Tablouri din patrimoniul Centrului de Cercetări Biologice Jibou vor fi expuse în Estonia

Un număr de 21 de tablouri, pictate de artiști reprezentativi din țară și din străinătate în cadrul Grădinii Botanice din Jibou, urmează să fie expuse în Estonia. Tablourile fac parte din colecția de artă contemporană a Centrului de Cercetări Biologice Jibou (CCB Jibou), fiind rezultatul Simpozionului anual de Arte Vizuale „Arta în Grădină”, organizat de ani buni la Jibou. Activitatea este coordonată de pictorul jibouan Radu Șerban – profesor la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. La fiecare final de ediție, o parte din aceste lucrări rămân în patrimoniul CCB Jibou.

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Primăria Jibou. Anul acesta va avea loc cea de-a XII-a ediție a acestui simpozion, manifestare percepută deja ca un reper în calendarul cultural din zona Transilvaniei. Pentru această ediție sunt așteptați la Jibou un număr de 11 artiști vizuali, pentru o perioadă de 10 zile, aceștia fiind selectați de organizatori dintre nume reprezentative care activează în acest domeniu. În timpul simpozionului vor avea loc și atelierele deschise ale copiilor de la Clubul Copiilor și de la Centrul de Plasament din Jibou. Copiii sunt realmente încântați de prezența la aceste manifestări artistice. Ei primesc diplome dar, mai presus de acestea și de felicitări, ei intră în contact cu lumea artistică. Cei mai talentați sunt remarcați și valorizați cu sprijinul artiștilor cu care lucrează în cadrul evenimentului.

Contactat în legătură cu impactul prezenței acestor tablouri la expoziția din Estonia, dr. Cosmin Sicora – managerul CCB Jibou ne-a declarat că: „în perioada 5 iunie – 13 iulie o parte din colecția de artă contemporană a CCB Jibou va fi prezentată publicului din Estonia, în cadrul a două expoziții care vor avea loc la Grădina Botanică și respectiv la Casa Naturii din orașul Tartu. Expozițiile sunt organizate cu sprijinul Ambasadei României din Republica Estonia. În data de 12 iulie expozițiile vor fi vernisate printr-un eveniment la care vor participa Excelența sa Domnul Călin Stoica, Ambasadorul României în Republica Estonia, dr. Cosmin Sicora – Directorul CCB Jibou și conducerea Grădinii Botanice din Tartu. Prezența noastră la acest eveniment este deosebit de importantă. Tartu este cel mai vechi oraș al Estoniei, fiind vreme de secole centrul cultural și administrativ al acestei țări”.

Întrebat cu privre la valoarea tablourilor care urmează să fie expuse la Tartu, managerul CCB Jibou ne-a precizat că aceasta este estimată la 20 – 30.000 de euro, conform valorii financiare din contabilitate. Cu privire la importanța simpozionului pe care-l găzduiește anual la Jibou, dr. Cosmin Sicora ne-a mai precizat că acesta este unic la nivel național, fiind totodată și una dintre cele mai longevive manifestări artistice de acest fel din țara noastră.

One Thought to “Tablouri din patrimoniul Centrului de Cercetări Biologice Jibou vor fi expuse în Estonia”

  1. […] Un număr de 21 de tablouri, pictate de artiști reprezentativi din țară și din străinătate în cadrul Grădinii Botanice din Jibou, urmează să fie expuse în Estonia. Tablourile fac parte din colecția de artă contemporană a Centrului de Cercetări Biologice Jibou (CCB Jibou), fiind rezultatul Simpozionului anual de Arte Vizuale „Arta în Grădină”, organizat de ani buni la Jibou. Activitatea este coordonată de pictorul jibouan Radu Șerban – profesor la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. La fiecare final de ediție, o parte din aceste lucrări rămân în patrimoniul… Citeste mai mult […]

Leave a Comment