Prinși cu alcoolul la “bord” pe drumurile Sălajului

Poliţiştii din Sălaj au continuat la finalul săptămânii trecute activităţile de supraveghere a traficului rutier, context în care au depistat şase şoferi sub influența băuturilor alcoolice. Doi dintre conducătorii auto au fost implicați și în evenimente rutiere, iar alţi doi nu aveau permis de conducere.

 A intrat cu mașina în șanț

Primul şofer, un bărbat de 42 de ani  din Jibou, a fost depistat de poliţiştii jibouani, vineri, 20 noiembrie, în timp ce conducea autoturismul pe Drumul Național 1H, unde a pierdut controlul direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a intrat în șanț. În urma impactului nu au rezultat persoane rănite. Testarea cu alcooltestul a evidenţiat o alcoolemie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceeași zi, câteva ore mai târziu, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Rurală Hida au identificat prin comună un bărbat de 48 de ani, care conducea o autoutilitară, având o alcoolemie de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La volan cu o alcoolemie de 1,01 mg/l

O zi mai târziu, sâmbătă, 21 noiembrie, în jurul orei 18, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați despre producerea unui eveniment rutier la intersecția dintre bulevardul Mihai Viteazul cu Centura ocolitoare a Zalăului. Din primele cercetări s-a stabilit că un șofer de 56 de ani, din municipiul Zalău, în timp ce conducea autoturismul a pierdut controlul direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu o mașină. Evenimentul a fost soldat cu pagube materiale. La testarea cu alcooltestul, în cazul șoferului de 56 de ani s-a evidențiat o alcoolemie de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Fără permis și cu o alcoolemie de 1,06

O astfel de faptă a fost constatată și de poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ileanda. Un tânăr de 23 de ani, din comuna Ileanda a fost oprit în trafic pe Drumul Județean 110C, prin localitatea Ileanda. Șoferul fost testat cu alcooltestul, rezultatul fiind pozitiv, respectiv 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. Verificările efectuate de poliţişti au stabilit că tânărul nu deţine permis de conducere, pentru nicio categorie de autovehicule.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj duminică, 22 noiembrie, în jurul orei 15pe Drumul Naţional 1 F în localitatea Românași, un bărbat de 39 de ani, din municipiul Zalău, a fost depistat în timp ce conducea autoturismul proprietate personală cu o alcoolemie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ultimul şofer, un tânăr de 28 de ani, din municipiu, a fost depistat în aceeaşi zi, câteva ore mai târziu, de poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Jibou. Acesta conducea autoturismul pe Drumul Comunal 47, prin localitatea Văleni, iar la testarea cu alcooltestul a indicat o valoare pozitivă, respectiv 1,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, verificările efectuate de poliţişti au stabilit că acesta nu deţine nici permis de conducere. În toate cazurile, poliţiştii au întocmit dosare penale, iar la finalizarea cercetărilor, materialul probator va fi înaintat unităţilor de parchet competente cu propuneri legale.

Nu conduceţi sub influenţa alcoolului!    

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacității de conducere, deși există tendința de a se subestima rolul său. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie! “Fiți responsabili! Nu conduceți dacă ați consumat băuturi alcoolice! Alcoolul și volanul sunt incompatibile”, transmit reprezentanții IPJ Sălaj.

Leave a Comment