Elevii sălăjeni din învăţământul profesional primesc burse mărite

Veşti bune pentru elevii sălăjeni din învăţământul profesional. 1.284 de tineri care urmează cursurile acestui tip de învăţământ, în unităţile din judeţ, vor primi burse al căror cuantum va fi mărit. Aceasta, pentru că Guvernul majorează la 250 de lei sprijinul lunar pe care îl acordă elevilor care frecventează o formă de învăţământ profesional.

Inspectorul Marcel Lucaciu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Sălaj, ne-a comunicat că în unităţile de învăţământ profesional din judeţ învaţă 1.284 de elevi, în 14  unităţi: Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu”‘ Zalău, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” şi Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Şimleu Silvaniei, Liceul Tehnologic Nr.1 Nuşfalău, Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei, Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou, Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc, Liceul Tehnologic Nr.1 Sîg, Liceul Tehnologic Sărmăşag, Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Speranţa Zalău. În total, sunt 22 clase a IX-a (499 elevi),18 clase a X-a (394 elevi), 21 clase a XI-a (391 elevi). Potrivit estimărilor, din ce în ce mai mulţi elevi vor alege această formă de învăţământ.

 Numărul elevilor de la profesionale” va creşte cu peste 60 la sută

Fiecare elev care va frecventa o formă de învăţământ profesional va primi de la stat 250 de lei, sub formă de bursă profesională, potrivit unui proiect de act normativ emis de Executiv. Guvernul acordă această bursă încă din anul 2012, suma fiind de 200 de lei. Prin acest proiect de act normativ, valoarea acestei burse creşte la 250 de lei. La nivel naţional, de cei  250 de lei vor beneficia aproximativ 100.000 de elevi care se află acum în anul I, II sau III din învăţământul profesional. Pentru ultimele trei luni din acest an, efortul bugetar este de circa 17,5 milioane de lei, bani ce vor veni din bugetul Ministerului de resort. Pentru a intra în posesia acestor bani este necesară o cerere ce va fi depusă la unitatea de învăţământ la care elevul este înscris, în perioada 15 -25 decembrie. Numărul elevilor care vor alege învăţământul profesional va creşte cu peste 65 la sută în următorii cinci ani, potrivit estimărilor făcute de autorităţi. Astfel, dacă în acest an şcolar sunt înscrişi 100.357 de elevi, la anul numărul va ajunge la peste 112.000, în anul şcolar 2018-2019 127.000 de elevi, în anul 2019-2020 se va ajunge la 146.000 de elevi, iar în anul şcolar 2020-2021 autorităţile estimează că aproximativ 170.000 de elevi vor alege învăţământul profesional în unităţile de învăţământ de profil. Învăţământul românesc duce o lipsă acută în acest segment deosebit de important, de care atârnă, până la urmă, viitorul nostru, dar mai ales al celor care astăzi sunt încă pe băncile şcolilor.

 

 

Leave a Comment