Suspectul sălăjean din operaţiunea „Ziua Z”, implicat într-un dosar cu prejudiciu de aproape 5 milioane de lei

Procurorii au reţinut, joi, 17 mai, 80 de persoane, în urma operaţiunii „Ziua Z”, care a constat în 238 de percheziţii domiciliare în 28 de judeţe – inclusiv Sălaj – şi în Bucureşti, informează DIICOT. Alte 20 de persoane au fost puse sub control judiciar, iar în cazul altora două urmează să se solicite arestarea în lipsă. Percheziţiile au avut loc miercuri, 16 mai, fiind vizaţi 227 de suspecţi din mai multe grupări infracţionale.

Potrivit DIICOT, grupările erau implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competenţa sa, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă precum şi infracţiuni cu violenţă, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal şi tentativă de omor. Acţiunile au fost rezultatul activităţilor investigative derulate în 20 de cauze penale instrumentate de către 14 structuri teritoriale ale DIICOT şi structura centrală.
Operaţiunea „ZIUA Z” s-a derulat concomitent pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraş, Hunedoara, Timişoara, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bistriţa Năsăud şi în municipiului Bucureşti.

În Sălaj, a fost efectuată o singură percheziţie domiciliară, susţin surse judiciare. Intervenţia a fost coordonată de către procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Buzău, într-o cauză vizând destructurarea a trei grupări infracționale organizate, membrii acestora colaborând și interacționând între ei, grupuri ce erau profilate pe comiterea infracţiunilor din domeniul fraudelor fiscale (evaziune fiscală), fraude din domeniul criminalităţii informatice, infracţiuni de fals şi uz de fals.

Anchetatorii buzoieni au descins, în aceeaşi cauză, şi la domiciliile unor suspecţi din București, Buzău, Brașov, Ilfov, Bihor, Covasna, Neamț și Prahova. „Un prim grup infracţional organizat este format din trei cetăţeni libanezi şi patru cetăţeni români, care, în perioada 2011-2015, a creat un circuit economic, comercial și financiar fictiv, între mai multe societăți comerciale, create special în scopul eludării obligațiilor fiscale de plată către bugetul general consolidat al statului român”, menţionează DIICOT. Prejudiciul cauzat depăşeşte 4,7 milioane de lei.

Pe parcursul activităţii infracţionale, liderul acestui grup infracţional organizat a avut nevoie în activitatea desfăşurată de o serie de documente de identitate falsificate iar pentru obţinerea acestora a apelat în anul 2016 la un suspect, care la momentul respectiv era angajat ofiţer al SJIPI Buzău (în prezent pensionat). Astfel, din cercetări s-a stabilit că suspectul făcea parte dintr-un grup infracţional organizat, format din mai multe persoane, profilat pe comiterea infracţiunilor din domeniul criminalităţii informatice şi falsificarea de documente de identitate. Liderul acestui grup, domiciliat în municipiul Braşov, avea şi rolul de a falsifica documente de identitate, respectiv cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, cărţi de şedere temporară pentru cetăţeni străini (acesta fiind cunoscut drept unul dintre cei mai buni falsificatori de documente din ţară), din grupare făcând parte alte 14 persoane domiciliate pe raza a mai multor județe, inclusiv din București.

One Thought to “Suspectul sălăjean din operaţiunea „Ziua Z”, implicat într-un dosar cu prejudiciu de aproape 5 milioane de lei”

  1. Anonim

    Da, că așa se face presa la Sălaj. Scrieți și azi ce ați mai scris și ieri și uite-așa se umple pagina. Vai de capul vostru de ,,spirihareți,,

Leave a Comment