De vorbă cu un șef de promoție

Niciodată nu l-am auzit lăudându-se că este șef de promoție. Face parte din prima generație care a încheiat programul educațional dual din cadrul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău. Cu mult bun simț, timid și cu cei șapte ani de acasă mereu la îndemână, Cristian Vlaic m-a convins că rețeta succesului există chiar și în societatea actuală, o societate grăbită de multe ori spre destinații false.

Pe Cristian l-am întâlnit anul trecut, cred, în timp ce se afla la o sesiune de pregătire practică pentru elevi, program susținut și organizat de Compania Michelin. Nu știam cine e sau ce rezultate are. Părea un copil obișnuit. Și așa și este! Rezultatele obținute la învățătură îl fac deosebit. A doua oară l-am întâlnit în vara aceasta la festivitatea de absolvire, o ceremonie cu și despre absolvenții primei generații din sistemul de învățămând dual din municipiul Zalău.  Profesorii i-au rostit numele. A fost șef de promoție! A terminat clasa a XI-a F, școala profesională, specializarea mecanică-hidraulică. L-am felicitat și i-am cerut să îmi răspundă la câteva întrebări. Voiam să aflu care este rețeta succesului în cazul său și ce are de gând în viitorul apropiat.

Munca, baza succesului

„Să știți că nu a fost ușor. A fost multă muncă, seriozitate. Am urmat cursurile profesionale în specializarea mecanică-echipamente hidraulice și pneumatice. Îmi doresc tare mult să merg mai departe, să termin și liceul, iar apoi mai vedem”, îmi spunea Cristian la începutul verii.  Și asta nu e tot. Cristi a venit zilnic la școală din satul Jac, comuna Creaca. Zâmbind și reținut, Cristi mi-a spus că se trezea zilnic la șase dimineața pentru a lua mașina spre Zalău. La 8,00 trebuia să fie la clasă. Și a reușit, iar asta cu toate că și-a ajutat și familia. A muncit la câmp, practic acolo unde a fost nevoie. Adolescentul a găsit și portița necesară pentru a învăța, pentru a obține rezultate deosebite. Lunile au trecut, iar săptămâna asta am vorbit din nou cu Cristian. Nimic schimbat la el! A fost același tânăr serios, dornic de a învăța. Încrezător, Cristi mi-a spus că își va continua studiile, dar de data aceasta la liceu. Urmează doi ani intenși și speranța unui nou început de drum presărat cu multe speranțe în vremuri mai bune.

(R.P.)

2 Thoughts to “De vorbă cu un șef de promoție”

  1. I.C.

    Domnule „razvan.pop”, nici într-un dicționar al limbii române nu există verbul „a performa”. Este o calchiere din limba engleză, în care înseamnă „a efectua”, „a îndeplini” sau „a juca într-un spectacol”, nicidecum „a face performanță”. Dar ziariștii nu au nevoie de dicționare, dați-i înainte, fiți tragetați, și o să performați în taskul de a strica de tot limba română!

  2. Dorin

    Felicitari, acestui baiat! Am auzit de el, la absolvire, foarte apreciat de profesori. Succes, Cristian!

Leave a Comment