Mai puţine ore de limba română pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a

 

Noţiuni de matematică ce se studiază în prezent doar la gimnaziu, în schimb mai puţine ore de limba română. Acestea sunt doar o parte dintre modificările aduse programelor şcolare pentru clasele a III-a şi a IV-a. Propunerile au fost puse de către Ministerul Educaţiei în dezbatere publică şi aduc un tip de învăţare intuitivă, axată pe lectură şi mai puţină gramatică la română. Pe de altă parte, la matematică se intenţionează introducerea unor noţiuni care sunt învăţate în prezent doar în clasele gimnaziale. Astfel, deşi la prima vedere abordarea pare mai lejeră şi se învaţă mult prin interacţiunea cu elevul, materia nu este mai uşoară: la română se merge până la elemente de comentariu literar, în defavoarea gramaticii, iar la matematică se introduc noţiuni precum procentele sau operaţiile cu zecimale.
Totodată, programele au la bază noul plan cadru pentru învăţământul primar care a fost lansat în primăvara anului 2013. Faţă de programa lansată în 2004, la clasele a III-a şi IV-a a fost redus numărul de ore de limba şi literatura română de la şapte – nouă pe săptămână, la doar cinci. De asemenea, limba modernă are două ore pe săptămână în loc de două – trei ore. Dacă materiile de uman primesc mai puţine ore, matematica are obligatoriu patru ore de studiu pe săptămână în loc de trei – patru cât avea înainte. Se introduc materiile Joc şi mişcare, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice.

 

Alte articole

8 Thoughts to “Mai puţine ore de limba română pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a”

 1. Zălăuan

  Oare religia n-ar fi mai bine să se studieze în biserică?

 2. Apropo de limba romana...

  Cacofonie urata in primul enunt..matematica-care.

 3. Corect comentariu de la 10.01

  Limba romana nu mai incape in scoli de religie…

 4. Asta- politica de Stat!

  Intoarcerea in Evul Mediu intunecat…
  Mai-marii tarii ne vrea umili (analfabeti) si …bogumili…masa de manevra…

 5. Afara cu religia din scoli!

  Asa cum Scoala nu merge in Biserica, nici Biserica sa nu intre in Scoala…

 6. Domnul Trandafir

  De ce s[ nu se reduc[ orele de limba romana? La Spitlul jude’ean zalau am v[zut scris numele doamnei dr. Stanciu cu l mic (Liliana). Culmea e carespectivul act a fost semnat chiar de dumneaei si de al’ti cinci analfabeti. Bravo. domnilor doctori!

 7. Anonim

  bine ca la clasa a8 a s-a introdus mai multa materie (romana ,matematica) de parca nu era foarte multa

 8. Anonim

  asa este foarte multa materie pt cls a8a fara nicio noima

Leave a Comment