Primarul Zalăului, față în față cu promisiunile din campania electorală: proiectele municipiului, problemele din Primărie și prioritățile acestui an

 

Șoseaua de centură, drumurile, școlile și rețeaua de canalizare

 Reporter: Care au fost cele mai importante proiecte la care ați făcut referire în campania electorală dinaintea alegerilor locale și câte dintre ele au fost realizate până în prezent?

Ionel Ciunt: Toate proiectele pe care le-am prezentat în campanie sunt proiecte interesante și importante pentru municipiul nostru. Ele sunt cuprinse, dealtfel, în strategia de dezvoltare urbană a Zalăului. Obiectivul meu principal este de a face absolut tot ce am promis în campania electorală, de la primul până la ultimul lucru. De aici pornim discuția. Un prim obiectiv a fost elaborarea unei strategii de dezvoltare urbană, valabil pentru următorii 20 de ani.

Am finalizat într-un timp record această strategie fără de care nu ne putem apropia de banii europeni sau cei guvernamentali. Strategia are 248 de proiecte care, dacă se vor realiza măcar în proporție de 80-85 la sută, vor face ca municipiul nostru să capete o altă față. Lucru care deja se poate observa cu ochiul liber, evident, într-o fază în care putem vorbi după timpul care a trecut de când sunt la conducerea municipiului. Am promis că nu voi vinde activele municipalității (terenuri, sediul Uzinei Electrice și altele) și am realizat acest obiectiv, am scos de la vânzare sediul uzinei, iar acum vrem să curățăm terenul, sediul administrativ vrem să-l transformăm în Adăpost de noapte. Am redus taxele și impozitele, așa cum am promis la început, am acordat investitorilor facilități fiscale.

Vom înființa, așa cum am promis, un consiliu consultativ al cetățenilor, format din cetățenii care au obținut distincții din partea Primăriei, oameni cu care să ne consultăm în realizarea obiectivelor, a unor proiecte de anvergură. Vreau ca, începând din acest an, să reactivez acest consiliu, este foarte important să auzim și părerile unor reprezentanți de seamă ai comunității. Un alt proiect pe care îl avem permanent în atenție este Șoseaua ocolitoare. Investiția aparține Companiei de Autostrăzi din Cluj. Tot ceea ce putem noi să facem este să punem permanent presiune pe cei care decid în privința acestui proiect. Am făcut tot posibilul, anul trecut, să determinăm reprezentanții Guvernului să aloce bani în vederea realizării studiului de fezabilitate celei de-a doua porțiuni a Șoselei. Sperăm ca până la primăvară să putem veni cu vești noi și bune către cetățeni.

Rep: Ce ne puteți spune despre reabilitările unităților de învățământ, despre cabinetele medicale din școli, rețeaua de apă și canalizare, din păcate încă inexistentă pe multe din străzile importante ale municipiului?

Ionel Ciunt: Sigur că unitățile de învățământ sunt în permanenta noastră atenție, am investit în reparații, reabilitări și dotări ale unităților de învățământ din Zalău. O parte dintre ele sunt deja finalizate. Sunt depuse, pentru viitorul apropiat, cereri de finanțare pentru reabilitare pentru patru unități de învățământ. Nu am neglijat nici cabinetele medicale școlare, am modernizat toate cabinetele existente și am înființat alte patru cabinete noi.

Alte obiective pe care le-am avut și le avem în vedere sunt monumentele istorice, statuia din centrul Zalăului, busturile personalităților, clădirile de patrimoniu, refacerea suprafețelor pietonale din centru și din cartiere, spațiile verzi, iar rezultatele în toate aceste lucruri se pot vedea deja. Aș aminti și extinderea iluminatului public, cu 24 de zone noi, pe care le-am acoperit în 2016, alte 19 urmează în 2017, urmând ca pe parcursul anului pe care l-am început să continuăm extinderea iluminatului public modern și în alte zone.

Mai amintesc construirea de locuințe ANL, amenajarea a opt noi spații de joacă pentru copii și modernizarea, finalizată, a altor 12. Am extins Adăpostul de noapte, am făcut tot posibilul să integrăm pe piața muncii persoane defavorizate din Zalău, prin angajări la Citadin, ne ocupăm de extinderea cimitirului, investiții pe parte de urbanism – rețelele de apă și canalizare cuprinse în proiectul deja depus la Ministerul Dezvoltării, asfaltările, înființarea de noi parcări, precum și alte proiecte pe care zălăuanii le-au putut vedea duse la bun sfârșit sau care se află în derulare. Modernizarea piețelor agroalimentare continuă, de asemenea, atât cu lucrările de anvergură din Piața centrală, cât și cu modernizarea completă a piețelor Astralis și Dumbrava Nord. Există un plan amplu în privința rețelelor de apă și canalizare iar străzile ce vor fi cuprinse în acest plan, toate cele care nu au acum aceste utilități, se regăsesc în hotărârile de Consiliu Local ce pot fi consultate pe site-ul oficial al Municipiului.

„Cârpeli” versus reabilitare din temelii

Rep: Zalăul se confruntă, în continuare, cu o mare problemă: cea a parcărilor. Ce soluții aveți pentru viitor, pe acest segment?

Ionel Ciunt: Avem, în continuare, mare nevoie de parcări în Zalău. Cele amenajate până acum parcă nici nu se văd, mare lucru nu se simte. Dar avem și pentru acest an proiecte care vin în sprijinul zălăuanilor, în această problemă. Avem un proiect pentru o parcare cu 60 de locuri ce va fi amenajată în această primăvară în zona Stadion, în Piața Centrală  se construiește o altă parcare, o parcare în fața Spitalului și altele care vor urma. Acestea trei, însă, sunt prioritare și vor fi amenajate pe parcursul acestui an. Aș aminti și spațiile verzi, zonele cu sens giratoriu, ieșirile și intrările în municipiu, peste tot se pot vedea schimbări. Avem în vedere permanent aceste zone care, deși par, unele dintre ele, neimportante, contribuie la un aspect pe care fiecare zălăuan dorește să-l vadă pus la punct, indiferent de zona în care se găsește.

Rep: Care sunt proiectele mai puțin reușite sau cele care nu au fost făcute așa cum au fost planificate? Credeți că soluțiile de genul cârpelilor, adoptate în multe cazuri, sunt mai avantajoase decât cele prin care lucrarea este refăcută integral?

Ionel Ciunt: Fără îndoială, cârpeala nu este niciodată avantajoasă. Nici plombarea străzilor nu reprezintă cea mai fericită variantă, știm cu toții și simțim, mai ales, acest lucru, tocmai de aceea am evitat să cârpim străzi. Pornim cu asfaltările de la cap la coadă și plombăm doar acolo unde nu putem acționa altfel, însă cazurile sunt puține. Platoul de marmură, de exemplu, este o lucrare pe care am reabilitat-o. Nu s-a putut face o altă lucrare (pentru a evita “cârpirea”) pentru că nu a existat un PUZ al acestui spațiu. Acest PUZ era obligatoriu pentru a putea finanța un proiect de investiții de o asemenea anvergură.

Desigur, am depus toate actele necesare obținerii acestui PUZ, termenul fiind 21 ianuarie. Acestă investiție, pe care eu mi-o doresc exact așa cum am prezentat-o în fotografia de pe pliantul din campania electorală, este eligibilă la finanțare europeană, pe POR Axa 4, și vreau să vă spun că este în curs de pregătire un proiect de finanțare, unul dintre ele se numește “Pietonizare strada Unirii”, proiect care va cuprinde și Piața 1 Decembrie 1918, dar și Piața Iuliu Maniu. Eram obligați să intervenim cu lucrări de reparații pe platou pentru că era pusă în pericol siguranța pietonilor, însă în lipsa acestui cadru legislativ pus la punct, nu am putut demara lucrarea de schimbare totală a acestui spațiu emblematic pentru Zalău. Însă și acest lucru se va întâmpla imediat ce vom avea toate documentele puse la punct și vom obține finanțarea. Noi lucrăm la acest PUZ încă de anul trecut, sunt lucruri care puteau fi făcute până la venirea noastră la conducerea Primăriei. Tot ce pot să vă spun este că Platoul de marmură va arăta cu totul altfel față de cum arată acum.

Curățenia și transportul în comun

Rep: Curățenia orașului este o problemă care necesită mereu atenție, investiții și supraveghere. Cum decurg aceste lucruri în prezent?

Ionel Ciunt: Curățenia orașului este unul dintre punctele care mă preocupă în permanență. Degeaba ai un oraș modern dacă nu este și curat. Curățenia în Zalău nu a ajuns la un nivel care să mă mulțumească, mai avem de lucrat destul de mult la acest capitol care necesită atenție și preocupare 24 de ore din 24. Sunt însă și progrese știu acest lucru poate fi văzut de orice zălăuan. Am angajat personal suplimentar la Citadin, oameni care fac acest lucru, am achiziționat anul trecut o mașină performantă, multifuncțională de spălat și măturat străzi, anul acesta urmează să cumpărăm și cea de-a doua mașină, mai modernă și mai complexă decât prima. Sunt schimbate coșurile de gunoi din oraș, au apărut și sacii, așa cum zălăuanii și-au dorit, vom schimba și vom suplimenta numărul coșurilor de gunoi în toate cartierele orașului.

Poate în acest fel îi vom îndemna și pe zălăuani, mai ales pe cei care neglijează acest aspect atât de important, să fie mai atenți și să respecte curățenia în fiecare loc din municipiu.

Rep: Ce noutăți aduce municipalitatea pe segmentul transportului în comun?

Ultima achiziție a Primăriei o reprezintă cele șapte microbuze noi, marca Mercedes, moderne și confortabile, care vor intra pe traseu în următoarele săptămâni. Am ales microbuze pentru că în intervalele orare în care ele vor circula, sunt suficiente raportat la numărul de pasageri. În plus, ele pot intra și pe străzile mai mici, astfel încât traseele vor putea fi readaptate conform necesităților călătorilor și vor putea ajunge și în locuri în care autobuzele nu pot circula. Am implementat sistemul wireless, cu internet gratuit în mijloacele de transport în comun, au fost instalate automate de bilete în zone noi, au fost modernizate stațiile (mobilierul) în multe cartiere și în centru, practic, toate stațiile, mă refer la mobilierul stației, vor fi schimbate în perioada următoare.

Rep: Ce se întâmplă cu proiectul de modernizare a cinematografului Scala?

Ionel Ciunt: Proiectul a intrat în linie dreaptă. Au fost câteva probleme la proiecte, Ministerul Dezvoltării a solicitat de mai multe ori ajustări și corecturi, însă cel mai important lucru este acela că am reușit să păstrăm în proiect tot ceea ce a fost propus inițial, deși, în mai multe rânduri, s-a solicitat de la București să mai tăiem de pe “listă”. Nu am făcut acest lucru și în final, proiectele au fost acceptate – este vorba despre cinematograful în sine și Planetariumul. Avem toate avizele și în perioada următoare Compania Națională de Investiții urmează să facă achiziția în vederea începerii lucrărilor la obiectiv.

Visăm la sală polivalentă și bazin olimpic

Rep: Municipalitatea avea în plan, în urmă cu doi ani, înființarea unui complex sportiv, cu sală de sport, sală de spectacole, bazin olimpic, pe un teren deja achiziționat în acest sens în cartierul Dumbrava. Nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect, mai există în atenția Primăriei?

Ionel Ciunt: Acest proiect nu a fost uitat. Doar că prioritățile, urgențele au fost altele în primul nostru an de mandat. Intenționăm să reluăm activitățile și demersurile legate de acest proiect. El cuprinde și construirea a două blocuri, cu peste 100 de apartamente, iar dacă lucrările la aceste două blocuri au început, puteți considera că, de fapt, acest proiect de anvergură a fost deja demarat.

Rep: Stadionul Municipal reprezintă un punct destul de dureros pentru zălăuani. Ce se întâmplă cu acest obiectiv? Consilierii locali au decis ca stadionul nostru să fie, din nou, renovat. Când vom putea vorbi de un stadion nou, modern, complet utilat? Orașe poate mai mici decât Zalăul au stadioane care pot concura cu stadioanele din marile orașe europene, la noi când va fi posibil acest lucru? Este o lipsă cu care noi, zălăuanii, nu ne putem împăca.

Ionel Ciunt: Pe stadionul municipal avem un proiect aflat în derulare, de împrejmuire, o parcare de 60 de locuri și un proiect aprobat de modernizare, reabilitare și echipare a stadionului. Asta înseamnă inclusiv refacerea tribunei, care va fi acoperită, refacerea totală a vestiarelor, grupurilor sanitare, zonelor de acces în stadion, a pistei și a celorlalte spații. Nu vreau să renunțăm la acest stadion, după ce vom avea unul nou, și acesta, mai vechi, va avea cu siguranță o utilitate importantă. Zălăuanii au nevoie de un stadion aflat în oraș. Iar acesta va rămâne acolo unde este, doar că încercăm să îl facem să arate altfel. Cel nou, atunci când vom reuși să-l vedem în faza de proiect, va fi, cu siguranță, situat undeva la marginea orașului. Vrem să înființăm un Club Sportiv, cu o echipă nouă de fotbal, iar acest lucru va însemna, firește, să pregătim „terenul” pentru construirea unui stadion nou, modern, cu o capacitate mult mai mare.

Rep: Sunteți mulțumit de activitatea și rezultatele administratorului public al municipiului?

Ionel Ciunt: Să coordonezi activitatea desfășurată de Poliția Locală, a salubrizării, activitatea operatorului de transport în comun, activitatea Direcției Corp Control și celelalte atribuții reprezintă activități deloc ușoare, care implică o mare răspundere. Pe măsură ce timpul trece, administratorul public al municipiului dovedește că este capabil să îndeplinească cu succes aceste activități. Sigur că poate fi mai bine, este răspunderea mea să îi cer mai mult și mai bine și am în permanență în vedere aceste lucruri. M-am gândit să împart proiectele mari de investiții pe fiecare persoană care se află într-o funcție cu putere de decizie. Mă refer la administratorul public și la cei doi viceprimari. Atunci îmi va fi mai ușor, iar activitatea și rezultatele vor fi vizibile cu claritate.

 Angajații buni și nepoții” din Primărie

Rep: Ce ar trebui îmbunătățit în activitatea Primăriei? De la comportamentul angajaților, felul cu sunt tratați cetățenii când vin cu o solicitare sau problemă și până la birocrația existentă la nivel național, care ne dă tuturor bătaie de cap?

Ionel Ciunt: Eu v-am vorbit în acest interviu mai mult despre lucrurile bune. Nu văd niciun motiv pentru care aș evita să vorbesc despre lucruri care se văd cu ochiul liber, despre diferențele mai mult decât vizibile care s-au întâmplat pe bulevard, în centru, în cartiere. Fără îndoială însă, este loc pentru mai mult și mai ales pentru mai bine. Sunt preocupat să corectez și, când este cazul, să sancționez persoanele care răspund de un anumit lucru și nu îl duc la îndeplinire ori îl fac așa cum nu trebuie. Au existat și cazuri de comportament inadecvat din partea unor angajați și pot să îi asigur pe zălăuani că ele nu au rămas nesoluționate, inclusiv din punctul de vedere al sancțiunilor. Cetățenii pot oricând să acorde un calificativ, pot evalua relația pe care au avut-o cu angajatul din primărie, într-unul din cele zece puncte înființate în acest scop, în sediul Primăriei.

Am avut și evaluările de final de an, urmează să punem și concluziile pe ele, deci sunt activități de maximă prioritate pentru că, până la urmă, ele sunt puntea de legătură între noi și cetățeni. Dacă e să nominalizez câteva puncte slabe, aș vrea să menționez anumite aspecte din activitatea Poliției Locale. Există o problemă permanentă cauzată de cetățenii de etnie romă, sunt neplăceri pe care cetățenii ni le sesizează de multe ori. Legate de cerșetorie, de mizeria pe care aceștia o fac, de comportamentul lor pe stradă sau în mijloacele de transport în comun, precum și alte lucruri care ne deranjează pe toți. Trebuie să recunosc faptul că situația este departe de nivelul pe care eu mi-l doresc. Lucrez la acest aspect, am luat deja măsuri și vor mai urma schimbări.

Mai am nemulțumiri pe zona de patrimoniu și urbanism. Întabulările merg greu, intravilanul municipiului are, încă multe breșe, PUZ-ul, și alte lucruri care țin de dezvoltarea municipiului și care sunt îngreunate de modul în care își desfășoară activitatea unii angajați din anumite instituții ori din Primărie. Mai am o nemulțumire legată de activitatea DADP, sunt lucruri care nu merg acolo, nu s-a găsit o soluție pentru spațiul de la etaj din Hală, acest spațiu nu produce nimic și acest lucru mă nemulțumește nu doar pe mine, ci și pe zălăuani.

Aștept, în continuare, propuneri de soluții din partea celor care trebuie să managerieze mai bine aceste lucruri. Întreținerea parcurilor este, totodată, un alt aspect care mă nemulțumește. Le-am spus-o și le reamintesc pe această cale, că sunt puncte în care trebuie să se lucreze mai mult și mai bine. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, măsurile nu vor fi deloc blânde. Așa cum nu vor fi blânde nici în alte domenii, acolo unde lucrurile nu dau semne că se îmbunătățesc pe măsură ce timpul trece.

Rep: Vorbim despre nepotism” în Primăria Zalău?

Primăria este o instituție publică. Este o instituție a fiecărui zălăuan în parte. Atunci când se organizează un concurs pentru ocuparea unui post, la concurs are acces orice persoană care dorește să se prezinte și care, firește, îndeplinește conditiile cerute. Eu nu am nimic cu cei pe care i-am găsit în funcții atunci când am preluat conducerea Primăriei, atâta timp cât aceste persoane își fac treaba. Aceste lucruri primează și cel mai important criteriu de care țin cont este cel al competenței, urmat de cel al seriozității. Restul nu mă interesează. Dacă persoana dintr-o anumită funcție este incompetentă, nu își face treaba, lipsește sau dovedește că nu are ce să caute pe postul respectiv, nu mă interesează faptul că este fiul sau fiica cuiva, sancțiunile sunt valabile pentru toți și nimeni nu este, până la urmă, bătut în cuie pe vreun scaun.

Pot să vă spun că de când am venit în Primărie, în instituție s-au angajat 15 persoane. S-au prezentat la concurs, au îndeplinit condițiile și au fost angajați. Nu-i cunoșteam, nu știam cine sunt, ce pregătire au. Au dovedit că sunt buni, au obținut postul. Două dintre cele 15 persoane mi-au spus că au mai a participat la concursuri în Primăria Zalău în mai mulți ani, și, deși au au îndeplinit punctajul și au făcut față cu brio probei scrise, dar nu au luat, în final, examenul. Înțelegeți ce vreți din asta. Din punctul meu de vedere, dar și al întregii echipe din conducerea Primăriei, un funcționar, indiferent că este vechi sau nou, dar care își îndeplinește la timp sarcinile de serviciu și are rezultate bune, dincolo de micile greșeli inerente pe care, de altfel, cu toți le facem, nu are de ce să-și facă probleme.

 

 

19 Thoughts to “Primarul Zalăului, față în față cu promisiunile din campania electorală: proiectele municipiului, problemele din Primărie și prioritățile acestui an”

 1. Nu exista nepotism in Primarie

  Doar o suma de „coincidente” placute, ca in Primarie gasim mai multe situatii de rudenii, rubedenii, cumetrii…

  1. Anonim

   Nu au reușit sa-și bage oamenii in primărie, dar i-au băgat la poliția locală, la Citadin, adp Se poate verifica ușor cine au fost cei angajați in ultimi 4 ani in primărie și sateliții ei.

   1. Anonim

    Dacă nu au reușit sa scape de șeful de la locală, au amenințat ca desființează locală și atunci și realizat ca au acolo toate neamurile și pilele, pe care ar fi penibil sa le lase pe drum după ce au regizat toate acele concursuri.

 2. Proiectele si proritatile acestui an in Primarie

  sunt asigurarea salariilor triplate in cursul anului 2017. Investitii = zero.

  1. Anonim

   Deco Ciunt își pasează toată munca la administrator și cri 2 viceprimari. Și el se ocupa de campania electorală.

  2. Anonim

   De ce nu a zis de UN PROIECT FINALIZAT CU BINE?
   Pe str Cloșca a fost sa vadă ce a realizat? Dar stadiul minunii de lucrare de pe str Crasnei? Unde ești Miky vicele ungur sa vadă ce lucrare de rahat au făcut la votanții UDMR de pe Crasnei?!?
   Peste tot au început proiecte frumoase care S-au finalizat prost

 3. Anonim

  Dupa ani de zile in care O. V. a sustinut cultul personalitatii Radu Capilnasiu, uite ca a venit randul ca Ionel Ciunt sa aiba un ziarist de duzina care sa-l promoveze. Despre investitii si dezvoltare nimic. La Ministerul Dezvoltarii angajatii primariei Zalau nu sunt vazuti cu ochi buni, cica is cei mai profesionisti din regiune in ghilimele.

  1. Anonim

   Sigur, ceilalti au facut in 12 ani atata treaba de s-au rupt in doua. Care e problema daca aflam si noi, zalauanii, ce se intampla cu proiectele promise in campanie? Sunt secrete sau ce? Voua toti vi se par de duzina si ziaristii si cei care fac ceva in orasul asta, toate-s rele sau inutile.

 4. Anonim

  NICI GAZETARIE NU MAI CE-O FOST! PUBLICI IN ACEEASI ZI UN INTERVIU CU PRIMARUL VETERINARU SI UN ARTICOL DESPRE IOAN MANGO DASCALUL PRIMAR

 5. Costi

  baliverne a la ciunt. Zalaul e rusinea din NV tarii, capitala de judet.

 6. ioan

  Gogosi pentru prosti!Nu o sa faca nimic! Au trecut 18 luni si rezultat= 0 barat!

 7. Costel

  singurul bulevard din judet e varza si nu o sa fie reasfaltat nici in 10 ani. ciunt e in mincinos, communist, de partea lui dragnea alt bulibas. vai de tine ma caprar, nici tu nu crezi ce ai promis. rusine la cum arata orasul, pe la gara e bezna, stalpii nici nu mai au carcasa de protectie la bec. Salajul e Bangladesh. Nici nu exista pe harta de business a Romaniei, e cu teleorman si ialomita, cu investitii zero. Securistl marc nu face nimic de 28 de ani, fura doar

 8. Vio

  Auzi… sala polivalenta si bazin de inot! Ma orasul asta in 10 ani dispare de pe harta, sunt doar pensionari, asistati sociali si tigani… daca vrea cineva sa vada saracia sa vina in capitala Salajului, se vede ca e judet al ciumii rosii. Fugiti cat mai puteti

 9. Anonim

  Cati pesimiști pe aci

 10. Anonim

  Felicitări d le primar. Câinii latra, indiferent ca e bine sau rau. Sunt multe schimbări in bine asa cum.sunt si lucruri făcute mai prost sau altele unde exista loc de mai bine.

 11. Anonim

  Jenant. Am citit primele 3 paragrafe, restul pe sarite. Nici n-am avut nevoie de mai mult. De fapt nici n-am avut nevoie de justificari a esecului. Totul e la viitor, totul e ,,proiect” totul e pe ,,in linie dreapta”. In fapt ZERO REALIZARI. Io nu-s cu policticul si partidele, eu vad zilnic doar rezultatele unor iresponsabili. Mi-ar fi rusine ca primar sa mai apar public undeva, intr-un interviu, conferinta de presa si sa ofer astfel de justificari si nerealizari imbractae in haina de suucces si de ,,proiecte” pe temen de 20 de ani. Varza, varza.. (da, da stiu ca nu va intereseaza comentariile de la ziar, si ca salariul curge si pe povesti cu pesti, pt. ca ase e aici la Romanica, in alta parte zburati de mult…)

 12. Andrei

  nici ulitele nu e in stare sa le repare, acest primar de oi, orasul arata de toata jena. E din ce in ce mai rau, oricum asa zisele realizari sunt 0, lucrari de mantuiala. vai si amar…mai credeti pe piticu asta comunist?

 13. Anonim

  Asta nu face nimic uitați va ce a făcut până acuma e proiectele fostei administrație nu a lui asta numa minciuni și ce vrea cu noua echipa de fotbal a avut echipa de fotbal in liga 3 fc Zalău dar la desfintat acuma vrea echipa noua vai de noi că numa minciuni vb rușine psd

 14. Anonim

  Cine a pus aceste întrebări frumoase primarului? Este o rusine de interviu!! Parca a fost făcut la sediul PSD

Leave a Comment