Un primar şi un deputat din Sălaj, trimişi în judecată într-un dosar de corupţie

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj i-au trimis în judecată pe edilul comunei Someş Odorhei, social-democratul Grigore Berinde, şi pe Radu-Liviu Bara,  deputat în perioada 1992-2004 din partea PDSR.

Grigore Berinde va da socoteală în faţa instanţei pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual (o infracţiune) şi abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie (două infracţiuni), iar Radu-Liviu Bara, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetulul, Berinde, în calitate de primar al comunei Someş Odorhei, a semnat cu societatea Trans Bitum Ip acordul pentru stingerea obligaţiilor de plată nr. 1725 din 06.09.2012, precum şi “Situaţia obligaţiilor de plată către operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări”, prin care se atesta în mod nereal că UATC Someş Odorhei datora cu titlu de arierat suma de 983.415 lei către firma amintită. Înscrisurile au fost depuse la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj pentru a obţine repartizarea acestei sume, conform OG nr. 13/2012.

În aceeaşi calitate, susţin procurorii, în baza înscrisurilor amintite, depuse la AJFP Sălaj, cu inserarea în mod nereal a unor arierate, edilul a obţinut 592.246,26 lei, sumă ce a fost virată de la bugetul comunei, din dispoziţia sa, către SC Trans Bitum SRL Ip. Astfel, Grigore Berinde a cauzat ANAF-ului o pagubă de 592.246,26 lei (prejudiciu nerecuperat) şi a obţinut un folos necuvenit, în valoarea menţionată, pentru SC Trans Bitum SRL Ip.

Plată integrală pentru o lucrare nefinalizată

Mai mult decât atât, inculpatul a semnat două centralizatoare ale situaţiilor de plată din data de 18.12.2013, atestând în mod nereal că s-au efectuat toate lucrările la strada “Din Corni” din localitatea Inău, deşi lucrările aferente secţiunii “Siguranţa circulaţiei” nu erau efectuate. Situaţiile de lucrări şi centralizatoarele de plată au fost ataşate unei facturii cu valoarea totală de 683.013,80 lei, care a fost achitată integral de comuna Someş Odorhei, chiar dacă lucrările aferente secţiunii “Siguranţa circulaţiei”, în valoare de 11.165,74 lei, nu fuseseră realizate.

Astfel, primarul a prejudiciat U.A.T.C. Someş Odorhei cu 11.165,74 lei (sumă recuperată), în timp ce SC Trans Bitum SRL Ip a obţinut un folos necuvenit.

Acuzaţii pentru un fost deputat pesedist

În ceea ce-l priveşte pe Radu-Liviu Bara, acesta, în calitate de diriginte de şantier pentru lucrările efectuate de compania amintită în beneficiul comunei Someş Odorhei, a semnat două centralizatoare a situaţiilor de plată din data de 18.12.2013, prin care atestă în mod nereal că s-au efectuat toate lucrările la strada “Din Corni” din localitatea Inău, deşi lucrările aferente secţiunii ”Siguranţa circulaţiei” nu erau efectuate.

Situaţiile de lucrări şi centralizatoarele de plată au fost ataşate facturii nr. 16036/30.12.2013 în valoare totală de 683.013,80 lei, care a fost achitată integral de comuna Someş Odorhei, deşi lucrările aferente secţiunii ”Siguranţa circulaţiei” în valoare de 11.165,74 lei nu fuseseră realizate, facilitând prin acţiunea sa decontarea nelegală a sumei facturate, prin aceasta cauzându-se o pagubă U.A.T.C. Someş Odorhei în cuantum de 11.165,74 lei (prejudiciu recuperat) şi obţinându-se un folos necuvenit pentru SC Trans Bitum SRL Ip în acest cuantum.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Jibou pentru soluţionare.

Pesedistul Grigore Berinde este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Sălaj, aflându-se la cârma comunei încă din anul 2000.

Radu Bara a bifat trei mandate de deputat, în perioada 1992-2004, ca reprezentant al PDSR şi, mai apoi, PSD. În 2008, el a candidat, fără succes, ca independent la şefia Consiliului Judeţean Sălaj, iar până în 2011, când s-a pensionat, a fost arhitect şef al judeţului.

Alte articole

3 Thoughts to “Un primar şi un deputat din Sălaj, trimişi în judecată într-un dosar de corupţie”

  1. Anonim

    LA MULTI ANIII !!!

  2. MIRCEA

    NU UITATI DE COMO CARE ESTE DEASEMENEA UN PENAL? OMUL ASTA A FURAT FĂCÂND EVAZIUNE FISCALA CU TVA PENTRU CARE A FOST CONDAMNAT PENAL. IN CAMPANIE LUI COMO TREBUIE SA II SE PUNĂ O SINGURA ÎNTREBARE: PUTEȚI SA NE PREZENTAȚI O COPIE A CAZIERULUI JUDICIAR? PERSONAL LA ORICE DEZBATERE LA CARE MERGE COMO MA DUC SA IL ÎNTREB ACEST LUCRU SA ȘTIE TOT SALAJUL CINE E ACEST HOT.

  3. Anonim

    Cine-i Como asta si din partea carui partid candideaza?

Leave a Comment