primi rechizite școlare. Aceștia sunt beneficiarii tichetelor sociale acordate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Proiectul „Rechizite pentru preșcolari și elevi – șanse egale la educație” are ca obiectiv prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, facilitând accesul egal și participarea la învățământul obligatoriu a preșcolarilor și elevilor proveniți din familiile cele mai defavorizate, prin acordarea de materiale școlare.

Ministerul Educației Naționale este beneficiar al proiectului „Rechizite pentru preșcolari și elevi – șanse egale la educație”, implementat în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate POAD/220/1/3/ – Precaritate materială de bază, bugetul total al proiectului fiind de peste 17 milioane de lei.

Alte articole

Leave a Comment