Zeci de sancțiuni pentru sălăjenii care nu au respectat Ordonanța militară

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, echipajele mixte formate din polițiști, jandarmi și polițiști locali au verificat respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19. Astfel, începând de luni – 23 martie, în intervalul orar 22-6, polițiștii au legitimat 48 de persoane și au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 30.200 de lei. Conform prevederilor Ordonanței militare nr. 2, în intervalul orar 6-22 se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea sau însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie și deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Circulația persoanelor în afara locuinței, permisă în baza unei declarații

De asemenea, în intervalul orar 22-6, circulația persoanelor în afara locuinței, respectiv a gospodăriei este permisă numai pentru motivele prezentate anterior. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Măsura  se aplică începând de luni – 23 martie, ora 22.

Sancțiunile ajung la 70.000 de lei

Totodată, conform prevederilor ordonanței militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Atenție, aceste măsuri nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală! Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sălaj, conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt între 100-5.000 de lei – pentru persoanele fizice și între 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice.De asemenea, pe perioada menținerii stării de urgență, polițiștii vor circula cu semnalele luminoase în funcțiune.

Leave a Comment