Trecem la ora de vară, de duminică

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 martie, România trece la ora oficială de vară. Ora 3 va deveni ora 4. Ora oficială de vară este valabilă până în data de 27 octombrie 2013, ora 4.
România trece la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3 va deveni ora 4. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore. Duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.
Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Trecerea la ora de iarnă va avea loc în ultima duminică a lui octombrie, iar revenirea la ora de vară se produce în ultima duminică din martie.

Mersul trenurilor din Zalău nu va fi afectat

În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, trecem la ora de vară, astfel ora 03.00 va deveni ora 04.00. Trecerea la ora de vară, ce va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică nu va afecta mersul trenurilor din municipiul Zalău, aflate în circulaţie între orele 03.00 şi 04.00. Conform Biroului de informaţii Gara Nord Zalău, trenul 4.083 cu plecare din Jibou la ora 03.24 şi sosire în Gara de Nord Zalău la ora 04.02 nu va fi afectat.

Ramona Vaida

Alte articole

Leave a Comment