Un biciclist şi-a testat echilibrul după ce a băut cu simţ de răspundere

Seria accidentelor în care sunt implicaţi sălăjenii prieteni cu băutura, se ţin lanţ pe şoselele judeţului. Ultima victimă a rezultat în urma unui eveniment  petrecut la Peceiu, marţi, 22 noiembrie a.c.,  pe Drumul Judeţean 191 E. Un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Peceiu,  în timp ce încerca să se deplaseze cu bicicleta prin localitatea menţionată, pe fondul consumului de alcool, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă, suferind leziuni grave. Acesta a fost transportat de urgenţă la spital iar medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor pe care le are. Cu doar o zi în urmă, un pieton şimleuan, bine alcoolizat şi el, s-a avântat într-o traversare – kamikaze pe o stradă circulată din Şimleu Silvaniei, evident, prin loc nepermis şi fără să se asigure, fiind în acest fel de neevitat pentru un tânăr care circula regulamentar pe drumul public. În ultima perioadă, din vina bicicliștilor, la nivelul judeţului au fost înregistrate 23 de accidente de circulaţie grave, soldate cu doi morţi şi 21 de răniţi grav. Răniţi şi morţi s-au strâns, de asemenea, în statisticile macabre şi din categoria pietonilor.

Oameni nevinovaţi rămân cu dosare penale, cazier şi condamnări din vina pietonilor şi bicicliştilor inconştienţi

În ultimele săptămâni s-au înmulţit îngrijorător şi accidentele provocate de pietoni inconştienţi, neatenţi sau aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, care au traversat prin locuri nepermise, ignorând culorile semaforului sau fără să se asigure. Oameni nevinovaţi, conducători auto care circulau regulamentar pe drumurile judeţului, suportă acum stresul cercetării penale, riscând să rămână cu cazier sau chiar cu condamnări din cauza unor inconştienţi pentru care regulile de circulaţie şi respectul în trafic sunt poveşti. Pentru a preveni astfel de evenimente, Inspectoratul de Poliție județean Sălaj vă recomandă să traversaţi strada pe trecerea pentru pietoni, pe lângă bicicletă, după ce v-aţi asigurat temeinic, să circulaţi cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, să efectuaţi deplasarea în coloană. Nu conduceţi niciun vehicul dacă aţi consumat băuturi alcoolice!  Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare,  reduceţi viteza și  acordaţi prioritate de trecere celor în drept. Acordaţi respect celorlalţi participanţi la trafic, conduceţi cu prudenţă, respectaţi culorile semaforului şi nu vă angajaţi în depăşiri riscante.

 Alcoolul în trafic: ucigaş în serie!

Sfaturile primite de la poliţiştii rutieri sunt, evident în termeni eleganţi, însă gravitatea accidentelor din ultima vreme trebuie să ne facă, literalmente, să deschidem ochii şi să conştientizăm un adevăr negru: băutura, în trafic, ucide! Trebuie ne gândim nu de două, ci de nouă ori înainte de a urca la volan, pe motocicletă, scuter, bicicletă sau la hăţurile unei căruţe, dacă am consumat alcool şi mereu să punem cheile de contact cât mai departe de noi, în astfel de situaţii. Băutura, în aceste condiţii, este nu un duşman, ci o moarte sigură, care stă atât deasupra capetelor  conducătorilor auto, a celor aflaţi în maşină cât şi asupra unor oameni care îşi pierd viaţa sau rămân schilodiţi pe vecie fără să fi avut cea mai mică vină! Fiţi mereu responsabili şi conştienţi, învăţaţi din nenorocirile şi dramele altora înainte de a fi puşi în situaţia să învăţaţi din propriile tragedii, atunci când oricum poate fi prea târziu. Fiţi mereu însufleţiţi de gândul că cineva drag vă aşteaptă acasă şi că ceilalţi participanţi la trafic vor şi ei la rândul lor să ajungă acasă, vii şi sănătoşi!

 

 

 

Alte articole

8 Thoughts to “Un biciclist şi-a testat echilibrul după ce a băut cu simţ de răspundere”

 1. Anonim

  dar despre drepturile bicclistilor, promovarea mersului pe bicicleta ca modalitate de transport alternativ ( in conditiile legislatiei, bineinteles), la asta nu va ganditi? Despre faptul ca soferii trebuie sa respete distanta de siguranta de minim 1,5 m laterala, atunci cand depasesc un biciclist, si nu sa treaca razant, despre nenumaratele cazuri de neacordare de prioritate biciclistilor, nici la asta nu va ganditi nu?
  In 2016 cand se cauta mereu solutii de descongestionare a traficului si nepoluante, chiar sanatoase in era obezitati etc, nici la asta nu va ganditi…N-ai cu cine dle, n-ai cu cine..

  1. Ioan C.

   Domnule, ești off topic! Aici e vorba despre bicicliști beți, pe care – într-adevăr – ca șofer îi ocolesc din larg, dacă pot chiar cu mai mult de 1,5 m, că-s periculoși în inconștiența și iresponsabilitatea lor. De data asta sînt întrutotul de acord cu ce scrie dl Negoiță, că ajung oameni nevinovați stresați, păgubiți și cercetați pentru cîte un dobitoc!

   1. Anonim

    Domnule citeste articolul. E ambigu, nu se precizeaza nicaieri despre ce fel de biciclisti e vorba, ca asta ai dedus dumneata e altceva: ,, În ultima perioadă, din vina bicicliștilor, la nivelul judeţului au fost înregistrate..”
    Al doilea paragraf ne spune despre accidentele provocate de pietoni, iar pt prevenirea acestora masurile ce trbuie luate de catre biciclisti, unde e logica? despre cine ziceai ca e of topic?
    E al doilea articol care-l citesc pe site prin care se atentioneaza biciclistii si ce trebuie ei sa faca, dar niciodata nu se atentioneaza si soferii si pericolul care-l pot si ei reprezenta pt biciclisti, Al naibii treaba…

    1. Ioan C.

     Minți, „domnule” Anonim!
     Iată, copy-paste din articol: „Un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Peceiu, în timp ce încerca să se deplaseze cu bicicleta prin localitatea menţionată, pe fondul consumului de alcool, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă”. Chiar despre asta era vorba!
     În rest, răstălmăcești cum îți convine, te referi la altceva decît este scris clar în articol – asta înseamnă off topic!
     Merg pe bicicletă de 35 de ani și știu care sînt pericolele, dar, ca șofer am fost norocos cînd am reușit să frînez exact în spatele unui biciclist care, din marginea dreaptă a luat-o brusc la stînga prin fața mașinii, fără să semnalizeze, explicîndu-mi apoi că el acolo a vrut să meargă, deoarece el acolo locuiește.

     1. Anonim

      Articolul incepe cu o speta, cu un caz de biciclist betiv, apoi continua la modul general.
      Copy-paste din articol (inca odata): ,,În ultima perioadă, din vina bicicliștilor, la nivelul judeţului au fost înregistrate 23 de accidente de circulaţie..” E ca si cum ai spune accidentele de circulatie se produc din vina soferilor. Nu. Accidentle se produc din vina anumitor soferi/biciclisti (betivi, irnconstienti, teribilisti etc)
      Stiu bine ce insemna of topic. Comentariile sunt precise.
      Urmariti logica paragrafului 2.
      SI daca nu ati invatat pana acum, invatati sa cititi ,,printre randuri” , ce vrea el transmita, si ce lasa sa se inteleaga, vedeti imaginea de ansamblu.
      Felul in care scrie, autorul pune un stigmat asupra tuturor biciclistilor (ei sunt cei care provoaca, ei trebuie atentionati, ei trbuie sa respecte..etc)De ce nu li se recomanda si soferilor cum sa abordeze o intalnire cu un biciclist?
      M-am facut inteles acuma? si pt autor?

 2. Ioan C.

  @ Anonim 24 noiembrie 2016 at 23:32
  Se scrie corect „off topic”, nu „of topic” cum greșit ai scris de două ori, pretinzând că știi ce înseamnă. Că nu vine de la „of, of”. În rest, văd că ești dus rău cu bicicleta pe arătură, nu te mai vindeci.

 3. Anonim

  acum ne legam de greseli gramaticale, am epuizat argumentele? Iti dau lectii la engleza, cand vrei..
  Presupun ca ai o ca ai o varsta daca mergi de 35 de ani pe biciclelta- ai imbatranit degeaba.
  By the way – se scrie -sunt- nu -sint- asa cum ai scris tu in comentarii.

  1. Ioan C.

   1. Dacă te lauzi ca un puțoi că „dai lecții la engleză”, trebuia să știi cum se scrie.
   2. De la început am optat să nu accept scrierea cu „sunt” și „â”, la fel cum procedează mulți intelectuali de frunte ai țării.
   Chill out, n-o să-ți mai dau vreo replică, poți scrie în continuare orice obrăznicie!
   Punctum.

Leave a Comment