Sălăjeni, atenţie la pericolul din timpul fermentării tulburelului!

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU ”Porolissum” Sălaj recomandă tuturor cetăţenilor care în această perioadă  îşi prepară vin, în gospodării,  să fie atenţi la pericolul din timpul fermentării tulburelului. Avertizarea vine în urma unor tragedii care au avut loc în ultimele două zile în  judeţele Neamţ şi Bacău, unde nu mai puţin de opt persoane  au fost găsite inconștiente. Din nefericire, cu toate eforturile depuse de salvatori, două persoane au decedat. Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării tulburelului! Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale. Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol. Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spaţiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal. ”Pentru a evita tragediile, îndemnul nostru este ca oamenii să fie mult mai prudenţi. Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective”, au precizat reprezentanţii ISU Sălaj.

Leave a Comment