Zeci de mașini clasice, prezentate astăzi la Zalău

Ploaia nu i-a împiedicat pe zălăuanii pasionați de mașini vechi să participe la „Retro Parada Primăverii”, un eveniment automobilistic aflat la a doua ediție și organizat de Retromobil Club România – Filiala Sălaj, la inițiativa și sub coordonarea sălăjeanului Tiberiu Păușan.

Mașinile au fost expuse în curtea centrului comercial din Zalău, fiind prezentate zeci de modele consacrate. Au fost expuse nenumărate modele de Mercedes „Cobra”, Dacia 1300, Renault 12, Dacia 1310, Cadillac, Dacia „TAXI” – poate singurul exemplar rămas într-o stare foarte bună la nivelul județului Sălaj, Toyota, Volvo, Citroen și alte mărci celebre pentru modelele realizate între anii 1980-1990. Zălăuanul Ciprian Opriș a venit la expoziție cu Dacia „TAXI”, un model cunoscut pentru că era vopsit în culorile negru și galben, o mașină exportată în Columbia unde era folosită la transportul de persoane. Mașina este deosebită, are părți ale caroseriei întărite pentru a suporta o greutate mai mare. Este un model de Dacia 1300 cu elemente de Dacia 1310. Mașina i-a aparținut zălăuanului Bone Nicolae, acesta cumpărând mașina în anul 1983. Exemplarul a fost refuzat la export din cauza unei defecțiuni minore și a ajuns în curtea zălăuanului. Bărbatul a vândut mașina anul trecut, iar în cele din urmă a ajuns la Ciprian Opriș.

Tiberiu Păușan, zălăuanul care a reușit să-i reunească pe colecționarii de mașini vechi

Inițiatorul evenimentului a fost și în acest an sălăjeanul Tiberiu Păușan, coordonatorul Retromobil Club România – Filiala Sălaj. „Chiar dacă vremea nu a ținut cu noi, ploaia fiind inamicul mașinilor clasice, proprietarii de mașini clasice din Sălaj au venit astăzi aici, s-au strâns în număr destul de mare. S-au adunat cel puțin 40 de mașini clasice, sunt multe modele de Dacia 1300, Jaguar, Volvo, Renault 12, Mercedes, BMW, Volkswagen. Eu le mulțumesc pentru că au răspuns invitației și ne pregătim deja pentru următoarele evenimente”, ne-a declarat Tiberiu Păușan.

Un Oltcit din 1993 s-a numărat printre vedetele evenimentului. Mașina, cu doar 43000 de kilometri la bord, se află într-o stare foarte bună de conservare, i-a aparținut unui zălăuan și a fost cumpărată de un tânăr din municipiu care deține în total șase astfel de modele. Cu siguranță vom mai scrie despre despre pasiunea acestui tânăr.

Cosmin Bot, colecționarul de mașini clasice

Pe Cosmin Bot îl cunosc din copilărie, am crescut în același cartier. Serios, echilibrat și foarte pasionat, Cosmin a reușit să dețină o colecție de mașini clasice. Deține un BMW „Ursuleț” și mai multe modele de Mercedes. A venit la această expoziție cu un Mercedes „Cobra” W123, motor de 3000 de centimetri cubi, diesel, cutie automată, model de America fabricat în 1981, o limuzină cu dotări ce rar sunt întâlnite chiar și la modelele noi din zilele noastre.

Limuzina fabricată acum 41 de ani are pilot automat, climatronic, geamuri electrice față-spate, antenă electrică, trapă electrică și un interior luxos. „Am cumpărat acest model în anul 2018. Mașina a fost importată din America pentru Olanda. Mai dețin în colecție trei modele Mercedes și un BMW. Este o pasiune, e greu de explicat. Îmi plac și gata”, a declarat Cosmin Bot. Toți cei prezenți au schimbat păreri, și-au prezentat mașinile, unele extrem de bine conservate, au socializat, iar modele au început să atragă privirea curioșilor. Expoziția a fost urmată de o deplasare într-un loc special ales de participanți pentru socializare și punerea la punct a următoarelor evenimente automobilistice.

Adrian Lungu

One Thought to “Zeci de mașini clasice, prezentate astăzi la Zalău”

  1. […] Ploaia nu i-a împiedicat pe zălăuanii pasionați de mașini vechi să participe la „Retro Parada Primăverii”, un eveniment automobilistic aflat la a doua ediție și organizat de Retromobil Club România – Filiala Sălaj, la inițiativa și sub coordonarea sălăjeanului Tiberiu Păușan. Mașinile au fost expuse în curtea centrului comercial din Zalău, fiind prezentate zeci de modele consacrate. Au fost expuse nenumărate modele de Mercedes „Cobra”, Dacia 1300, Renault 12, Dacia 1310, Cadillac, Dacia „TAXI” – poate singurul exemplar rămas într-o stare foarte bună la nivelul județului Sălaj, Toyota, Volvo, Citroen… Citeste mai mult […]

Leave a Comment