Schimbări decisive în SRI. Ce efecte are în Sălaj regionalizarea Serviciului

Serviciul Român de Informații a anunțat că s-a reorganizat în 11 direcții regionale. Astfel, în locul unităţilor judeţene, în prezent, există câte două direcţii regionale în Moldova şi Transilvania şi câte o direcţie în Dobrogea, Bucureşti, Muntenia, Oltenia, Centru (Braşov) , Banat şi Maramureş. Specialiștii în domeniu spun că regionalizarea SRI-ului este o lovitură dată baronilor locali.

SRI a anunțat că „se renunță la organizarea judeţeană a unităţilor teritoriale, înfiinţându-se 11 direcții regionale de informații (DRI) cu competențe legale pe zona mai multor județe”, conform unui comunicat transmis săptămâna trecută, pe 9 octombrie.

Noua structură a Serviciului Român de Informații arată astfel:

 • DRI Moldova Nord, cu competențe în județele Iaşi (sediu principal), Botoşani, Neamț, Suceava şi Vaslui;
 • DRI Moldova Sud, cu competențe în județele Galați (sediu principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea;
 • DRI Dobrogea, cu competențe în județele Constanța (sediu principal), Călăraşi, Ialomița şi Tulcea;
 • DRI Bucureşti, cu competențe în municipiul Bucureşti (sediu principal), județele Ilfov şi Giurgiu;
 • DRI Muntenia, cu competențe în județele Prahova (sediu principal), Argeş, Dâmbovița şi Teleorman;
 • DRI Oltenia, cu competențe în județele Dolj (sediu principal), Gorj, Olt, Mehedinți şi Vâlcea;
 • DRI Centru, cu competențe în județele Braşov (sediu principal), Covasna, Harghita şi Mureş;
 • DRI Transilvania Sud, cu competențe în județele Sibiu (sediu principal), Alba şi Hunedoara;
 • DRI Banat, cu competențe în județele Timiş (sediu principal), Arad şi Caraş-Severin;
 • DRI Maramureş, cu competențe în județele Maramureş (sediu principal), Satu-Mare şi Bistrița-Năsăud.
 • DRI Transilvania Vest, cu competențe în județele Cluj (sediu principal), Bihor şi Sălaj;

SRI susţine că acest concept de organizare a fost atent testat înainte de a fi aplicat.

Soluţia reorganizării a fost validată în cadrul unui proces de testare în format pilot ce a avut loc pe parcursul anului 2018.

„Prezența şi îndeplinirea misiunilor Serviciului vor fi asigurate în continuare pe întreg teritoriul României, noul format fiind menit să ofere cadrul instituțional pentru adaptarea activității SRI la dinamica amenințărilor actuale.

De asemenea, un obiectiv important al reorganizării în format regional este reprezentat de optimizarea fluxurilor de informare către beneficiarii legali”, mai transmite SRI.

 

Regionalizarea SRI – lovitură pentru baronii locali

Fostul director al SRI, Costin Georgescu, consideră că regionalizarea activităţii serviciului de informaţii este benefică pe mai multe planuri, scrie adevarul.ro

„În primul rând, baronii locali nu sunt prea veseli după această reorganizare pentru că, în principiu, ei vor să aibă oamenii lor în direcţiile locale ale serviciilor ca să poată ţine totul sub controlul. Iar acest lucru nu se mai întâmplă în prezent.

Practic, prin această reorganizare, conducerea SRI le-a dat o lovitură acestor baroni, a creat o armă împotriva acestor potentaţi locali. În oraşele astea mai mici toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi, de cele mai multe ori, se acţionează pe principiul ‘nu pot să-i fac rău unuia care mi-a fost coleg de liceu sau prieten de joacă’.

Ideal ar fi să se facă pasul următor şi ca şefi de direcţii regionale să fie aduşi ofiţeri din cu totul altă zonă geografică. Atunci legăturile se vor rupe definitiv. Sigur, mai rămân legăturile ofiţerilor operativi cu factorii de decizie locali, dar eventualele disturbări ale fluxului informaţiilor vor fi minime pentru că totul va trece prin mâna şefului de direcţie regională care decide ca atare”, precizează expertul în intelligence.

Costin Georgescu spune că acest tip de organizare seamănă cu cea a celebrului FBI. “Şi acolo există nişte unităţi regionale şi numai informaţiile de impact naţional se raportează la sediul central”, precizează expertul, citat de adevarul.ro.

Alte articole

One Thought to “Schimbări decisive în SRI. Ce efecte are în Sălaj regionalizarea Serviciului”

 1. Anonim

  sa nu fie pana la urma tot un model romanesc !
  SRi ar trebui sa se implice in mai multe chestii, orice este peste 100.000 euro si mai ales pe fondurile europene

Leave a Comment