Aproape 2.000 de cereri de înscriere în învățământul primar, depuse în judeţul Sălaj

Aproape 2.000 (1.940, mai precis) de cereri de înscriere în învățământul primar pentru anul şcolar 2018-2019 au fost depuse în judeţul Sălaj, în prima etapă, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei. A doua etapă de înscrieri începe în 12 aprilie.

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat situaţia cererilor de înscriere în învățământul primar pentru anul şcolar 2018-2019 depuse în prima etapă prevăzută în calendarul aprobat (8 – 26 martie).

Potrivit datelor înregistrate în sistem, au fost completate și depuse, la nivel național, 152.953 de cereri. Dintre acestea, 129.689 de cereri (84,8 la sută) vizează copii cu vârsta de 6 ani (împliniţi până la data de 31 august 2018, inclusiv), iar 23.264 de cereri (15,2 la sută), copii cu vârsta de 6 ani (împliniţi începând cu data de 1 septembrie 2018).

În judeţul Sălaj, au fost 1.684 de cereri de înscriere la şcoală copiilor cu vârsta de 6 ani, împliniți până la data de 31 august 2018, inclusiv şi 256 pentru copii cu vârsta de 6 ani, împliniţi începând cu data de 1 septembrie 2018.

Lista copiilor înmatriculaţi, informaţii privind numărul locurilor rămase libere şi situația copiilor neînscrişi după prima etapă vor fi afişate în unităţile de învăţământ şi pe site-urile acestora, respectiv ale inspectoratelor şcolare judeţene, în data de 30 martie.

A doua etapă este programată în perioada 12 – 18 aprilie, rezultatele urmând a fi afișate în data de 23 aprilie. Între 24 aprilie și 4 mai, inspectoratele şcolare vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea etapei a doua. “Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare”, potrivit metodologiei aprobate prin Ordinul MEN nr. 3242/23.02.2018.

“Înscrierea copiilor menționați, în clasa pregătitoare, se face la solicitarea scrisă a părinților, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, realizată de specialiști, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare”, potrivit sursei citate.

De asemenea, părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2018 – 2019 sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la gradiniță, în grupa mare.

În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2018, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.

 

Calendarul celei de-a doua etape de înscriere

– 12-18 aprilie: se vor depune cererile de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru a doua etapă.

– 23 aprilie: se vor afişa listele finale cu copiii înscriși.

– 24 aprilie – 4 mai: se vor rezolva cererile de înscriere pentru copiii care nu au fost înscriși nicăieri nici în a doua etapă.

 

Acte necesare

Cererea-tip de înscriere la clasa pregătitoare se poate completa online sau la secretariatul școlii la care părintele vrea să înscrie copilul. În momentul completării cererii de înscriere sau, după caz, al validării acesteia, părinţii depun și o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului, scrie avocatnet.ro.

În cazurile în care e necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii sunt nevoiți să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii depun și documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare (și care sunt afișate de către fiecare școală în parte).

Înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.

 

Repartizarea în prima etapă

Prioritatea la repartizare va fi următoarea: în primă fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat asta prin cererea de înscriere; în a doua fază, sunt procesate cererile părinților care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere; apoi sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri.

Potrivit metodologiei, toţi copiii pentru care se cere înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi în unitatea respectivă. Totuşi, în funcţie de locurile libere, există şi posibilitatea înscrierii în alte şcoli decât cea de circumscripţie.

One Thought to “Aproape 2.000 de cereri de înscriere în învățământul primar, depuse în judeţul Sălaj”

  1. Anonim

    Extra-oferta lansata in martie 2018! Cautam dezvoltatori logistica online. Nu cumparati nimic, nu platiti nimic! Doar castigati bani! Grabiti- va, pentru ca oferta nu va fi valabila mereu! Pentru a va oferi alte informatii, trimiteti urg ent mesajul LUCRU LA DOMICILIU, la adresa de email: ndraghi01@gmail.com

Leave a Comment