La Evaluarea Națională 2021, mai multe note de zece după contestații

Ministerul Educației a publicat, pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro, rezultatele finale obținute după soluționarea contestațiilor de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut probele Evaluării Naționale în perioada 22-25 iunie.

 În județul Sălaj, în urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) s-a păstrat la valoarea de 75.92 la sută, în schimb a crescut numărul mediilor cuprinse între 9 și 9,99, de la 142 înainte de contestații la 147 după soluționarea contestațiilor. La proba de Limba și literatura română, 1147 de candidați (78.19 la sută) au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci), o creștere față de valoarea de 78,12la sută înainte de contestații. A crescut numărul notelor cuprinse între 9 și 9,99, de la 197 – înainte de contestații, la 201 după soluționarea contestațiilor. La proba de Limba și literatura română, cinci candidați au fost notați cu 10 (zece), la următoarele școli: Colegiul Național „Silvania” Zalău – două note, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău – o notă, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” – o notă și Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou – o notă. La proba de Matematică, 957 de candidați (65.46 la sută) au note peste sau egale cu 5 (cinci), o creștere față de procentul înainte de contestații (65.39 la sută). A crescut, de asemenea, numărul notelor cuprinse între 9 și 9,99, de la 132 – înainte de contestații, la 136 după soluționarea contestațiilor. Șapte candidați au obținut nota 10 (zece) de la următoarele școli: Colegiul Național „Silvania” Zalău – trei note, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău – o notă, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” – o notă, Școala Gimnazială „Marcus Aurelius” Creaca – o notă și Școala Gimnazială nr. 1 Valcău de Jos – o notă.

Șapte note de 10 zece la Limba maternă

 

La limba și literatura maternă, 339 de candidați, din 352 prezenți, au obținut note mai mari sau egale cu 5 (cinci) – 96.31 la sută, iar șapte candidați au obținut nota 10 (zece). Situația s-a păstrat și după contestații astfel: Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău – două note, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău – o notă, Școala Gimnazială „Gyulaffy Laszlo” Cehu Silvaniei – o oră, Școala Gimnazială „Bathory Istvan” Șimleu Silvaniei – o notă, Liceul Tehnologic „Bathory Istvan” Șimleu Silvaniei – o notă, Liceul Tehnologic „Cserey- Goga” Crasna – o notă și Școala Gimnazială nr. 1 Deja – o notă. Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80 la sută) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20 la sută). În prima etapă de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal de stat din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 16-22 iulie. Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022 va avea loc în data de 24 iulie.

Leave a Comment