Liceele cu promovabilitate zero la bacalaureat ar putea fi desfiinţate

Cele patru unităţi liceale sălăjene care au înregistrat promovabilitate zero în această sesiune a examenului de bacalaureat riscă să fie transformate în şcoli gimnaziale. Decizia aparţine ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a anunţat luni că analizează cauzele rezultatelor slabe obţinute la examenul de bacalaureat, menţionând o serie de măsuri pentru remedierea acestei situaţii, care ar putea include chiar şi transformarea în şcoli gimnaziale a liceelor unde niciun elev nu a reuşit să promoveze.

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută ieri, că aşteaptă o decizie de la minister în acest sens. „Avem patru unităţi de învăţământ, toate din mediul rural, în care niciunul dintre candidaţi nu a fost declarat admis la examenul de bacalaureat. Este vorba de Grupul Şcolar Industrial Sărmăşag, Grupul Şcolar Agricol Nuşfalău, Grupul Şcolar Sâg şi Grupul Şcolar Surduc, care au înregistrat promovabilitate zero în această sesiune. Având în vedere rezultatele slabe, există probabilitatea ca acestea să fie transformate în şcoli gimnaziale. Se va analiza, comparativ cu anii trecuţi, situaţia fiecărui liceu unde rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost redusă. Vom vedea ce este de făcut în funcţie de măsurile impuse de minister”, a declarat Bancea.
Grupul Şcolar Sâg se află la a „doua abatere” privind promovabilitatea zero la examenul de bacalaureat. Mai exact, în sesiunea de vară a bacalaureatului de anul trecut, dintre cei 40 de candidaţi înscrişi, niciunul nu a fost declarat admis. Rezultate slabe la promovabilitate au înregistrat, în aceeaşi sesiune de examen, Grupul Şcolar Agricol Nuşfalău, cu doar doi candidaţi admişi din 29 înscrişi, şi Grupul Şcolar Surduc, cu trei candidaţi admişi din cei 26 înscrişi. Cea mai mare scădere s-a înregistrat, însă, la Grupul Şcolar Industrial Sărmăşag, unde în prima sesiune a examenului de bacalaureat de anul trecut, dintre cei 76 de înscrişi, 21 au obţinut medii de trecere. Anul acesta, toate aceste unităţi au avut zero candidaţi promovaţi.

Bancea: „Elevii nu învaţă”

Gheorghe Bancea susţine că dezinteresul elevilor pentru şcoală este o altă cauză care a condus la o promovabilitate scăzută la examenul de bacalaureat. „Nu se poate spune că examenul de bacalaureat a fost unul foarte greu. Avem două medii de 10, sute de medii peste 8 obţinute de candidaţi care au avut aceleaşi subiecte de examen precum colegii lor care nu au promovat. Aceasta demostrează că se poate. Unii pot promova, iar alţii nu, pentru că nu învaţă suficient”, a declarat Gheorghe Bancea.
De asemenea, inspectorul şcolar a mai spus că promovabilitatea zero înregistrată la nivelul acestor unităţi ar putea fi consecinţa faptului că s-au desfiinţat şcolile de artă şi meserii. „Toţi absolvenţii de gimnaziu trebuie înscrişi la liceu, iar lipsa şcolilor de artă şi meserii îi plasează în unităţi în care nu fac faţă. Ajung la examenul de bacalaureat şi se înregistrează astfel de rezultate”, a afirmat sursa menţionată anterior.
Promovabilitatea înregistrată la nivelul judeţului în această sesiune de bacalaureat, înainte de soluţionarea contestaţiilor, este de 42,51 la sută. Astfel, dintre cei 2.558 de absolvenţi de liceu înscrişi la bacalaureat, 2.386 au fost examinaţi, 167 au fost absenţi iar cinci au fost eliminaţi. Dintre candidaţii prezenţi la examinare, doar 1.018 au obţinut medii peste 6 la bacalaureat.
În funcţie de forma de învăţământ, dintre cei 2.163 de absolvenţi de liceu înscrişi la zi, au promovat bacalaureatul 1.016 candidaţi. La seral, doar un candidat dintre cei 112 candidaţi examinaţi a fost declarat admis, iar tot unul singur, dintre cei 117 absolvenţi ai cursurilor liceale la frecvenţă redusă care au susţinut examenul, a promovat bacalaureatul. Dintre candidaţii de la frecvenţă redusă, toţi trei au fost declaraţi respinşi.

Inhibaţi de camerele de supraveghere

Pe de altă parte, inspectorul şcolar general este de părere că procentul scăzut de admişi la examenul de bacalaureat ar putea fi din cauza camerelor de supraveghere. „Acesta este primul an în care toate sălile din centrele de examen au fost dotate cu camere web de supraveghere. Montarea acestor camere ar fi putut influenţa rezultatele în sens negativ, scăzând puterea de concentrare a candidaţilor la probele de examen”, a afirmat Gheorghe Bancea.
Mai mult, presiunea asupra elevilor a fost cu atât mai mare cu cât centrele de examinare au fost verificate de nu mai puţin de zece experţi din cadrul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei. „Numărul destul de ridicat de experţi care au verificat modul de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat este dat de faptul că, la sesiunea din toamna anului trecut, judeţul nostru a fost printre puţinele judeţe din ţară în care nu au fost montate camere de supraveghere în toate centrele de examinare.

Mihaela Oprea

Leave a Comment