Spuma Bisericii Ortodoxe Române, la inaugurarea sediului Episcopiei Sălajului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, se va afla, la sfârşitul acestei săptămâni, în judeţul nostru, la invitaţia Episcopiei Sălajului. Este pentru prima oară când un patriah ajunge pe meleaguri sălăjene, motiv în plus pentru evenimentul să fie considerat unul de excepţie atât de către clericii din judeţ, cât şi de credincioşii ortodocşi.
Înaltul prelat va fi întâmpinat vineri seara, la ora 19, ocazie cu care, la Catedrala „Înălţarea Domnului” din Zalău va fi oficiată o slujbă de Te Deum, potrivit oficialilor Episcopiei Sălajului. Sâmbătă, de la ora 9, Patriarhul României va săvârşi slujba de sfinţire a paraclisului cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” din cadrul Centrului Eparhial din Zalău, eveniment urmat, la ora 10, de liturghia susţinută pe o scenă amenajată în faţa sediului Episcopiei Sălajului.
Duminică, mai marele BOR va sfinţi Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” din oraşul Jibou şi va oficia liturghia.

Moaştele Sfântului Nectarie, expuse spre venerare
„În semn de binecuvântare a clerului şi credincioşilor din Episcopia Sălajului”, atât la lăcaşul de cult din incinta sediului eparhiei, cât şi la cel din Jibou, vor fi expuse moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. „Toţi credincioşii vor putea să se închine cinstitelor moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli, păstrate în Catedrala patriarhală. Sâmbătă, racla se va afla în Zalău, în exteriorul Episcopiei, dacă vremea ne permite, ori în incinta paraclisului, dacă va ploua. Duminică, moaştele vor ajunge la Jibou, unde vor rămâne, cel mai probabil, până luni”, ne-a declarat preotul Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului.
Pe durata vizitei sale, Preafericitul Părinte Daniel va fi cazat într-una din camerele de oaspeţi de la sediul eparhiei, înaltul prelat urmând să părăsească Sălajul luni după-amiază.
Cu acelaşi prilej, în judeţul nostru vor ajunge şi înalte feţe bisericeşti din judeţele vecine. Este vorba despre ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei şi PS Iustin Sigheţeanul, vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Transport gratuit la Episcopie
Pentru credincioşii care vor să participe la slujba pe care o va susţine, sâmbătă dimineaţă, Patriarhul Daniel la sediul Episcopiei Sălajului, societatea Transurbis pune la dispoziţie două autobuze. Transportul este gratuit, maşinile urmând să pornească din parcarea aflată în spatele Primăriei Zalău, la orele 8.30, 9 şi 9.30, se arată într-o informare a operatorului local de transport în comun.
Autobuzele îi vor transporta pe credincioşii doritori până pe strada Tipografilor, lângă „Coada Lacului”.
Potrivit aceleiaşi surse, autobuzele vor asigura transportul şi la întoarcere, pe acelaşi traseu, la orele 12, 12.30 şi 13.

Zeci de jandarmi vor asigura ordinea
Aproximativ 60 de jandarmi sălăjeni, sprijiniţi de 15 jandarmi din cadrul Grupării Mobile Cluj-Napoca, vor fi angrenaţi, la finele acestei săptămâni, pentru a asigura ordinea pe timpul vizitei Patriarhului BOR.
„Jandermeria Sălaj face apel către toţi credincioşii care vor participa la aceste manifestări religioase să adopte un comportament civilizat, să manifeste răbdare şi respect faţă de ceilalţi participanţi, să respecte indicaţiile forţelor de ordine şi să evite implicarea în conflicte de orice natură. Totodată, pentru evitarea unor situaţii neplăcute recomandăm credincioşilor să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor, să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.) şi să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia”, ne-a declarat Isaia Micle, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj.
În cazul în care sunt victime ale unor fapte antisociale sau observă producerea unor astfel de fapte, cetăţenii se pot adresa direct jandarmilor aflaţi în dispozitivele de ordine publică sau pot solicita sprijin la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Escortat de poliţişti
Şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj se vor implica pentru buna desfăşurare a manifestărilor prilejuite de vizita canonică a Patriarhului Daniel. Atât pe timpul deplasării coloanei oficiale, cât şi a desfăşurării slujbelor religioase, susţine Maria Cristea, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, va fi întârit dispozitivul de siguranţă publică şi va fi asigurată fluenţa traficului rutier.
Astfel, vineri, 13 septembrie, la ora 18, un echipaj de poliţie rutieră va prelua, de la limita cu judeţul Cluj (E81), coloana oficială, asigurând deplasarea în siguranţă a acesteia până la Catedrala „Înălţarea Domnului” din Zalău. În apropierea lăcaşului de cult vor acţiona patru poliţişti de ordine publică.
Sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 8, în apropierea Episcopiei Sălajului vor acţiona opt poliţişti, din care şase de la ordine publică şi doi de poliţie rutieră. Accesul auto pe strada Lacului, de la intersecţia cu strada Tipografilor va fi interzis, urmând a fi montate de către Poliţia Locală Zalău garduri despărţitoare, iar în zona acestora vor acţiona doi agenţi de poliţie.
În zilele de 15, respectiv 16 septembrie, pe timpul despasării Patriarhului BOR în oraşul Jibou şi la întoarcerea acestuia la limita cu judeţul Cluj, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier va însoţi coloana oficială.
Cu ocazia procesiunilor religioase de duminică, de la Jibou, vor acţiona şase poliţişti, din care trei de ordine public, doi de poliţie rutieră şi unul de la Formaţiunea de Investigaţii Criminale.

Sediu de peste un milion de euro
Episcopia Sălajului a luat fiinţă în 2007, în anul următor fiind întronizat ca episcop PS Petroniu Florea.
Construcţia sediului eparhiei a demarat în luna septembrie a anului 2010, pe un teren de 3,12 hectare, valoarea investiţiei fiind estimată la peste un milion de euro. Clădirea, în suprafaţă totală de peste 1.400 de metri pătraţi, adăposteşte birourile administraţiei episcopale, arhiva, o bibliotecă, o sală de conferinţe, camere de oaspeţi, precum şi apartamentul episcopului Petroniu Florea.
După cum susţine Gabriel Gârdan, circa 90 la sută din lucrări sunt deja finalizate. Realizarea investiţiei a fost posibilă graţie contribuţie credincioşilor şi a preoţilor ortodocşi din judeţ, al „partenerilor” – după cum îi numeşte purtătorul de cuvânt al Episcopiei – din Statele Unite ale Americii şi Germania, al unor eparhii din ţară, dar şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sălaj (care a alocat, în 2009, 2010 şi 2012, o jumătate de milion de lei în această direcţie) şi al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Alte articole

17 Thoughts to “Spuma Bisericii Ortodoxe Române, la inaugurarea sediului Episcopiei Sălajului”

 1. Anonim

  Doamne, un milion de euro, iar greco-catolicilor nu li s-au dat inapoi bisericile nici macar in satele unde sunt 2 biserici! Una se tine sub lacat, iar cealalta o folosesc ortodocsii!

 2. Anonim

  iar vilcovschi ! hop si eu !

 3. Ioan

  Ce vremuri traim! Capii bisericii se lafaie in lux si belsug, in totala discordanta cu ceea ce propovaduiesc!

 4. mars

  cj salaj „a alocat, în 2009, 2010 şi 2012, o jumătate de milion de lei” pt episcopie. asta inseamna 1,5 milioane de lei
  1 milion euro = 4,4 milioane lei
  peste 1 milion euro = peste 4,4 milioane lei
  deci restul de peste 3 milioane de lei, care inseamna peste 30 de miliarde de lei vechi (pt aia care nu stiu sa faca conversia de la lei vechi la lei noi), a venit din „dorinta” cre(S)tinilor de a cotiza pt frumoasa episcopie
  nu conteaza ca va este greu sa va platiti facturile si ratele, sa va trimiteti copiii la scoala, voi bagati bani in popa
  bravo, bravo! pupati poala popii!
  lasa ca popa tre sa isi mai cumpere un apartament si o masina pe banii fraierilor
  stati linistiti, lucrurile acestea i le spun si mamei mele care a platit o pictura pe o bucata de perete la biserica sf vineri pe care sa apara numele meu. mai bine imi dadea banii mie, ca erau mai bine primiti!
  SLAVA DOMNULUI CA SUNT ATEU!

 5. Anonim

  cand o sa dai de necaz o sa vrei sa nu mai fi ateu dar va fi prea tarziu rusine

 6. mars

  auzi femeia/barbatu lu dumnezeu (de la ora 11,31)
  is sigur ca atunci cand esti bolnav, mergi la biserica si nu la doctor!
  si mai is sigur ca daca popa zice ca se face o manastire nu stiu unde, tu dai bani pt ea, dar daca un doctor zice ca vrea sa faca o clinica unde o sa poti sa iti ingrijesti copilul in caz ca o sa fie bolnav, la asta o sa ii raspunzi ca tu nu dai bani ca doctorii sa isi faca clinici private
  ia mai gandeste-te!

 7. Anonim

  Avem mai multi popi decat doctori.Numai ca popii nu au ajutat pe nimeni.

 8. cori

  Salajul nostru e dotat cu de toate, avem spitale si clinici moderne, avem centre pentru minori, pentru batrani pentru persoane cu dizabilitati, avem scoli speciale, avem cantine pentru saraci, acum era si cazul sa ne (mai) facem niste biserici si o episcopie ca e mare nevoie de ele, nu prea sunt in Zalau biserici destule. Vrea omul sa se roage si trebuie sa mearga mai mult de 50 de metri pana la primul locas de cult, e normal asa ceva? :))(haz de necaz)

 9. Eu

  Este mare nevoie de biserici in Romania,pt.ca oamenii sunt pacatosi.Trebuie sa ne rugam pt.sufletele noastre.Daca traim sanatos si tinem posturile atunci nu avem asa mare nevoie de doctori si spitale.Daca ne rugam si traim crestineste Dumnezeu ne fereste de boli si necazuri.Din pacate sunt unii oameni si nu putini care se gandesc numai la viata pamanteana,nu si la viata de apoi.Pacat,mare pacat

 10. claudiu

  Domnule Eu, esti dumneata pacatos, iar de doctori ai nevoie din plin, dar din pacate sunt putini psihiatri ca sistemul de sanatate este subfinantat ca sa fie dati bani la Dumnezeu, ma tot intreb daca e asa atotputernic, de ce are nevoie de atatia bani? Sigur este o intrebare pusa la persoanele care nu pot sa dea un raspuns, fiindca logica lor nu a trecut de etapa evolutionista a evului mediu.

 11. Anonim

  Popii cei mai mari hoti,pacat de bani irositi si de constructia mastodont de tip Ceausist.La MUNCA CU HOTI

 12. Anonim

  Cunoastem pe unu ce a construit si biserici, acuma isi cere drept de munca la Jilava. Atentie Dumnezeu nu bate cu bota.

 13. fratele lui balint

  coruptia in biserica ortodoxa romana si fariseismul o intrece pe cea a politicienilor

 14. credincios

  nu Dumnezeu cere bani, ci afurisitii de preoti !! nu e prost cine cere, ci cine da
  dar acest popor este un popor slab, prost si bolnavicios si cel mai important nu este educat defel !!!
  doar cei slabi de inger isi rup de la gura lor ultima farama de pita sa o bage in curul popilor grasi si acoperit de aur
  ati vazut cu de straie si mai ales masini s-au prezentat acesti reprezentanti ai ui Dumnezeu?
  Isus era acoperit cu o carpa, iar acesti urmasi ai lui sunt acoperiti cu aur !!!
  suntem prosti si asta se si vrea ! popii va storc de bani si va manipuleaza dupa cum sunt cumparati de politicieni
  biserica este ceea mai buna sursa de manipulare in campaniile electorale
  sa nu uitam cati bani primeste biserica dupa fiecare serie de alegeri de la primarii si guvern
  de ce nu sunt bani pentru educatie si sanatate? pentru ca ii aruncam pe biserica, care ne rasplateste cu rugaciuni pentru toate milioanele de euro varsate in visteria lor

 15. Anonim

  si primaria Zalau, cati bani a donat? cate investitii nu a facut primaria cu directa dedicatie pentru episcopie? rusine clasei politice care pupa in c u r biserica ortodoxa/catorilaca/greco sau romana, etc
  biserica isi face sediu de peste 1 milion de euro si primaria si consiliul judetean nu repara scoli si spitale, unde ar trebui sa fie tratati si educati copii nostri
  ne educam copii sa dea bani la biserica si sa se roagae, inloc sa invete carte si ne mai miram ca devin ori hoti/politicieni/preoti , ori enoriasi prosti si bolnavi

 16. ass

  cauta pe net:
  patriarhul-daniel-dezvaluie-cat-valoreaza-viata-moartea-nunta-si-botezul-unui-om

 17. John

  Renumitul vesmânt arhieresc al Patriarhului Daniel, cu fir de aur si pietre scumpe, i-a indus recent în eroare pe jurnalistii strãini! Într-un material care prezenta situatia grupurilor etnice din România, un reporter CNN l-a prezentat pe Preafericitul drept proaspãt încoronatul rege al tiganilor.

  „Ne pare rãu pentru confuzia iscatã”, declarã Robert Sourish, jurnalist american.
  „Chiar am verificat, cum se cuvine, sunându-i pe corespondentii din România. I-am întrebat cum aratã regele tiganilor si toti ne-au zis cã e îmbrãcat în aur si îi plac constructiile grandioase. De unde sã stim cã imaginile care ne fuseserã furnizate nu erau cu Daniel Cioabã, ci cu Daniel Ciobotea? Totul se potrivea, n-aveam de unde sã stim cã e o coincidentã de nume si de opulentã sfidãtoare.”

  „Mã simt profund jignit”, a exclamat Patriarhul. „Dacã jurnalistii CNN nu pot distinge între tinicheaua auritã pe care o poartã regele romilor si aurul curat cu care am eu atâta grijã sã mã îmbrac întru
  cinstirea Domnului si venirea ploii, cine stie ce alte gafe au mai fãcut de-a lungul vremii. Când e gata Catedrala, au s-o prezinte drept palat tigãnesc din Buzescu de Teleorman doar fiindcã e la fel de mare, urâtã si plinã de turnulete?”

Leave a Comment