Sărbătorile se petrec în familie. Tu ştii unde este copilul tău?

Sub sloganul “Sărbătorile se petrec în familie. Tu ştii unde este copilul tău?” Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj prin Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității implementează o campanie naţională care are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție. Disparițiile de minori sunt un subiect care generează o emoție puternică în rândul comunității, plecările, de regulă, au la bază neînțelegerile cu părinții, interdicțiile, nevoia de a atrage atenția, respectiv relațiile amoroase. Cu această ocazie, polițiștii de prevenire vor desfășura activități de informare a părinților/tutorilor legali cu privire la necesitatea supravegherii permanente a minorilor și importanța menținerii unei legături de încredere și a unei bune comunicări cu aceștia. De asemenea, polițiștii vor realiza activități de informare a minorilor, atât față în față, cât și în mediul online, pentru conștientizarea riscurilor plecării de acasă/din instituții de ocrotire. Totodată, pentru a evita orice evenimente neplăcute în perioada sărbătorilor, polițiștii vă transmit următoarele recomandări: atunci când doriți să plecați la colindat, mergeți în grup, de preferat însoțiți de un adult, evitând casele necunoscuților sau traseele prea lungi care nu sunt intens circulate sau bine iluminate; refuzați alcoolul; nu vă jucați cu materiale pirotehnice (petarde); reacționați calm în cazul în care sunteți provocați de alți colindători și, în nici un caz, nu răspundeți cu violență la agresivitatea acestora. Dacă vă simțiți în pericol, cereți ajutorul adulților din familie sau, la nevoie, chiar de pe stradă și sunați la 112. Aveți grijă la autovehicule, respectați regulile de circulație și deplasați-vă doar pe trotuare. Nu discutați cu străinii și nu consumați dulciuri sau sucuri oferite de aceștia. Nu vă urcați în mașinile necunoscuților și nu îi însoțiți pe stradă, indiferent de motivul invocat de ei. Nu plecați de acasă fără acordul părinților/adulților din familia voastră. Anunțați-i unde, cu cine și până când stați.

Recomandări pentru adulți

Supravegheați-vă în permanență copiii și cunoașteți anturajul acestora, preocupările, locurile pe care le frecventează.

Fixați-le minorilor un traseu pentru colindat, un orar în care le permiteți să plece.

Îmbrăcați copii cu haine deschise la culoare atunci când se deplasează după înserat și respectați mereu regulile de circulație când sunteți împreună, pentru a fi un bun exemplu pe viitor.

Mențineți o bună comunicare cu minorii pentru a putea afla din timp problemele cu care se confruntă, nevoile și temerile lor.

Dacă vedeți un minor pe stradă neînsoțit, stingher, întrebați-l dacă are nevoie de ajutor.

Foto cu caracter informativ 

Leave a Comment