Șoferii care au ignorat culoarea roșie a semaforului, “arși” la buzunar de polițiști

Ignoranța de care unii șoferi dau dovadă în respectarea culorii roșii a semaforului le-a adus acestora în ultimele opt luni, nu doar o întâlnire nedorită cu polițiștii rutieri, ci și o gaură substanțială în propriul buget. În perioada 1 ianuarie-31 august a.c., poliţiştii rutieri au organizat 16 acţiuni ce au avut ca scop conştientizarea riscurilor la care se expun conducătorii auto în situaţia în care încalcă regulile de circulaţie referitoare la semnificaţia culorilor semafoarelor electrice aflate în funcţiune. În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti au fost aplicate 85 de sancţiuni contravenţionale şi au fost reţinute, în vederea suspendării, tot atâtea permise de conducere.

Având în vedere prevederile O.U.G. 195/2002  privind circulația pe drumurile publice, conducătorul unui autovehicul care nu respectă semnificaţia culorii roşii a semaforului electric este sancţionat cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, respectiv 4-5 puncte amendă, iar ca măsură complementară, permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 30 de zile.

Dacă din cauza nerespectării acestei reguli de circulaţie se produce un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, şoferul este sancţionat cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv 6-8 puncte amendă, iar permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 60 de zile. De asemenea, în situaţia producerii unui accident de circulaţie din cauza acestei abateri se întocmeşte dosar penal şi permisul de conducere se reţine până la soluţionarea cauzei.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment