Sute de sălăjeni au participat la comemorarea victimelor masacrului de la Treznea

Oficialităţi locale din Treznea, dar și judeţene, veterani de război şi reprezentanţi ai partidelor politice alături de sute de localnici, au participat, duminică, la manifestările organizate pentru marcarea a 78 de ani de la masacrul de la Treznea, din 9 septembrie 1940, când 86 de oameni au fost ucişi de trupele horthyste.

„La Treznea istoria s-a scris, din păcate, cu durere şi suferinţă, în toamna anului 1940, însă cred că este o datorie creştinească să iertăm, la fel cum importantă este şi datoria noastră, a oficilităţilor în primul rând, să nu uităm, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. A fi toleranţi nu înseamnă însă a pune într-un con umbră tragedia de acum 78 de ani. Chiar dacă martirii de la Treznea nu mai sunt fizic printre noi, spiritul lor nu ne va părăsi niciodată. El ne cheamă aici, an de an, pe data de 9 septembrie, pentru a le cinsti memoria. Pentru eroii-martiri de la Treznea depunem astăzi, la monumentul dedicat lor, o floare şi o lacrimă şi un pios omagiu”, a spus duminică, 9 septembrie, la comemorarea victinelor masacrului de la Treznea, prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian.

Prefectul județului Sălaj a prezentat, în acest context, suplimentului revistei de cultură „Caiete Silvane” – „Eroii sălăjeni şi faptele lor” – publicaţie care reuneşte cele mai bune eseuri de la concursul cu acelaşi nume, organizat de instituţia menţionată, ajuns la cea de a IX-a ediţie.

 

Leave a Comment