Studenți din Cluj și Satu Mare – în tabără la Bădăcin

Studenți din județele Cluj și Satu Mare au poposit timp de câteva zile la Bădăcin,  la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, la tabăra de vară „Prietenii Casei Maniu”.

Tinerii au ajuns la Bădăcin cu scopul de a ajuta la sistematizarea, digitalizarea și arhivarea documentelor importante referitoare la trecutul casei și al familiei Maniu precum: scrisori, fotografii, obiecte, mobilier, tablouri și alte acte.

 

Aceștia și-au așezat corturile în curtea casei din Dealul Țarinei și a fost pentru prima oară după foarte mulți ani când pentru mai multe zile la rând casa a găzduit din nou musafiri. Timp de patru zile studenții și-au pus la dispoziție deprinderile acumulate în anii de studii și îndemânarea în a gestiona date informatice. S-au scanat și arhivat sute de pagini de documente inedite, care mai apoi au fost introduse într-o platformă special creată pentru Casa Maniu de către un student de la Politehnica din București. Această platformă urmează să fie atașată site-ul casei, astfel încât toți cei interesați să poată avea acces la informații.

În ultima zi a taberei tinerii au participat și la activitățile specifice întreținerii casei și a spațiilor aferente, pe mobilierul vechi și pe poarta de la intrare fiind aplicate substanțe de protecție și întreținere. Crucile de marmură ale mormintelor familiei, masa altarului și cenotaful lui Iuliu Maniu și-au recăpătat strălucirea fiind curățate cu substanțe specifice. În fiecare seară, după cină, au fost organizate întâlniri pentru schimbul de experiență dintre studenți și tinerii din sat, antreprenori de succes și preoți. Părintele Nicolae Bodea, protopopul Șimleului le-a vorbit tinerilor despre necesitatea întemeierii unei familii creștine, iar inginerul Teodor Pocola a subliniat faptul că o afacere de succes trebuie să fie ancorată de trei piloni: punctualitate, seriozitate și moralitate.

Nu a fost neglijat nici aspectul spiritual, studenții participând zilnic în Biserica Greco-Catolică din Bădăcin la Sfânta Liturghie și la Paraclisul Maicii Domnului, rugăciune specifică Postului Sfintei Fecioare Maria, perioadă în care ne aflăm. Activitatea a fost organizată de Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu” și Parohia Greco-Catolică Bădăcin în perioada 1-5 august.

Leave a Comment