Se fac înscrieri pentru o nouă ediție a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi

Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj organizează cea de a VIII-a ediție a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi.

Festivalul se adresează tuturor elevilor din şcolile gimnaziale, licee și colegii din județul Sălaj. La concurs pot participa trupe de teatru de la şcoli generale din clasele V – VIII şi licee sau colegii – clasele IX – XII care sunt înscrise într-o instituţie de învăţământ preuniversitar acreditată. Concursul se va desfășura în perioada 25 – 27 noiembrie în sala „Porolissum” a CCAJ Sălaj, pe două secțiuni și anume: teatru popular – 25 noiembrie, ora 10 și teatru dramatic – 26 noiembrie, ora 9.30 trupele de teatru din școlile gimnaziale, clasele V – VIII și în 27 noiembrie de la ora 9.30 – trupele de teatru din licee – colegii (clasele IX – XII). Repertoriul, specia şi regia nu sunt impuse de organizatori, fapt care face posibilă prezenţa unei palete largi de activităţi teatrale, în limba română şi în limba maghiară. Trupele de teatru ale elevilor îşi pot alege ca repertoriu piese din dramaturgia naţională sau universală, clasică sau contemporană. Sunt acceptate şi spectacole colaj, coupé, teatru experimental, music-hall, pantomimă și animaţie. Durata unei piese/spectacol, secvenţe, act sau scenete trebuie să fie de maximum 20 minute. La concurs pot participa doar trupe formate exclusiv din elevi de la şcoli generale sau licee, colegii. O şcoală poate înscrie mai multe trupe. Se pot înscrie în concurs şi trupe independente, care nu sunt legate de o unitate de învăţământ, singura condiţie fiind ca toţi membrii ei să fie elevi la o şcoală generală sau liceu – colegiu din judeţul Sălaj. Spectacolele vor fi evaluate de un juriu format din specialişti.

 Premiile concursului

Premierea trupelor participante se va face pe categorii: şcoli generale (clasele V – VIII) şi licee sau colegii (clasele IX – XII). De asemenea,  participanţii, concurenţi sau îndrumători, vor primi diplome de participare. Potrivit organizatorilor, în cadrul concursului se vor acorda premii în bani: premiile I, II şi III, dar şi menţiuni. Juriul va premia prestaţia exclusivă a elevilor în spectacol şi spectacolele în ansamblul lor, punctând în principal calitatea discursului actoricesc, mişcarea scenică, originalitatea interpretării, regia şi scenografia. La teatrul popular se va pune accent în principal pe redarea cât mai fidelă, autentică a obiceiurilor tradiţionale/populare puse în scenă: habă, clacă, nuntă, măsurişul oilor, scenete populare etc, specifice judeţului Sălaj (nu se acceptă din alte zone etnofolclorice ale ţării). Deciziile juriului sunt definitive şi nu pot fi contestate. Juriul îşi rezervă dreptul de a modifica modalităţile de premiere, în funcţie de evoluţiile trupelor participante şi de prezenţa trupelor pe secţiuni. De precizat este faptul că unităţile de învățământ vor asigura transportul trupelor participante.

Înscrierea la concurs    

Înscrierile se vor face obligatoriu până cel târziu în 21 noiembrie 2022 pe adresa: CCAJ Sălaj, Zalău, Piața 1 Decembrie 1918 nr. 12, telefon /fax 0260/612870, e-mail caietesilvane@yahoo.com. Relații suplimentare pot fi obținute de la Cristian Modovan, șef șecție, la numărul de telefon 0747 052 422. Scopul acestui festival este educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator al acestuia, păstrarea portului popular şi a obiceiurilor populare, dar și descoperirea de noi talente în domeniul artei interpretative şi favorizarea de opţiuni profesionale: actorie, regie, scenografie și teatrologie în rândul elevilor.

Leave a Comment