In Salaj: Circa 430 de dascali s-au calificat pentru 229 de posturi de titulari

In Salaj: Circa 430 de dascali s-au  calificat  pentru 229 de posturi de titulariPeste 50 la suta din candidatii salajeni prezenti la concursul de titularizare pot aspira la o catedra de profesor titular, fiind notati cu peste 7, la examenul din 15 iulie.

Dupa ore intregi de asteptare, candidatii la un post de dascal in unitatile de invatamant din judetul Salaj au aflat, vineri, in jurul orei 18, ce note au obtinut la concursul de titularizare, sustinut in data de 15 iulie, la Colegiul National Silvania (CNS) Zalau. Potrivit datelor furnizate de Ioan Lung, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, din cei 801 candidati ale caror lucrari au fost validate si corectate, peste 50 la suta au obtinut note peste 7, putand opta pentru un post de titular. Au reusit sa promoveze examenul de titularizare 90,5 la suta dintre candidati, cu note peste 5. Aproximativ 270 din cei care au sustinut concursul au luat note cuprinse intre 5 si 6,99, acestia avand sansa doar la un post de suplinitor, in timp ce 435 de dascali vor putea obtine un post de titular, a afirmat Lung. La fel ca si anul trecut, nicio lucrare nu a fost notata cu 10, cea mai mare nota de anul acesta fiind 9,90, iar cea mai mica 1,10.

Szabo Stefan, inspector general adjunct la ISJ Salaj, ne-a prezentat rezultatele obtinute la disciplinele cele mai cotate de dascali la concursul de titularizare, in raport cu numarul de posturi de titulari vacante. Din 46 de candidati pentru un post de profesor de Educatie fizica si sport, 15 au luat note peste 7. Insa doar cinci vor putea ocupa o catedra de titular, acesta fiind numarul de posturi scoase la concurs la aceasta disciplina.

Pentru cele 25 de posturi de educatori, s-au calificat pentru titularizare 58 de candidati, din 89 prezenti la concurs. Si pentru catedrele de invatatori, 20 la numar, din 117 concurenti, 75 vor lupta pentru un post titularizabil. Si la disciplina Limba si literatura romana, 36 din cei 63 de candidati prezenti la examen intra in cursa pentru putinele posturi de titulari, in functie de locurile vacante, ne-a declarat Szabo. Anul acesta, la concursul de titularizare a fost eliminat un candidat, pentru tentativa de fraudare a examenului, fiind prins copiind, iar alti 15 au fost declarati respinsi prin abandon ori s-au retras.

O noua competitie: repartizarea pe post

Anul acesta, concursul de titularizare a fost organizat pe plan local, de fiecare inspectorat scolar. Subiectele si baremele au fost elaborate de profesori din Salaj, alesi de inspectorii scolari, la fiecare disciplina in parte, la fel si corectarea lucrarilor. Suntem multumiti de modul in care a decurs examenul de titularizare. La fiecare disciplina s-au luat note si mici si mari, ceea ce ne face sa credem ca acest concurs de titularizare a fost o reusita, ne-a spus Szabo, inspectorul general adjunct al ISJ Salaj. El a adaugat faptul ca, in Salaj, licentiatii la Universitatea Spiru Haret nu au fost scosi din examen, situatia acestora urmand a fi clarificata ulterior.

Cei nemultumiti de rezultate au avut termen pana ieri, la ora 17, sa-si depuna contestatiile. Dupa cum ne-a spus Szabo Stefan, inspector general adjunct la ISJ Salaj, dupa rezolvarea acestora, in termen de 48 de ore de la afisarea notelor, in data de 21 iulie, se vor da rezultatele finale ale concursului. Urmatorul pas va fi repartizarea pe posturile titularizabile a celor care au luat peste 7 la concurs. In zilele de 22 si 23 iulie, vor avea loc, la sediul inspectoratului, sedinte publice in care se va stabili repartizarea candidatilor pe catedrele de titulari. Tot in sedinta publica, in data de 25 iulie, se vor solutiona detasarile la cerere, astfel incat, in perioada 27-29 iulie, sa aiba loc repartizarea pentru suplinire, a precizat Szabo. Se pare insa ca multimea de note peste 7 obtinute de candidati la concursul de titularizare le va face mult mai grea misiunea inspectorilor sa repartizeze posturile vacante in sedinte publice. Cei peste 400 de profesori, acum candidati pentru un post de titular, au doar 229 de catedre vacate in scolile salajene.

Alte articole

Leave a Comment