Din cauza absenţelor, aproape 140 de liceeni sălăjeni au rămas fără bursa socială

Elevii sălăjeni cu posibilităţi materiale reduse vor putea beneficia şi anul acesta de sprijinul financiar oferit prin programul guvernamental ” Bani de liceu”. Însă o condiţie suplimentară pe care trebuie să o îndplinească viitorii beneficiari este legată de absenteism. Elevii nu trebuie să aibă absenţe în catalog. Anul trecut, în Sălaj, pe lista beneficiarilor figurau, iniţial, 1.094 de liceeni, însă, pe parcursul anul şcolar, din cauza absenţelor acumulate, circa 138 dintre aceştia au rămas fără bursa socială. „În septembrie 2012 am avut 1.094 de beneficiari ai acestui ajutor financiar, însă în iunie 2013 s-au solicitat credite pentru 956 de liceeni din judeţ. Deja în luna ianuarie 2013 aproximativ 60 de astfel de burse au fost suspendate”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.

Ajutorul financiar alocat elevilor de liceu prin programul “Banii de liceul”, este în valoare de 180 lei pe lună, şi se acordă numai elevilor al căror familii au un venit lunar per membru de maxim 150 lei. Conform legislaţiei în vigoare şi în acest an şcolar, respectiv 2013 -2014, Ministerul Educaţiei Naţionale, va continua derularea acestui program, iar potrivit calendarului acestuia, în această perioadă se află în derulare anchetele sociale şi evaluarea de către comisii a eligibilităţii dosarelor depuse.
Lista beneficiarilor va fi publicată în 28 octombrie, contestaţiile urmând a fi depuse în perioada 28 octombrie – 2 noiembrie. Rezolvarea contestaţiilor este programată în intervalul 2 – 6 noiembrie. Solicitanţii burselor au avut ca termen de depunere a dosarelor data de 1 octombrie.
Bursa nu este condiţionată de obţinerea unor performanţe şcolare şi se acordă inclusiv pe perioada desfăşurării examenului de bacalaureat sau de diplomă. Singura condiţie impusă este prezenţa la ore. Beneficiarii “Banilor de liceu”, care înregistrează mai mult de 20 de absenţe într-o lună, pierd banii începând cu luna imediat următoare şi nu mai pot fi reprimiţi în program, în acelaşi an.
În anul şcolar precedent, în Sălaj, aproape 1.100 de elevi au primit “bani de liceu”. Mai exact, în anul şcolar 2012-2013, 1.094 de liceeni, care proveneau din familii cu venituri reduse, au primit, inclusiv pe perioada vacanţelor şi a practicii, câte 180 de lei lunar.

 

Alte articole

Leave a Comment