Raed Arafat: “Ne putem aștepta la asta în perioada următoare!”

Țara noastră a depășit pragul de 3.000 de cazuri de Covid-19 raportate zilnic la numărul de teste, iar masca ar putea deveni obligatorie și pe stradă, indiferent de spații. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat în ce condiții ar putea fi  aplicată o astfel de măsură. “Mai multe țări europene, printre care și România, înregistrează record după record în materie de infectări cu noul coronavirus. Pentru a reduce numărul cazurilor de Covid-19, Italia a impus purtarea măștilor și pe stradă, iar țara noastră i-ar putea urma exemplu. „Clar este posibil să ajungem și la asta; nu vreau să se interpreteze și să se spună, gata, Arafat a zis că de mâine purtăm mască peste tot, dar o astfel de decizie poate să fie aproape, dacă situația nu intră sub control și dacă în continuare vom avea oameni care se păcălesc pe ei singuri”, a spus, vineri, Raed Arafat. În prezent, masca este obligatorie în România și în aer liber, dar în zonele agglomerate, în jurul școlilor sau în anumite intervale de timp. Însă acest lucru se poate schimba, în special acolo unde rata de infectare este mare. „În curând este posibil să se ajungă la acest lucru (n.r – obligativitatea purtării măștii și în spații deschise) în unele zone, dacă cifrele continuă să crească”, a avertizat secretarul de stat în MAI. Raed Arafat a explicat cât de necesară este masca, mai ales în spațiile închise, mai puțin aerisite sau în cele în care funcționează instalații de climatizare, unde riscul de infectare este major. În județul Sălaj, vineri au fost raportate două decese associate Covid-19, 46 noi cazuri de coronavirus și trei cazuri de reinfectare. La nivel național au fost raportate 3.186 cazuri noi și 52 de decese în ultimele 24 de ore. Județul Sălaj a depășit, vineri, cifra de 1.000 de cazuri de infectare de la începutul pandemiei.

4 Thoughts to “Raed Arafat: “Ne putem aștepta la asta în perioada următoare!””

 1. Leonida

  Totusi de ce nimeni nu il intreaba pe acest domn doctor,secretar de stat ,comandant al actiunii, sef la urgente,decorat proaspat….etc si alte epitete pe care le afiseaza cu emfaza, daca este multumit de cum a condus activitatea de preventie a epidemiei si gestionarea ei logistica, de comunicare si implicare constructiva a populatiei? Nu culpabilizarea aroganta,inclusiv a medicilor, deoarece, statistic, toata situatia actuala era de anticipat sau, in viziunea lui si a altora, actiunile pompieristice sunt de efect si de impact emotional,(asa ajungand de fapt pompierii cei mai venerati salvatori) in viziunea cetateanului de rand fata in fata cu angoasa pandemica . .

  1. Anonim

   Dr. Arafat e de vină că mulți covidioți refuză să respecte orice regulă?

   1. Anonim

    Covidiotii dvs sunt cazuri particulare si procentual nesemnificativi…referirea este pentru cei peste 90 de procente de cetateni care se conformeaza pe cat posibil in conditiile sociale concrete acelor reguli mult invocate ,dar carora li s-a transmis gresit dupa starea de urgenta ca pot reveni la stereotipurile anterioare idealizand rolul mastii care nici daca este in varianta ffp 2 sau ffp 3 nu asigura eliminarea completa a riscului epidemic .S-a stat in izolare traumatizanta cand erau sub 3000 de cazuri in istoricul bolii ,azi avem peste 3000 zilnic si este o efervescenta in actiuni fara care viata in esenta nu este amenintata ci daca s-ar elimina din birocratia de tip fanariot si s-ar digitaliza totul….etc …etc ….O lista de erori de management a crizei epidemice ar arata ca un papirus cu designul unui sul de hartie igienica….

    1. Pentru anonimul 19:13

     Luni de zile spitalele covid au tratat un numar de cativa pacienti ,iar asimtomaticii au fost tinuti fortat in spitale invocand aceeasi covidioti ca si dvs ,ori nu este caracteristica fundamentala a acestei natiuni chiar daca aveti un simt critic fundamentat .In paralel cozi de pacienti cu boli cronice au defilat pe la portile altor spitale trebuind sa schimbe medicul curant ,trebuind in plina proliferare virotica sa umble dupa bilete de trimitere retete ,adeverinte concedii intre spitale medic de familie farmacii….ori toate acestea nu le-au decis covidiotii ci persoane ce aveau responsabilitatea morala si financiara sa rezolve aceste disfunctionalitati a caror consecinta cu stupefactie si un tardiv simt al tragiculului il constatam….

Leave a Comment