Absolvenţii de liceu vor primi subiecte diferenţiate la bacalaureat

 

Ministerul Educaţiei a publicat două modele de subiecte pentru proba la limba şi literatura română. Un model pentru profiul real şi unul pentru profilul umanist.
Oficialii din Educaţie au anunţat că anul acesta, la examenul de bacalaureat, vor fi două tipuri de subiecte, în funcţie de filiera urmată de absolvenţi. Astfel, elevii de la profilul Real, precum şi cei de la filierele Tehnologică şi Vocaţională vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limbă şi literatură română faţă de absolvenţii de la profilurile Umanist şi Pedagogic.
Modificarea a fost introdusă de anul trecut prin modelele de subiecte pentru bacalaureat publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, dar schimbarea nu apare şi în metodologie. De asemenea, o altă modificare este cea a structurii subiectului al II-lea din cadrul probei scrise de Limbă şi literatura română, precum şi cea de diferenţiere a subiectelor la examenul de Matematică pe filiere, unde elevii de la Tehnologic vor avea de rezolvat alţe cerinţe faţă de cei de la Ştiinţele naturii.
Astfel, în ceea ce priveşte structura subiectului al II-lea din cadrul probei de Limbă şi literatura română, reprezentanţii Ministerul au precizat că a fost eliminat textul aforistic/critic, folosit ca suport în cadrul subiectului al II-lea, deoarece scopul acestui tip de item îl constituie demonstrarea competenţelor de argumentare, în scris, a unor opinii, în diverse situaţii de comunicare. S-a contatat că, de cele mai multe ori, receptarea textului – suport folosit la acest subiect îi punea în dificultate pe foarte mulţi dintre candidaţi. Aceştia se concentrau pe ideea formulată în citat, de cele mai multe ori înţeleasă greşit, şi nu pe formularea propriei opinii despre problematica pusă în discuţie.
La examenul de matematică, dacă până acum subiectele pentru absolvenţii de la Ştiinţele naturii erau aceleaşi cu cele pe care le aveau de rezolvat absolvenţii de la filiera Tehnologică, începând de anul acesta subiectele M2 vor fi diferite pentru cele două filiere.
Modificările au fost incluse deja în sesiunea specială a examenului de bacalaureat 2013, destinată absolvenţilor de liceu care participă la olimpiade internaţionale, la concursuri sportive sau care susţin examene de admitere la facultăţi din străinătate în aceeaşi perioadă cu sesiunea din iunie a bacalaureatului 2013. Schimbările se vor aplica şi la sesiunea din iunie a bacalaureatului din acest an.

 

Alte articole

Leave a Comment