Șocant! Plin de mușcături și înghețat, un sălăjean și-a găsit sfârșitul la marginea unei păduri

Un caz dramatic a îngrozit, din nou, la începutul acestei săptămâni, comunitatea din mica localitate sălăjeană Sântă Măria, comuna Sînmihaiu Almașului. Un bărbat de 60 de ani, Costică R., a plecat luni dimineața să adune câteva crengi pentru a-și confecționa o mătură pentru zăpadă și nu s-a mai întors acasă. A fost găsit după 24 de ore, fără suflare, la poalele unui deal, cu trupul complet dezbrăcat și plin de mușcături de animale. Omul plecase în pădure să adune câteva nuiele. Cazul a șocat comunitatea, cu atât mai mult cu cât anul trecut un alt bărbat a fost la un pas de moarte, în aceeași localitate din cauze care după toate datele anchetei ar fi murit, luni, și omul de 60 de ani. 

O anchetă este în plină desfășurare, după ce marți, un bărbat de 60 de ani din satul Sântă Mărie, comuna Sînmihaiu Almașului a fost găsit decedat lângă un deal din localitate. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj ne-au declarat că ancheta este în desfășurare, urmând a se stabili cu exactitate care au fost cauzele care au dus la moartea bărbatului și dacă există și un vinovat responsabil de această tragedie. “În data de 15 ianuarie a.c., Poliția a fost sesizată despre faptul că un bărbat de 60 de ani, din comuna Sânmihaiu Almașului, a plecat de acasă, luni, 14 ianuarie, în jurul orei 9, și nu s-a mai întors. În urma verificărilor efectuate de polițisti, bărbatul a fost găsit decedat lângă un pârâu, la periferia localității Sântă Măria. Pe corpul victimei au fost identificate multiple mușcături de animale. Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost transportat la morga Spitalului Județean de Urgență Zalău, în vederea efectuării necropsiei. Urmează a se stabili dacă mușcăturile provin de la de câini ori de la animale salbatice, precum și dacă între acestea și decesul victimei există o legatură de cauzalitate sau moartea a survenit din alte cauze”, ne-a declarat Maria Cristea, purtător de cuvânt al IPJ Sălaj.

Procurorul de caz, Marta Daniela Chiș, din cadrul Parchetului Jibou, a declarat pentru Magazin Sălăjean: “A fost începută urmărirea penală << in rem >> (pentru faptă), ancheta este în plină desfășurare. Încă nu s-a stabilit dacă mușcăturile animalelor sau câinilor au reprezentat cauza decesului persoanei. Dacă există o legătură de cauzalitate, vom stabili în urma concluziilor finale ale anchetei.”

Pe de altă parte, în Certificatul constatator al decesului, nr. 17/2018,  emis de Medicina Legală sălăjeană, medicul legist a concluzionat că moartea persoanei a fost violentă, fiind vorba, totodată, despre o moarte suspectă. La rubrica finală, “cauzele decesului” este consemnat: “Insuficiență acută cardio-respiratorie, hipotermie profundă, prin expunere prelungită la temperaturi scăzute și plăgi multiple pe gambe, membrele superioare, membrele inferioare, posterior, excoriații torace”.

Cumnatul victimei:Cred că l-au doborât câinii. A mai fost un caz la noi. Nu a mai avut putere să alerge”

Cumnatul bărbatului decedat ne-a relatat ceea ce crede că s-a întâmplat cu bărbatul din familia sa. „Cumnatul meu era un om sărac, dar cinstit. Își ducea cu greu existența. Muncea pe la diferite familii, câștiga un ban. Familia lor este una cu posibilități materiale precare, se descurcau greu. Luni dimineața (15 ianuarie, n. Red.) i-a spus cumnatei mele (soția defunctului, n. red) că pleacă înspre pădure să adune câteva nuiele pentru a face o mătură. El mai dădea zăpada de la diferite gospodării, oamenii îl solicitau pentru că era harnic și nu avea pretenții mari. Mai primea niște bănuți, poate un kilogram de făină, de ulei, orice era binevenit. Eu cred că sus, în vârful dealului, s-a trezit cu câinii în fața lui. Dacă este vorba despre câinii despre care noi credem, dar nu știm sigur, că au fost, atunci sigur au fost între opt și zece câini.

Un astfel de necaz s-a mai întâmplat, cu aceiași câini ai unui cioban, anul trecut, când un om a fost mușcat foarte rău de aceste animale. Eu cred că cumnatul meu a încercat să fugă, să coboare dealul, poate 100 – 150 de metri, până nu a mai putut și a căzut. Câinii, sau ce animale au fost, l-au mușcat și i-au rupt hainele de pe el în bucățele. Era complet dezbrăcat când l-au găsit, plin de sânge și de mușcături. Pe gât, pe spate, pe fund, pe picioare de sus și până jos și pe mâini și brațe, tot era numai sânge. Au venit și organele de anchetă, urmează să vedem dacă din această cauză a murit. Acum, noi suntem cu acest necaz mare. Mâine (astăzi, n.red) îl înmormântăm, ne ocupăm de asta acum, suntem destul de afectați și speriați. Vom vedea ce va stabili ancheta în final, avem încredere în cei care fac cercetările”, a spus, pentru Magazin Sălăjean, cumnatul victimei, Petru R.

Reamintim că un  caz similar a avut în luna mai a anului trecut, în aceeași zonă. Un bărbat în vârstă de 58 de ani din localitate, a fost la un pas de moarte în ziua de  28 mai, după ce a fost atacat de câinii care păzeau o stână din apropiere.
Omul mergea la cules de ciuperci, iar în momentul în care a ajuns pe o păşune, haita de câini s-a năpustit asupra lui, sfâşiindu-l. Bărbatul a fost salvat cu greu din colţii animalelor de către sătenii care i-au auzit urletele de spaimă şi durere. Medicii Ambulanţei l-au găsit pe bărbat în stare de şoc, cu muşcături pe 70-80 la sută din suprafaţa corpului, iar din fericire, omul a scăpat cu viață în cele din urmă.

 

 

Alte articole

3 Thoughts to “Șocant! Plin de mușcături și înghețat, un sălăjean și-a găsit sfârșitul la marginea unei păduri”

 1. Anonim

  sa fie anchetati si cei de la primarie, in frunte cu primarul, pentru incompetent, prostie si delasare ! si ei au raspundere caci nu fac nimic, desi legea in multe cazuri ii oblige !!
  sa fie achetata si doactoruita veterinara, caci si ea are o raspundere de ce se intampla cu caini din circumsciptia ei ! sa-i castreze si sa raporteze la primarie si politie pe cei care refuza

 2. Anonim

  de ce nunt amendati proprietarii de caini necastrati, cei care nu sunt de rasa pura, special tinuti pentru inmultire !?!?!?!
  de ce nu sunt amendati prorietarii de caini care isi lasa caini liberi pe domeniul public !?!?! pe pasuni, paduri, etc ?!?!! mai ales cei de talie mare

 3. Transilvan

  Trebuie sa ma alatur antevorbitorilor. Au mai fost cazuri: ce masuri au fost luate? Cati oameni trebuie sa fie mutilati sau sa moara pana se intreprinde ceva? Ciobanii si cainii lor sunt deasupra legii? Parca ne aflam in evul mediu..

Leave a Comment