Ziua Drapelului Național, marcată la Zalău

Ziua Drapelului Naţional a fost sărbătorită miercuri, 26 iunie, şi la Zalău, printr-o serie de manifestări, dintre care nu au lipsit ceremonialul militar de înălţare a tricolorului românesc, un scurt ceremonial religios, defilarea Gărzii de Onoare şi un concert al Fanfarei Promenada.
La eveniment au participat oficialităţi locale şi judeţene, şefi de instituţii publice, cadre militare, dar şi câțiva cetăţeni.

De Ziua Drapelului Naţional, adoptată prin legea nr. 96 din 20 mai 1998, autorităţile publice şi celelalte instituţii ale statului sunt obligate să organizeze programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei româneşti şi ceremonii militare specifice în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Afacerilor Interne.

Drapelul național al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu. Are o proporție de 2:3 între lățime și lungime. prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.

Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.

GALBENeste simbolul forţei, al bogăţiei şi al purităţii. Ea reprezintă şi culoarea holdelor de grâu copt.

ROŞU reprezintă simbolul măririi, al bucuriei, îndrăznelii şi generozităţii. Simbolizează de asemenea, sângele vărsat în lupte, dar și puterea de viaţă.

 

 

Leave a Comment