S-a strigat catalogul după 40 de ani la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Șimleu Silvaniei

După patru decenii, absolvenții promoției 1982 de la fostul Liceu Agricol din Șimleu Silvaniei, actualul Liceu Tehnologic „Ioan Ossian”, s-au revăzut vineri într-un cadru festiv. Printre cei prezenți s-a numărat și prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, profesorul universitar doctor Florin Stănică, acesta urmând cursurile acestei școli care ajunsese în acele vremuri să fie un etalon în formarea viitorilor medici veterinari sau ingineri agricoli.

Momentul a fost unul emoționant, s-a plâns, s-a râs mult, s-a strigat chiar și catalogul, mulți au răspuns, dar alții au ajuns doar o amintire, amintirea unor vremuri în care pe holurile școlii se înghesuiau tineri, trăiau emoția de dinaintea vreunui examen sau râdeau la absolvirea mult așteptată. Am ajuns la școală înaintea tuturor. M-am oprit în sala profesorală. Mirosea puternic a cafea, e un miros specific. Pe masa ovală erau trei sau patru cataloage vechi. Bănuiam că sunt cataloagele claselor din promoția 1982. Am salutat și am intrat. M-a primit directorul școlii, profesorul Benedek Vasile. Vorbisem la telefon, m-a făcut să înțeleg că momentul era unul special. Ne-am așezat și urma să-i așteptăm pe foștii absolvenți.

Școală etalon

Directorul școlii mi-a explicat că Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei a format de-a lungul deceniilor mii de tineri în meserii atât de apreciate inclusiv în prezent. Concurența era acerbă la horticultură, agronomie, zootehnie, la liceu venind tineri din toată zona Crasna – Barcău, chiar și din Bihor. Aici au învățat Dacian Cioloș, Țurcaș Virgil și alți oameni care au făcut carieră inclusiv în politică. Benedek Vasile e puțin dezamăgit. Anii au trecut, vremurile s-au schimbat, oamenii sunt alții, iar școala pe care o coordonează încearcă să rămână sus, să pregătească tineri în specializări aproape dispărute. Din toamnă, specializările disponibile în unitatea de învățământ sunt: mecanic auto și chelner-ospătar (școală profesională), o clasă de liceu la seral în specializarea tehnician transporturi, o altă clasă de tehnician-economist tot la liceu, iar pentru cursurile postliceale sunt disponibile specializările: tehnician agroturism și tehnician în protecția plantelor. Tot aici se mai încearcă înființarea unei școli de tractoriști, o școală unde doritorii să învețe să conducă tractorul, să-l întrețină și să efectueze lucrări agricole specifice. Potrivit directorului, școala devenise în trecut un simbol în învățământul agricol. Unitatea de învățământ avea o fermă didactică unde elevii puneau în practică toate cunoștințele teoretice învățate la clasă. Ferma dispunea de utilaje agricole, de sere, avea terenuri agricole, producea întreg necesarul de fructe, legume și carne pentru elevii care erau cazați în internatul unității de învățământ. Practic, școala se gospodărea singură, nu era nevoie de intervenții din exterior, de achiziții.

Cel mai bun liceu din țară

Cineva bate la ușa cancelariei, salută și intră. Este elegant și politicos. Directorul îmi spune că este un fost absolvent al școlii. Am aflat este actualul prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, profesorul universitar doctor Florin Stănică. E bucuros, zâmbește, dar îi simt și emoția. Îl rog să stăm de vorbă, să îmi povestească, e un moment aniversar. „Este un moment aniversar deosebit pentru promoția 1982, promoție din care fac și eu parte. A fost cel mai bun liceu de profil din țară, trebuie să înțelegeți asta, iar eu sper că va redeveni ce a fost prin strădaniile actualului director și prin implicarea tuturor factorilor de care depinde această unitate de învățământ. Este un moment deosebit faptul că ne revedem după 40 de ani, ne întâlnim cu foști profesori, să ne aducem aminte de clipele frumoase pe care le-am petrecut la clasă, în fermă, pe holurile acestei școli. Am avut parte de o pregătire educațională extraordinară în această școală, în ferma didactică. Ne-a marcat această pregătire și ne-a netezit pașii spre o carieră de succes mai ales în domeniul agricol, în horticultură, legumicultură și în alte specializări”, a spus profesorul universitar. Actualul prorector al USAMV București mi-a explicat că practica era nelipsită și că elevii participau la pregătirea în teren chiar din prima zi de școală. Cursurile practice se desfășurau în majoritatea fermelor din zona Șimleu Silvaniei, dar mai ales în ferma didactică a unității de învățământ. Elevii aveau grijă de vaci, porci, cai, oi, întrețineau culturile agricole, învățau să conducă tractorul, să are, să întrețină livezi, culturi de viță de vie, era un proces educațional complex. Ferma dispunea inclusiv de seră pentru producerea răsadurilor necesare culturilor de legume, totul era obținut în ferma zootehnică, iar produsele ajungeau pe masa elevilor. Aici se învăța pomicultură la cel mai înalt nivel, școala dispunea inclusiv de o cramă unde elevii învățau procesul tehnologic complet al obținerii vinului. Elevii învățau să altoiască, să îngrijească vița de vie, își mai amintește fostul absolvent.

Flori, amintiri și multă emoție

Se apropie ora 11, iar pe ușa cancelariei intră tot mai mulți absolvenți ai promoției 1982. Urcăm în sala de festivități, e la ultimul etaj, iar încăperea păstrează amintirea unor vremuri mult mai elegante până și în arhitectură. În sală intră tot mai mulți oameni, se râde, unii încep să plângă, se îmbrățișează, trăiesc bucuria revederii, privirile caută alți colegi, se strigă pe nume, unii răspund, dar în cazul altora, absența este motivată, au trebuit să plece într-o altă lume, acolo unde vom ajunge cu toții mai devreme sau mai târziu. Sunt multe flori, e agitație, se glumește, foștii absolvenți își amintesc de anii tinereții. Unii se privesc minute în șir. Un lucru este clar. Peste toți a trecut timpul, iar vârsta nu iartă pe nimeni. Pe rândul din față s-au așezat foști profesori, oameni ajunși acum la o vârstă venerabilă. O fostă profesoară ține strâns în mână un buchet de flori, iar profesorul Florin Stănică îi oferă catalogul clasei. Femeia zâmbește, dar pe obraji îi curg lacrimi. Încearcă să-și ascundă emoția apropiind florile. Degeaba, e mult prea multă emoție. Foștii absolvenți se ridică și cântă împreună Gaudeamus. Minutele par nesfârșite, momentul se încheie, iar sala redevine zgomotoasă, e zgomotul bucuriei unor oameni care se revăd după atâția și atâția ani. Directorul Liceului Tehnologic „Ioan Ossian”, prof.dr. Benedek Vasile îi salută, le mulțumește pentru prezență, le vorbește despre școală, despre vremurile trecute, despre prezent. Se va striga catalogul, iar apoi va urma o vizită în școală, dar și un moment religios în memoria foștilor profesori și absolvenți ai promoției care astăzi nu mai sunt, dar au rămas în memoria celor din prezent.

Prezent!

Pe scenă urcă și profesorul universitar Florin Stănică. Este emoționat, au trecut 40 de ani de când a absolvit acest liceu. Își amintește de aproape toți colegii, cu unii ține legătura, dar pe alții i-a pierdut. Unii au plecat spre alte zări, iar alții s-au pierdut în lume. Din fericire, cei mai mulți sunt în sala de festivități. Le mulțumește colegilor care au venit și speră că se vor revedea sănătoși și cu alte ocazii. Urmează prezența, se strigă catalogul. Foste doamne profesoară urcă pe scenă, se face prezența. Cei care își aud numele se ridică și povestesc, își prezintă viața scursă în cei 40 de ani. Unii au continuat să muncească în agricultură, alții au devenit ingineri, veterinari, alții au renunțat, au urmat alte meserii, sunt mulți părinți în sală, chiar și bunici. Sunt depănate amintiri, se râde, altora le curg lacrimi, ce n-ar mai da ca măcar o zi să se întoarcă în timp, să redevină tineri liceeni. Se bucură unii de alții. Numai că sunt și absenți. În sală e tăcere mai ales atunci când o voce slabă motivează absențele celor strigați. S-au dus, unii mult prea repede. Se râde iar, e multă speranță, speranța revederii.

6 Thoughts to “S-a strigat catalogul după 40 de ani la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Șimleu Silvaniei”

 1. […] După patru decenii, absolvenții promoției 1982 de la fostul Liceu Agricol din Șimleu Silvaniei, actualul Liceu Tehnologic „Ioan Ossian”, s-au revăzut vineri într-un cadru festiv. Printre cei prezenți s-a numărat și prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, profesorul universitar doctor Florin Stănică, acesta urmând cursurile acestei școli care ajunsese în acele vremuri să fie un etalon în formarea viitorilor medici veterinari sau ingineri agricoli. Momentul a fost unul emoționant, s-a plâns, s-a râs mult, s-a strigat chiar și catalogul, mulți au răspuns, dar alții au ajuns… Citeste mai mult […]

 2. Anonim

  Emoționant! Mulțumim pentru împărtășirea cu cititorii a unui astfel moment de suflet!

 3. Anonim

  Ei na, concurența era acerbă la profilul pe care nu l-ați amintit – veterinară -, nicidecum la zootehnie, chiar dacă zootehnie a absolvit și actualul europarlamentar Buda.

  1. Anonom

   Foarte corect . VETERINARA era fruntea apoi HORTICULTURA și abia apoi ZOOTEHNIA și AGRONOMIA .

   1. Anonim

    Iar mult înainte de zootehnie și agronomie erau economic și industrie alimentară, despre care dl „Dir.Prof.Dr.” n-are cum să știe, el neavând legătură cu Liceul agroindustrial, doar s-a cocoțat acolo recent.

 4. Traian

  Emotionant articol,m-ati facut sa plang! Mi-as fi dorit sa fiu si eu acolo,desi sunt dintro alta generatie! Poate la anul…

Leave a Comment