Mai mulți tineri sălăjeni vor beneficia de ajutorul pentru cumpărarea unui calculator nou

 

Venitul brut pe membru de familie necesar pentru accesarea programului de stimulare a achiziției de calculatoare destinat tinerilor ar urma să se majoreze, ceea ce înseamnă că mai multe persoane s-ar putea bucura de ajutorul în valoare de 200 de euro. Așa prevede un proiect de act normativ pus recent în discuție publică de către Ministerul Educației Naționale (MEN).

Proiectul de hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare a fost pus recent în dezbatere de către MEN și prevede majorarea limitei venitului pentru fiecare membru de familie până la care se acordă un ajutor financiar în vederea cumpărării unui calculator, precum și pentru schimbarea modelului bonului valoric primit în urma solicitării ajutorului. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Mai exact, proiectul stipulează majorarea la 250 de lei a valorii venitului pentru fiecare membru al familiei care permite solicitarea unui ajutor financiar pentru achiziția unui calculator. În prezent, valoarea plafonului venitului brut pe membru de familie este de 150 de lei.

Conform legislației în vigoare, beneficiarii acestui program pot fi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, elevi și/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, iar valoarea ajutorului este echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb pentru ultima zi a lunii precedente cumpărării calculatorului.

Venitul brut lunar pe membru de familie se stabilește luând în calcul toate veniturile cu caracter permanent din luna precedentă depunerii cererii, dar fără a ține cont de alocația de stat, alocația suplimentară pentru familiile cu mulți copii, bursa de studiu sau bursele sociale.

Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii, iar familie se consideră, pe lângă familia formată din soț și soție sau soț, soție și copiii lor necăsătoriți, și persoanele necăsătorite care locuiesc împreună cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei.

Acest ajutor financiar se acordă sub forma unui bon valoric, al cărui model se modifică anual din motive de securitate. Spre exemplu, anul trecut culoarea bonului valoric a fost bleu-gri, iar pentru acest an, proiectul prevede o nouă culoare de fundal pentru bon, și anume violet.

Prin acest program, autoritățile încearcă să ajute tinerii care provin din familii cu posibilități materiale reduse să-și cumpere un calculator nou și să capete competențe în domeniul tehnologiei informației.

De programul “Euro 200”, prin care elevii cu posibilităţi materiale reduse primesc un ajutor financiar în valoare de 200 de euro pentru a-şi achiziţiona un computer, au beneficiat anul trecut 76 de elevi din judeţul Sălaj, copii care provin din familii cu venituri brute lunare ce nu depăşesc 150 de lei pe membru de familie.

Leave a Comment