Liceenii „driblează” ora de sport ca să nu îşi „strice” mediile

 

 

Peste 300 de elevi sălăjeni, dintr-un total de 29.702, sunt scutiţi total de la educaţie fizică, aproape 190 fiind liceeni. „Nu toţi au cu adevărat probleme de sănătate, în special, elevii de liceu nu vor să îşi strice mediile sau refuză să facă sport din comoditate”, a explicat Mirel Seişanu, inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean(ISJ) Sălaj. Potrivit acestuia amplificarea fenomenului scutirilor medicale s-a observat de altfel la nivel naţional.” Însă, comparativ cu alte judeţe, la noi, numărul elevilor care sunt scutiţi total de la educaţie fizică este mic”, a precizat inspectorul, completând faptul că, în prezent, nu există un protocol încheiat între Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii, prin care să fie stabilit un mod clar de a verifica veridicitatea acestor scutiri. „Deocamdată se tolerează. Mulţi, pentru a nu-şi strica mediile, îşi fac rost, probabil, de astfel de scutiri. Scutirile sunt eliberate de medicul de familie, care poate preciza faptul dacă este sau nu clinic sănătos”, a mai menţionat Mirel Seişanu.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, numărul elevilor total de la educaţie fizică, pe semestrul I al anului şcolar în curs, este de 302, din care 32 sunt elevi din clasele I-VI, 92 sunt elevi de gimnaziu, iar cei mai mulţi, respectiv 188 sunt liceeni.

Suplimentarea orelor de sport nu va creşte numărul scutirilor, însă profesorii trebuie instruiţi
Deşi noul proiect de plan -cadru propus de Ministerului Educaţiei prevede suplimentarea orelor de sport, în opinia inspectorului sălăjean de specialitate, Mirel Seişanu fenomenul scutirilor medicale nu se va amplifica, „însă este important să fim pregătiţi din punct de vedere al infrastructurii. De exemplu, ar trebui realizate unele modificări la sălile de sport actuale, în special, pentru cei mici, elevii din clasele I-IV”, a punctat acesta. De asemenea, profesorii, în special cei tineri, care vor preda la clasele primare, ar trebui pregătiţi. Vom încerca, în perioada imediat următoare, să iniţiem un curs de formare pentru profesorii debutanţi, care urmează să lucreze cu elevii din clasele I-IV
Ministerul Educaţiei prevede în proiectul de plan-cadru pentru învăţământul primar, pentru anul şcolar 2013- 2014, două ore de educaţie fizică şi alte două ore pentru disciplina Muzică şi mişcare. Totodată, la ciclul gimnazial, numărul orelor de sport ar urma să crească de la două la patru, iar la clasa a IX-a ar urma să fie câte două ore pe săptămână.

Alte articole

2 Thoughts to “Liceenii „driblează” ora de sport ca să nu îşi „strice” mediile”

  1. Anonim

    Foarte bine fac! Cand ai un profesor ca si Predescu la Liceul Teoretic Gheorghe Sincai, nu ai alta solutie!

  2. voicu

    si cei care sint scutiti ce note au?,poate 10 cu steluta ,,unde este dreptatea? cel care face efort are 6, 7 cel scutit 10 bravooooooooooooo!

Leave a Comment