Învăţământ ca în Evul Mediu în şcolile şi grădiniţele din Sălaj

Nouă unităţi de învăţământ din judeţul Sălaj vor funcţiona şi în acest an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare, a anunţat miercuri, 30 august, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, inspectorul şcolar general Maria Pop.

Cele nouă – cinci grădiniţe, trei şcoli primare şi o şcoală generală – au apărut pe „lista neagră” atât în 2016, cât şi în 2015. Este vorba despre Grădiniţa cu Program Normal Cheud 2 (comuna Năpradea), Grădiniţa cu Program Normal Buciumi, Grădiniţa cu Program Normal Lupoaia (Creaca), Grădiniţa cu Program Normal Ceaca (Zalha), Grădiniţa cu Program Normal Lazuri (Valcău de Jos), Şcoala Primară nr. 2 Cheud (Năpradea), Şcoala Primară Doh (Măerişte), Şcoala Primară Cozla (Letca) şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Buciumi.
„Situaţia este determinată de lipsa apei potabile curente, grupurile sanitare necorespunzătoare ori care au fost modernizate, dar nu pot fi utilizate din cauza lipsei apei, lipsa canalizării, precum şi necesitatea realizării unor lucrări de reabilitare a infrastructurii”, a precizat oficialul ISJ.

Şcoli cu WC în fundul curţii, fără apă şi cu mobilier deteriorat

Problema a fost detaliată de către Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, potrivit căreia controalele inspectorilor instituţiei au scos la iveală o serie de probleme şi în 21 de şcoli şi grădiniţe care sunt autorizate sanitar, din Halmăşd, Mesteacănu, Sîntă Mărie, Bercea, Dolheni, Cormeniş, Glod, Noţig, Cristolţel, Poiana Onţii, Răstolţu deşert, Iaz, Trestia şi Cristur. Printre neregulile descoperite în decursul anului 2017 se numără existenţa grupurilor sanitare de tip latrină, neracordate la apă şi neigienizate, lipsa apei curente, clădiri şi curţi necorespunzătoare, săli de clasă încălzite cu sobe metalice, mobilier deteriorat, pardoseală ruptă, pereţi neigienizaţi, acoperişuri necorespunzătoare. Potrivit reprezentantului DSP Sălaj, pe fondul neconformităţilor identificate – activitatea de învăţământ desfăşurată în mai multe locaţii, spaţii încălzite cu sobe metalice – inspectorii au propus retragerea autorizaţiei Şcolii Gimnaziale Iaz.

„Conform Planului naţional de acţiuni tematice de control în sănătate publică, Inspecţia Sanitară de Stat va organiza în perioada 12-26 septembrie, acţiuni de control în unităţile de învăţământ preuniversitar şi cabinetele medicale şcolare”, a adăugat Marincaş.

Copiii – în pericol în unităţile fără gard

O altă neregulă gravă pe care autorităţile locale continuă să o ignore se referă la lipsa măsurilor minime de asigurare a securităţii actului de învăţământ din unele instituţii din mediul rural. Aşa se face că în Sălajul anului 2017, din totalul celor 373 de unităţi de învăţământ de stat, 218 nu dispun nici de pază umană, nici de sisteme de supraveghere video, iar 17 şcoli şi grădiniţe nu sunt nici măcar împrejmuite. În categoria celor din urmă regăsim Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal Camăr, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Cerîşa, Grădiniţa cu Program Normal Sînmihaiu Almaşului, Grădiniţa cu Program Normal Lazuri, Şcoala Primară Doh, Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal Meseşenii de Sus, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 Cheud, Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal Zalha, Grădiniţa cu Program Normal Ceaca şi Şcoala Primară şi Grădiniţa Bercea.

Problema a fost semnalată şi la începutul anului şcolar trecut, când prefectul de atunci, Marin Niţu, le-a sugerat autorităţilor locale vizate să îşi construiască în aşa fel bugetul pentru 2017, încât să cuprindă fondurile necesare pentru împrejmuirea şcolilor. Pare-se că nimeni nu l-a băgat în seamă.
Nici în ceea ce priveşte asigurarea combustibilului pentru încălzirea sălilor de clasă pe timp de iarnă lucrurile nu stau foarte bine. Inspectorul şcolar general a declarat că pentru mai puţin de jumătate dintre şcolile şi grădiniţele sălăjene, primăriile au asigurat întreaga cantitate de combustibil pentru sezonul rece. Pe lista unităţilor administrativ teritoriale care, până la această dată, au în stocuri mai puţin de jumătate din cantitatea de lemne de foc necesare comunele Agrij, Almaş, Creaca, Horoatu Crasnei, Năpradea, Românaşi, Sînmihaiu Almaşului şi Treznea.

20 de şcoli fără autorizaţii de securitate la incendiu

La şedinţa Colegiului Prefectural pe tema pregătirii începerii noului an şcolar nu au fost invitaţi, însă, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, instituţie care emite autorizaţii de securitate la incendiu.
Şi asta deşi în judeţul Sălaj funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu 20 de clădiri în care se desfăşoară actul educaţional (o grădiniţă, 15 clădiri de şcoli primare şi gimnaziale şi patru clădiri ale liceelor).

În lista clădirilor pentru care factorii responsabili nu s-au preocupat să obţină autorizaţie de la ISU regăsim sala de sport a Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilaria” Zalău, corpurile A, B, F şi internatul aceleiaşi unităţi şcolare, Şcoala Generală „Gheorghe Lazăr” Zalău, şcolile din Crişeni, Biuşa, Sighetu Silvaniei, Cerişa, Stîrciu, Letca, Aghireş, Meseşenii de Jos, Meseşenii de Sus, Popeni, Grădiniţa cu Program Normal nr. 13 Zalău, sala de sport din Pericei şi fostul internat, transformat în clădire de şcoală la Liceul „Octavian Goga” Jibou.
Pentru alte trei dintre ele – şcolile Gîlgău Almaşului, Şcoala Gimnazială nr. 1 Şimleu Silvaniei (corpul B) şi cea din Băbeni – a fost depusă documentaţia necesară autorizării.

„Deţinerea autorizaţiei de securitate nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii unor incendii. Însă, acest aspect nu exclude necesitatea obţinerii documentului, inspectoratul venind în sprijinul administratorilor acestei categorii de construcţii prin realizarea de instruiri cu directorii instituţiilor de învăţământ, întâlniri cu reprezentanţii ISJ, primării, UAT-uri; desfăşurarea de controale la instituţii de învăţământ pentru identificarea deficienţelor care trebuie remediate pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; acordarea de asistenţă tehnică privind întocmirea documentaţiei necesare obţinerii avizului de securitate la incendiu”, precizează oficialii ISU Sălaj.

Potrivit aceleiaşi surse, legislaţia în domeniu prevede că termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se prorogă până la data de 30 septembrie 2017. Beneficiarii care depun până atunci documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanţare sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depăşeşte 31 decembrie 2017.

Alte articole

9 Thoughts to “Învăţământ ca în Evul Mediu în şcolile şi grădiniţele din Sălaj”

 1. Anonim

  nu place titlu lui Luci

 2. Anonim

  Vai de mine, vai de mine …. Colegiul PSD API nu are autorizati ISU?
  Vreti sa pateasca ceva, marea somitate a invatamantului salajean, varful de sulita al scolii din judetul acesta, Luci Pop, Maria pentru necunoscatori, vreun necaz cand trece ea mai rar sa-si faca orele? Asta-i complot impotriva familiei senatoriale. Offf, offf.

  1. Djuna

   Ca in feudalism. Iar senatorului melcilor ii clădim pensie speciala de 1000 €. Iar el sforăie in Parlament. Cata nesimtire!

 3. Anonim

  Partidul cel iubit, uite pe cine plătim. Aceasta La Famiglia. Elevi in pericol, ce pazeste aceasta inspectoare? Prefectura aservita si acest prefect care face sedinte peste sedinte si nu ia nicio măsura? Vai de acest judet… Scoli fără avize ISU iti vine sa ii strângi de gat! Cum e posibil asa ceva??! Sau trebuie sa se întâmple vreo nenorocire ca sa zboare de pe scaun acesti incompetenti? Treziti-va oameni buni si scoteti-i afara pe nemernicii astia.

 4. Cetatean

  Se simte stanjenita, tupeista? Nu, nicidecum, ca-i cea mai mare escroaca acesta tipa, ca analfabetul, Pop Gheorghe. Nelule Lung, scoate de la arhiva situatia scolara a absolventului Pop Gheorghe, cel mai slab elev al Colegiului Pesede „API” de la Ceausescu incoace!

 5. Semidocta

  Cum de nu vine Pop Gheorghe, „senatorul” sa-i faca galagie lui Olivian pentru titlu? La alte cotidiene este prezent. „Ce-aveti, mai,cu nevsta-mea?”, exprimare de cetatean european de secolul 21!

 6. Anonim

  O poveste uluitoare a ieșit la iveală zilele acestea. Ionuț Bogdan Bălăjel, în vârstă de 29 de ani, ofițer la serviciul secret la Ministerului Afacerilor Interne, este suspectat că a amenințat comercianții prezenți la un festival din orașul Zalău.Urmărind probabil alte interese, mai ales că tatăl tânărului este viceprimar în localitatea respectivă, ofițerul care avea în atribuții cu totul alte sarcini s-a apucat să verifice buticarii care intenționau să participe la sărbătoarea din oraș. De la telefoane date pe la diferite instituții și până la amenințări nu a fost decât un pas. Sursele noastre spun că polițiștul s-a dat altă persoană și a sunat pe la diferite autorități pentru a se interesa de unii comercianți. Astfel, se pare că toată treaba murdară pe care a încercat să o facă a ajuns și la urechile șefilor din minister.

  1. Anonim

   Nu l ia nimeni de urechi? Autoritatile, dormiti?

 7. Lucy the one and only

  O institutie stalinista co dusa de o familie de impostori semi-analfabeti! Invatamantul salajean este in.colaps, cum e posibil sa nu avem avize ISU care sunt vitale pt locuri in care invata copiii? Ce pazești,doamna?! Ne-am saturat si de dumneata si de sotul dumitale care mănâncă banii degeaba in parlament si care nu a făcut nimic pentru acest judet. Căpușelor! Dorim sa sesizam Ministerul Educatiei, chiar nu ia nimeni nicio măsura?

Leave a Comment