Zidul porții „Praetoria” de la Porolissum va fi dărâmat

Starea monumentelor din județul Sălaj a fost prezentată astăzi în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural din acest an. Unul din elementele de noutate este că zidul porții Praetoria de la Porolissum va fi înlăturat, iar asta din cauza unor intervenții realizate incorect, potrivit directorului Direcției pentru Cultură Sălaj, Doina Cociș. Un aspect important este că nu poarta în sine urmează să fie dărâmată, ci zidul din lateral, construcție realizată cu ani în urmă, dar fără să se bazeze pe studii arheologice. Urmează ca acest aspect să fie clarificat, iar construcția să fie adaptată la rezultatele cercetărilor arheologilor și să corespundă normelor în vigoare.

Potrivit informațiilor prezentate pe www.porolissumsalaj.ro, Porta Praetoria (poartă de acces în castru), se găsea pe latura din faţa clădirii comandamentului şi era orientată spre zona de responsabilitate a trupelor cantonate în castru, respectiv spre graniţă. De asemenea, Porta Praetoria era caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semirotunjit, ce flancau accesul dublu în fortificaţie, format din două culuare despărţite printr-un pinten median. Bastioanele erau construite în întregime din piatră şi aveau un parter locuit şi etaj ce se ridica deasupra nivelului zidului de incintă, care era crenelat. La nivelul etajului spre interior şi exterior bastioanele aveau ferestre. Legătura între cele două bastioane se făcea la etaj pe o galerie de deasupra porţii. Actuala poartă de acces în castru a fost reconstruită cu decenii în urmă, iar de-a lungul timpului a trecut prin nenumărate intervenții.

Biserici de lemn salvate de Ambulanța pentru Monumente

De asemenea, Doina Cociș a arătat că multe biserici din lemn existente pe teritoriul Sălajului au fost salvate prin intervenția voluntarilor de la Ambulanța pentru Monumente. O situație aparte este reprezentată de starea bisericii de lemn din Poarta Sălajului, un monument care din păcate este în continuare fără turn, a mai punctat Doina Cociș. Biserica a fost grav afectată de furtuna înregistrată în toamna anului 2017.

8 Thoughts to “Zidul porții „Praetoria” de la Porolissum va fi dărâmat”

 1. Anonim

  Adică la Porolissum (cetate nu restaurant) s-au executat lucrări neconforme, iar onorata d-na.Cocis n-a băgat de seamă. Dar nimeni nu răspunde.

 2. Anonim

  Si nu directia de cultura trebuia sa sprijine refacerea bisericilor de lemn nu voluntarii respectivi, spre ce sau dus banii de la cultura doar dansuri?

 3. Este monstruos

  Doamne1 Nu se poate!E de noaptea mintii… Ce pisicile penelopei pazeste (angry)cultura mamii dumneaei???

 4. Revoltat

  IN-CRE-D(e)I-BIL! Asta merita un PROTEST pe cinste! Cum e posibil asa ceva??? Tovarase prezident al Consiliului judetean, stiati si n-ati alocat fonduri? Sau altcineva a facut nani pre dansa? Doamne Dumnezeule!

 5. Alexandru

  Tara arde si baba se piaptana!

  1. baba?

   Tara arde si din cauza acestor „profesionisti”, prezenti unde nici cu gandul nu gandesti.”

 6. Marie

  Sedeti bland……. Daca nu sunteti in stare de a face ceva in plus fata de ce am mostenit, macar nu le distrugeti ce au facut inaintasii….

 7. Gerula

  Incredibil!!! Parca suntem in filmele cu prosti….in loc sa faca ceva constructive, palapabil, madam metallurgist de la cultura, din lipsa de ocupatie, strica si ce sa construit, care aduce o anumita originalitate locului!

Leave a Comment